19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLa Tribunal - nevinovaţi, la Curte - condamnaţi

La Tribunal – nevinovaţi, la Curte – condamnaţi

Curtea de Apel Craiova i-a condamnat la închisoare pe doi doljeni care fuseseră iniţial declaraţi nevinovaţi la tribunal, în cel mai amplu dosar penal al ultimilor ani care priveşte falsificarea de documente.

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dat o nouă lecţie colegilor de la Tribunalul Dolj, condamnându-i la închisoare pe doi inculpaţi pe care instanţa de pe strada Brestei îi găsise nevinovaţi. Cele două hotărâri au fost date într-un dosar întocmit de Serviciul Teritorial Craiova al DIICOT, în care procurorii trimiseseră în judecată patru doljeni, acuzaţi că ar fi constituit cea mai prolifică reţea de falsificare de acte din Oltenia. Lista acuzaţilor îi cuprinde pe craiovenii Ionuţ Marian Dumitru, de 32 de ani, fratele său vitreg Laurenţiu Felix Bivolaru, zis Lori, Dan Ionuţ Olaru, zis Mole, de 26 de ani, şi Daniel Florin Radu, de 29 de ani, din comuna doljeană Teasc. Ei sunt în prezent judecaţi pentru constituire de grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Acte false pe bandă rulantă

Potrivit procurorilor, Ionuţ Dumitru şi-a folosit cunoştinţele în materie de informatică pentru a falsifica o gamă largă de documente – de la cărţi de identitate, paşapoarte, permise de conducere, legitimaţii de elev sau student ori abonamente pe mijloacele de transport în comun, până la adeverinţe cu antetul Ministerului Finanţelor sau Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj privind ridicarea unui sechestru, acte de vânzare-cumpărare ori asigurări auto. El ar fi fost ajutat de ceilalţi trei inculpaţi, care îi găseau clienţi.
Preţurile practicate de falsificatori variau în funcţie de posibilităţile financiare ale clientului. Spre exemplu, o carte de identitate falsificată de cei patru costa între 50 şi 300 de euro.
Poliţiştii de la Crimă Organizată care au instrumentat acest dosar bănuiau că grupul de falsificatori acţiona de aproximativ doi ani în judeţul Dolj, timp în care ar fi câştigat peste 50.000 de euro din contrafacerea şi vânzarea falsurilor.
În urma percheziţiilor, oamenii legii au găsit şi ridicat din locuinţele inculpaţilor 15 cărţi de identitate, un paşaport, nouă permise de conducere, toate contrafăcute, peste 70 de procuri auto, cărţi de identitate auto, asigurări auto şi de sănătate, cinci laptopuri, o unitate centrală de calculator, patru hard-disk-uri, 30 de CD-uri şi DVD-uri, un laminator profesional, două imprimante multifuncţionale performante, hârtie specială şi hârtie fotografică.

„Spălaţi“ de Prodănescu, condamnaţi de Mereanu

Pe 19 noiembrie 2009, după şapte luni de proces, Tribunalul Dolj a pronunţat sentinţa în acest dosar. Judecătorul Stan Prodănescu l-a condamnat pe Ionuţ Marian Dumitru la trei ani de închisoare cu executare, iar fratelui vitreg al acestuia, Laurenţiu Felix Bivolaru, i-a dat un an de închisoare, însă cu suspendare. Ceilalţi doi acuzaţi – Florin Daniel Radu şi Dan Ionuţ Olaru, zis Mole – au fost achitaţi, judecătorul considerând că sunt curaţi ca lacrima.
Nemulţumiţi de sentinţă, procurorii DIICOT au făcut recurs, care s-a judecat la Curtea de Apel Craiova. Pe baza aceloraşi probe, completul prezidat de judecătorul Constantin Mereanu a avut altă părere despre vinovăţia inculpaţilor, dar şi despre pedepsele mult prea mici date de judecătorul Prodănescu. Prin decizia pronunţată pe 23 septembrie 2010, magistraţii Curţii de Apel au desfiinţat sentinţa tribunalului, apoi, rejudecând cauza, l-au condamnat pe Ionuţ Marian Dumitru la şapte ani de închisoare, iar Felix Bivolaru a primit patru ani de închisoare. Cât despre ceilalţi doi inculpaţi, instanţa de apel i-a găsit de această dată vinovaţi. Florin Daniel Radu a fost condamnat acum la trei ani şi şase luni de închisoare, iar Dan Ionuţ Olaru a primit trei ani de închisoare.
Ultimul cuvânt în acest proces îl va avea însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care va judeca recursul.

Beneficiar

Printre beneficiarii documentelor false realizate de banda lui Ionuţ Dumitru se pare că se află şi patronul craiovean Mugur Cîrstea. Acesta era cercetat cu câţiva ani în urmă de poliţişti, după ce a achiziţionat de la o firmă din Giurgiu produse alimentare de 37.500 de lei, pe care le-a „achitat“ cu trei bilete la ordin, deşi nu avea disponibil în cont şi se afla în interdicţie bancară.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII