15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDemolarea, actul final

Demolarea, actul final

Lărgirea străzii A.I. Cuza din Craiova intră în linie dreaptă. Rămăşiţele imobilului pe jumătate dărâmat de Primăria Craiova pe strada A.I. Cuza, la numărul 30, au început de ieri să cadă, tot sub asaltul oamenilor municipalităţii, deşi camerele nedemolate nu fac obiectul exproprierii, aşa cum a fost cazul celorlalte. Autorităţile susţin că au emis autorizaţia de demolare pentru aceste încăperi în urma unei expertize tehnice, a cărei concluzie e că imobilul rămas în picioare reprezintă pericol public.
„Au fost desfiinţate zidurile de susţinere fără autorizaţie de către proprietar. Au fost făcute lucrări de reamenajare fără autorizaţie tot de către proprietar şi nu ne puteam permite să lăsăm ruina aia să cadă peste oameni. Dacă vor fi în continuare divergenţe în privinţa despăgubirilor, justiţia le va lămuri“, a afirmat săptămâna trecută primarul Craiovei, Antonie Solomon. Menţionăm că mai multe imobile de pe strada A.I. Cuza au fost demolate de primărie după declararea zonei de utilitate publică, în vederea lărgirii străzii, şi după finalizarea proceselor pentru stabilirea despăgubirilor. Singurul caz complicat este cel al clădirii de la numărul 30, inclusă numai pe jumătate în aria de utilitate publică şi pentru evaluarea căreia proprietarul, George Romanescu, şi Primăria Craiova se află în proces. Romanescu a declarat la începutul demolării că, dintr-o primă evaluare, pentru întreg imobilul a rezultat o despăgubire de un milion de euro, însă primăria nu vrea să ia în seamă expertiza. Autorităţile susţin că suma e exagerată. De altfel, George Romanescu a făcut plângere penală împotriva reprezentanţilor primăriei încă de la prima demolare, susţinând că aceasta e ilegală, atâta timp cât părţile nu au căzut de acord asupra cuantumului despăgubirii.
Demolarea de ieri a început cu stângul, proprietarul interzicându-le autorităţilor să pătrundă în clădire, din simplul motiv că aceasta este proprietate privată. Văzând că oamenii primăriei nu renunţă, Romanescu a sunat la 112, iar poliţia s-a prezentat la locul evenimentului. Poliţiştii au refuzat să intervină după ce au luat act de autorizaţia de demolare. În aceste condiţii, George Romanescu a introdus o acţiune în justiţie pentru suspendarea autorizaţiei de demolare, însă a greşit instanţa competentă, iar termenul de soluţionare acordat de Tribunalul Dolj, după delegarea competenţei, este 27 noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII