17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncepe vaccinarea în Dolj

Începe vaccinarea în Dolj

Doljenii din categoriile cu risc de îmbolnăvire ridicat beneficiază, din această săptămână, de vaccinare gratuită împotriva gripei sezoniere. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, a început distribuirea vaccinului împotriva gripei sezoniere la medicii de familie. Vor fi vaccinaţi prioritar copiii şi adulţii rezidenţi în instituţii de ocrotire socială, cei cu afecţiuni cronice – cardiovasculare şi pulmonare -, persoanele dispensarizate pentru diabet zaharat, cele care au fost dispensarizate în ultimul an din cauza unor boli metabolice, altele decât diabetul, persoanele infectate cu virusul HIV şi cele trecute de 65 de ani, adulţii şi copiii instituţionalizaţi, veteranii şi văduvele de război. Pentru campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere din acest an, Ministerul Sănătăţii a alocat fonduri care permit achiziţionarea unei treimi din dozele necesare pentru vaccinarea gratuită a doljenilor. Vaccinarea din acest an va începe cu o lună şi jumătate mai târziu, din cauză că Ministerul Sănătăţii a pasat responsabilitatea achiziţionării dozelor de vaccin direcţiilor de sănătate publică, după data la care ar fi trebuit să înceapă oficial campania de vaccinare – 1 octombrie. Până anul acesta, de cumpărarea vaccinului antigripal se ocupa Ministerul Sănătăţii. Persoanele care nu beneficiază de vaccinare antigripală gratuită îşi pot procura vaccinul de la farmacii la un preţ mediu de 30 de lei.
Ulterior campaniei de vaccinare împotriva gripei sezoniere se va derula cea de vaccinare împotriva gripei produse de virusul AH1N1, dar şi împotriva virusului HPV. „Marţi (astăzi – n.r.) vom merge la Bucureşti pentru ridicarea vaccinului pentru HPV. De săptămâna viitoare vom demara vaccinarea împotriva gripei AH1N1, dar şi împotriva infecţiei cu HPV. Prioritate la ridicarea vaccinului pentru gripa nouă o au judeţele Iaşi şi Bucureşti, unde numărul de îmbolnăviri este foarte ridicat“, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică.
La nivel mondial, cancerul de col este pe locul cinci în topul afecţiunilor care cauzează mortalitate. Această boală afectează anual 16 femei din 100.000, din care nouă îşi pierd viaţa. România are una dintre cele mai înalte rate de incidenţă din Europa, 20-30 de cazuri noi la 100.000 de femei, situaţie similară cu cea din ţări subdezvoltate din Africa, Asia şi America de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII