11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMaidanezii din Craiova, plimbaţi pe străzi

Maidanezii din Craiova, plimbaţi pe străzi

Câinii fără stăpân din Craiova o duc din ce în ce mai bine în ultima vreme. Pentru că de partea maidanezilor este legea, sunt asociaţiile pentru protecţia animalelor şi o bună parte dintre craioveni, aceştia sunt ridicaţi sporadic de hingheri, „cazaţi“ câteva zile la adăpostul de la Făcăi, după care sunt aruncaţi din nou pe străzi. Deşi autorităţile din Craiova spun că sunt legate la mâini în problema câinilor comunitari, în alte oraşe, cum ar fi Oradea, câinii de pe străzi pot fi număraţi pe degete, autorităţile dovedindu-se eficiente în eradicarea maidanezilor.

Primăria se „laudă“ că formaţia de ecarisaj din cadrul Serviciului Public de Salubritate Craiova acţionează zilnic pe domeniul public al oraşului, atât la solicitarea scrisă a persoanelor fizice, cât şi juridice.
Cu alte cuvinte, când o persoană din Craiova, fie ea fizică sau juridică, sesizează faptul că are probleme cu haitele de câini, hingherii vin şi îi ridică. Animalele capturate sunt transportate la adăpostul de la Făcăi, unde sunt cazate, deparazitate, vaccinate antirabic, sterilizate şi crotaliate. Cele care suferă de boli incurabile sunt eutanasiate de un medic veterinar, confom prevederilor legislaţiei actuale. După aceea, autorităţilor nu le rămâne decât să aştepte ca animalele să fie adoptate, fie de persoane fizice, fie de asociaţiile pentru protecţia animalelor. Cel mai adesea, câinii sunt adoptaţi de aceste asociaţii, trei la număr în Craiova, „Suflete Nevinovate“, „Viaţa Animalelor“ şi „Speranţă pentru Animale“, după care ajung din nou pe stradă. După ce animalele sunt adoptate, primăria se spală pe mâini de orice responsabilitate, aceasta revenind celor care au adoptat câinii. Pentru că, de cele mai multe ori, câinii nu mai sunt duşi în locul de unde au fost ridicaţi, aceştia devin agresivi, iar asociaţiile pentru protecţia animalelor dau vina pe primărie pentru acest fapt. „Primăria lucrează haotic, nu în baza unui program bine pus la punct. Câinii sunt mutaţi din cartier în cartier, aceştia devenind agresivi pentru că li se schimbă habitatul sau există cazuri în care animalele sunt capturate de mai multe ori. Noi am hotărât să nu mai ridicăm animalele de la Făcăi, pentru că nu ni se dau locaţiile corecte de unde au fost luaţi. De asemenea, nu mai ridicăm câinii prinşi a doua oară“, a explicat Aurelia Loacă, vicepreşedinta Asociaţiei „Viaţa Animalelor“ şi a Federaţiei Române pentru Protecţia Animalelor.

Ceartă pe câini

Reprezentanţii Primăriei Craiova şi asociaţiile pentru protecţia animalelor nu s-au pus încă de acord ce trebuie făcut pentru a reduce numărul de maidanezi de pe străzile din Bănie. Reprezentanţii Serviciului Public de Salubritate Craiova susţin că situaţia de acum nu este normală.
„Aceste ONG-uri ar trebui să gestioneze problema câinilor comunitari şi noi să ne ocupăm numai de ridicarea şi eutanasierea celor bolnavi sau agresivi. În realitate, lucrurile nu stau aşa şi s-a ajuns ca ONG-urile să ne ceară socoteală despre activitatea noastră“, a explicat Sorin Ciobanu, directorul Serviciului Public de Salubritate Craiova. 
De partea cealaltă, asociaţiile pentru protecţia animalelor susţin că întreaga responsabilitate o are Primăria Craiova, care este obligată prin lege să amenajeze adăposturi pentru câini şi să se ocupe de gestionarea numărului lor prin servicii de specialitate.
Într-adevăr, OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân prevede că toate consiliile locale au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. De asemenea, consiliile locale au obligaţia de a amenaja din fonduri proprii, în funcţie de necesităţi, adăposturi pentru câinii fără stăpân. De la apariţia acestei prevederi legale, în Craiova nu s-a înfiinţat nici un adăpost care să facă faţă numărului mare de maidanezi de pe străzi, de fiecare dată fiind adusă în discuţie problema fondurilor. Directorul Serviciului Public de Salubritate Craiova a explicat că nu există nici o şansă pentru ridicarea unui adăpost „în funcţie de necesităţi“, după cum cere legea, pentru că traversăm o perioadă de criză, iar priorităţile sunt altele.

La alţii chiar se poate

În timp ce la Craiova câinii o duc bine, iar autorităţile locale se „păruiesc“ cu ONG-urile, în alte oraşe problema maidanezilor a devenit o amintire, chiar dacă şi acolo sunt aceleaşi legi ca şi pe la noi. „Un exemplu că se poate rezolva această problemă este Oradea. Am înţeles că acolo mai au cel mult 300 de câini pe străzi, însă s-au implicat autorităţile locale de la început şi, în colaborare cu o asociaţie pentru protecţia animalelor, SOS Dogs, au făcut treabă bună“, a mai spus Aurelia Loacă.
Potrivit datelor postate pe pagina de internet a SOS Dogs Oradea, ONG-ul a luat fiinţă în anul 2003 şi a reuşit până acum să gestioneze cu succes problema maidanezilor. În acelaşi an, Primăria Oradea a concesionat către această asociaţie, pe o perioada de 25 de ani, 15.000 mp de teren pentru construirea unei clinici de sterilizare şi a unui centru de adopţii, care au fost ridicate din fonduri proprii ale SOS Dogs Oradea. La Oradea, s-a procedat exact cum se procedează la Craiova, şi anume câinii vaccinaţi şi sterilizaţi au fost înapoiaţi în teritoriu, cu excepţia celor care erau agresivi sau bolnavi. La Oradea, conform datelor oferite de SOS Dogs, din 2003 şi până acum au fost sterilizaţi şi vaccinaţi peste 6.000 de câini. În paralel, a fost derulat un program de adopţii, de la adăpostul din Oradea fiind adoptaţi până la 16 septembrie 3.188 de câini, care şi-au găsit adăpost la familii din Oradea şi alte localităţi învecinate sau în ţări precum Germania, Anglia şi Olanda.
Spre comparaţie, de la adăpostul de la Făcăi, anul trecut şi în acest an, au fost adoptaţi opt câini, restul de 3.600 care au fost ridicaţi de hingheri ajungând din nou pe străzi. 

Adopţii

Reprezentanţii Serviciului Public de Salubritate Craiova au explicat că orice persoană care doreşte să adopte un animal din adăpostul de la Făcăi o poate face şapte zile pe săptămână, începând cu ora 14.00. Trebuie să completeze un formular de adopţie şi să achite contravaloarea costurilor de capturare, transport şi sterilizare, care pot ajunge la cel mult 150 de lei.
Persoana care adoptă un câine se obligă să respecte normele de îngrijire a câinelui, să îl ducă periodic la medicul veterinar şi, mai ales, să nu îl abandoneze.

SOS Dogs Bihor

Pentru că în Oradea au început să fie aduşi câini din zone învecinate, chiar şi din Beiuş sau Cluj, SOS Dogs a decis să extindă programul în întregul judeţ Bihor, şi nu numai. În 2007, a fost lansat proiectul SOS Dogs Bihor, care se ocupă de gestionarea maidanezilor din judeţul Bihor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

45 COMENTARII