22.8 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalOmul cu două feţe

Omul cu două feţe

Pentru că procesele se-ntind pe trei, patru ani, tocând nervi şi energie, pentru că infractorii sunt judecaţi în stare de libertate, victimele refuză să mai depună plângere la poliţie. Chiar dacă rapoartele arată diminuarea cazurilor de exploatare umană, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane a lansat campania „Omul cu două feţe“.

40 de cazuri de trafic cu persoane au fost înregistrate de la începutul acestui an, în patru dintre judeţele sudice ale ţării, în condiţiile în care, în 2007, au fost raportate 170 de astfel de situaţii. Datele, însă, nu exprimă atât o diminuare a fenomenului, cât neîncrederea victimelor în sistemul juridic şi, pe de altă parte, perfecţionarea metodelor de racolare ale traficanţilor. Modalitatea principală de exploatare a victimelor este cea prin muncă forţată. Oamenii se lasă impresionaţi de imaginea noilor agenţii de intermediere a forţei de muncă, de firmele care, în realitate, nu sunt înregistrate la Registrul Comerţului, de aşa-zisele contracte încheiate, şi pleacă în străinătate, sperând la un câştig mulţumitor. „Majoritatea victimelor, după cum arată statisticile Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, sunt tinere, între 16-25 de ani, din mediul rural, în special din judeţele Bacău, Dolj, Olt etc. Ele sunt exploatate cu preponderenţă în afara teritoriului naţional, România fiind o ţară sursă şi de tranzit“, a precizat Mădălina Bîrcină, psiholog şi coordonator al Centrului Regional Craiova.

Neîncrederea în justiţie

Anul trecut, în topul ţărilor „preferate“ se situau Italia, Spania şi Cehia. Anul acesta, Grecia câştigă teren, ademenind tot mai multe victime. „În plus, membrii grupărilor infracţionale şi-au schimbat modul de operare, renunţând la răpiri, constrângeri, ameninţări şi axându-se pe manipulare emoţională. Şi-au îmbunătăţit metodele, creându-şi o imagine serioasă, aparent legală, prin firmele înfiinţate“, a adăugat psihologul. În 2007, 1.240 de persoane au fost exploatate, provenind, în proporţie de 60%, din mediul rural. Analiza datelor ANITP arată că antecedentele familiale, personale, posibilitatea obţinerii unor câştiguri mari într-un interval mic de timp sau lipsa unor mijloace decente de trai sunt factori favorizanţi care determină vulnerabilitatea unei posibile victime. În acest context, ANITP a lansat „Omul cu două feţe“. Campania de prevenire a exploatării sexuale a femeilor se va desfăşura pe durata unui an şi are ca scop reducerea numărului de persoane traficate şi îmbunătăţirea sistemului integrat de servicii de asistenţă. „Teoretic, legea oferă foarte multe beneficii victimelor, de la asistenţă juridică, medicală etc. până la dreptul la locuinţă socială. În realitate, însă…“, a spus coordonatorul Mădălina Bîrcină. Lucrurile se opresc atunci când victimele află că un proces poate dura şi trei, patru ani sau că, în toată această perioadă, infractorul este în stare de libertate. Şi renunţă la plângere, la timpul pierdut prin tribunale, preferând să-şi vadă de viaţă de teamă că nu li se va face dreptate.

Informaţii despre firmele de recrutare

Persoanele care vor să verifice seriozitatea firmelor de recrutare pot solicita informaţii la Registrul Comerţului, la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi la numărul 0800 800 678 (Help line), care este gratuit. Campania „Omul cu două feţe“ este realizată de ANITP, în parteneriat cu Institutul „Ludwig Boltzmann“ pentru Drepturile Omului din Austria, Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională şi cu Centrul European pentru Drept Public din Grecia.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS