19.2 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024

Craiova Muzicală

Filarmonica „Oltenia“ găzduieşte, în perioada
10-28 noiembrie, cea de-a XXXV- a ediţie a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală“. Orchestra de cameră „Sinfonietta“ Sofia şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu“ se numără printre ansamblurile instrumentale care vor încânta publicul oltean.

Deschiderea oficială a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală“ are loc luni, 10 noiembrie, de la ora 19.00. Tonul muzicii va fi dat de Orchestra de cameră „Sinfonietta“ Sofia cu un medalion Mozart. La pupitrul dirijoral se va afla Mikis Michaelides din Grecia, iar solistă va fi Borislava Taneva din Bulgaria. Miercuri, 12 noiembrie, serile muzicale vor continua cu Cvartetul „Ad Libitum“ al Filarmonicii „Moldova“ din Iaşi, care aduce în faţa publicului unii dintre cei mai talentaţi muzicieni ai tinerei generaţii, Adrian Berescu (vioară), Şerban Mereuţă (vioară), Bogdan Bisoc (violă) şi Filip Papa (violoncel). Vineri, 14 noiembrie, de la ora 19.00, va fi rândul gazdelor să intre în scenă. Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia“ vor interpreta „Serenada nr. 2 în La major, op. 16“ de Brahms şi „Messa di Gloria“ pentru solişti, cor şi orchestră de Puccini.

 

Ansamblul „Svetilen“, pata de culoare a festivalului

 

Chiar dacă fiecare seară are propria identitate, pata de culoare este adusă de Ansamblul vocal „Svetilen“ din Federaţia Rusă, care va urca pe scena Filarmonicii „Oltenia“ sâmbătă, 15 noiembrie, de la ora 19.00. „Alături de oaspeţii bulgari şi greci vor fi invitaţi şi coriştii grupului «Svetilen», care interpretează muzică veche rusă tradiţională. Va fi, cu siguranţă, un punct de atracţie sub aspectul abordării costumaţiei, stilului vocal deosebit. Instrumentele la care vor cânta sunt tradiţionale vechi, iar piesele sunt sacre, populare, pe teme ucrainene“, a precizat Mihai Ungureanu, directorul Filarmonicii „Oltenia“.

Duminică, 16 noiembrie, va fi rândul muzicii spaniole. Sub genericul „Cancion espanola y zarzuela“, publicul craiovean va audia în premieră piese ale compozitorilor spanioli, dar şi zarzuele – gen al operetei spaniole tradiţionale, în prezent foarte apreciat, nu numai în Spania – în interpretarea Mirelei Zafiri, acompaniată la pian de Anna Ferrer din Spania.

Lucrări în primă audiţie vor asculta şi cei care aleg ca sâmbătă, 22 noiembrie, de la ora 19.00, să petreacă în compania Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu“ din Bucureşti câteva ore. Programul este acelaşi cu cel pe care membrii primei orchestre a ţării îl vor prezenta, cu o săptămână înainte, pe scena Ateneului Român. La pupitrul dirijoral se va afla Paul Nadler din America, iar solist va fi Marin Cazacu, la violoncel. Festivalul se va încheia vineri, 28 noiembrie, cu un program din care fac parte „Triplul concert în Do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră, op. 56“ al lui Beethoven şi „Simfonia I în Do minor, op. 68“ de Brahms, în interpretarea soliştilor Gabriel Croitoru (vioară), Marin Cazacu (violoncel), Mihai Ungureanu (pian) şi a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia, sub bagheta dirijorului Ovidiu Bălan.

 

Săptămâna Muzicii Contemporane

 

Festivalul Internaţional „Craiova muzicală“ aduce în acest an şi proiectul cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor – Săptămâna Muzicii Contemporane. În perioada 18-26 noimebrie, publicul craiovean va avea întâlnire cu Orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia“, într-un concert de muzică românească, avându-l la pupitrul dirijoral pe Tiberiu Soare, dirijor al Operei Române din Bucureşti, dar şi cu Ansamblul „Ars Nova“ din Cluj-Napoca, pentru ca miercuri, 26 noiembrie, soprana Bianca Manoleanu, acompaniată la pian de Remus Manoleanu, să ofere publicului craiovean un extraordinar recital de lieduri. „Săptămâna Muzicii Contemporane este un proiect mai vechi al nostru, care nu s-a putut concretiza în perioada dorită, fiind reportat pentru finalul anului. Am considerat că este cel mai potrivit să îl prezentăm în cadrul acestui festival, pentru că are şanse mai mari de a atrage atenţia publicului. E vorba de muzică modernă, contemporană – un «subiect» mai puţin atractiv cam peste tot, astăzi, pe scenele lumii, cu atât mai mult la noi, la Craiova“, a explicat directorul Mihai Ungureanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS