17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNebunii de la catedră

Nebunii de la catedră

Legislaţia ambiguă le permite cadrelor didactice, depistate cu tulburări comportamentale, să predea elevilor. Cazuri există în toată ţara, iar autorităţile din judeţul Gorj au recunoscut că sunt câţiva profesori în această situaţie. Cireşica Făgaş este un asemenea exemplu.

Până la începutul anului şcolar, cadrele didactice ar trebui să prezinte la unitatea şcolară unde predau un certificat medical din care să rezulte că sunt apte din punct de vedere psihic. Profesorii au obligaţia legală de a se prezenta la un cabinet de medicina muncii pentru a fi supuşi unei examinări psihologice. Dacă este cazul, cadrul didactic va primi recomandarea de a vedea un psihiatru. Recomandarea va fi trimisă şi directorului unităţii şcolare unde predă cadrul didactic. Directorul va încerca să-l conştientizeze pe profesor, dar, de cele mai multe ori, nu reuşeşte să-l determine să facă un control amănunţit. Ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii nu prevede obligativitatea ca profesorii să-şi facă al doilea control psihologic, dacă primesc o recomandare de la director în acest sens. Legal, un cadru didactic nu poate fi obligat să se prezinte la psihiatru, iar un certificat de la psiholog, chiar de la psihiatru se poate obţine destul de uşor contra cost. Acesta este unul dintre motivele pentru care elevii sunt agresaţi de cadre didactice.

 

Avizul costă 50 de lei

 

Începând cu anul şcolar 2008-2009, cele peste 7.000 de cadre didactice gorjene trebuie să-şi plătească examenul psihologic obligatoriu. Un motiv în plus pentru ca profesorii să nu se prezinte la cabinetele de medicina muncii. Mulţi dintre ei spun că nu au nevoie de astfel de certificate, mai ales că trebuie să plătească aproximativ 50 de lei.

Până în acest an, testările psihologice erau organizate la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Socială (CJRAS) Gorj, iar profesorii nu plăteau nici un ban. „În ultimii trei ani de învăţământ, începând cu 2005, examinarea psihologică s-a făcut de către profesorii consilieri de la noi şi de către cabinetele de asistenţă psihopedagogică. Acum, profesorii trebuie să meargă la cabinetele de medicina muncii şi acolo costă cam 50 de lei. Poate unii nu vor avea bani, poate nu ştiu unde să se ducă. Pot preda şi fără aceste avize. Legea nu prevede ca un cadru didactic fără aviz sau cu probleme de comportament să nu mai predea“, a spus Teodor Alexandru, directorul CJRAS Gorj.

 

Directorii aşteaptă modificări legislative

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri din Gorj este cel al profesoarei Cireşica Făgaş, cadru didactic la Liceul „Ion Mincu“ din Târgu Jiu. Cunoscută cu tulburări de comportament, profesoara va preda şi anul acesta.

În decembrie 2007, Cireşica Făgaş a agresat mai mulţi elevi din clasa a IX-a.

„Anul trecut, în iarnă, doamna profesoară a agresat câţiva elevi. A fost scandal atunci. Ştiam mai de mult că are probleme, dar nu îi poţi spune omului să meargă la psihiatru. După incident, cei de la ISJ nu au luat nici o măsură, iar anul acesta va preda din nou, cu toate că are tulburări de comportament. Ea va aduce la şcoală, ca în fiecare an, un certificat medical, care ştim cum se obţine. Are aceeaşi atitudine, nu comunică, nu a mai afectat prin atitudinea ei siguranţa elevilor. Singura soluţie pentru ca noi, directorii, să luăm măsuri împotriva acestor oameni este o schimbare a legislaţiei, o lege care să prevadă că profesorii cu probleme nu mai pot preda, iar celor care nu aduc certificat să le fie suspendate orele“, a precizat Dorina Popescu, directoarea Liceului „Ion Mincu“.

 

Cadrul didactic susţine că este sănătos

În urma unei evaluări efectuate în luna septembrie 2005, Maria Drigă, psiholog în cadrul Spitalului Judeţean Târgu Jiu, a constatat că Cireşica Făgaş suferă de mai multe afecţiuni şi i-a recomandat efectuarea unui examen psihiatric: „Structură de aspect schizoid, cu unele trăiri paranoide şi comportament socio-afectiv slab cenzurat. Se recomandă examen psihiatric“. Medicul psihiatru Grigore Şerbănescu cunoaşte situaţia profesoarei Cireşica Făgaş, fiind în relaţii apropiate cu familia acesteia. El spune că femeia suferă de psihoză maniaco-depresivă: „Ea are o psihoză maniaco-depresivă, dar nu era agitată. Îi cunosc foarte bine familia, pentru că suntem vecini, cunosc şi incidentul de anul trecut. Trebuie să facă tratament şi cred că ar putea ieşi la pensie din motive medicale. Are o situaţie grea. Ea nu acceptă şi nu conştientizează boala, ceea ce nu este bine“.

„I-am cerut să-şi facă un examen de specialitate, dar a refuzat, motivând că nu are nici o problemă. Nu am putut să o conving. Are o problemă de comunicare cu toată lumea, nu numai cu elevii. Nu pot să iau măsuri împotriva ei“, a declarat Dorina Popescu, directoarea Liceului „Ion Mincu“.

În judeţul Gorj, nu există o situaţie clară a cadrelor didactice care suferă de afecţiuni psihice. Teodor Alexandru a recunoscut că an de an, două-trei cadre didactice sunt depistate cu probleme şi îndrumate către psihiatru. Aceşti oameni nu ar avea ce căuta la catedră, dar cei mai mulţi încă predau elevilor.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII