20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLiber la mansardă

Liber la mansardă

Mansardarea blocurilor va fi posibilă fără acceptul tuturor locatarilor şi fără rezultatele eventualelor procese de succesiune sau de altă natură asupra proprietăţii, dacă guvernul îşi pune în practică intenţia de a modifica Legea asociaţiilor de proprietari.

 

Interminabilele dispute pe tema acordului pentru construirea mansardei pe bloc vor fi eliminate dacă se modifică textul Legii de înfiinţare, organizare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari, consideră reprezentanţii Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei (MDLPL). Pe site-ul ministerului a fost postată, spre consultare cu publicul, propunerea de introducere a unui nou alineat la unul dintre articolele legii, în scopul clarificării condiţiilor în care poate fi supraetajat sau mansardat un imobil. În prezent, urbaniştii ţin cont de normativele din domeniul autorizării în construcţii, singurele cât de cât explicite, din care reiese că este nevoie de acordul expres al tuturor proprietarilor pentru eliberarea autorizaţiei de construire a unei mansarde. „Lucrările de supraetajare şi/sau de mansardare a unui imobil în vederea creării de noi unităţi de locuit de folosinţă privată se realizează de asociaţie, dacă decizia este aprobată de 2/3 dintre membrii asociaţiei şi de toţi proprietarii locuinţelor aflate la ultimul etaj al imobilului“, este alineatul pe care MDLPL vrea să-l introducă în Legea nr. 230 din 2007, a asociaţiilor de proprietari. „Pentru a permite realizarea de lucrări de reabilitare şi mansardare a blocurilor de locuinţe, se propune completarea Legii nr. 230/2007, prin care să se reglementeze decizia de iniţiere a lucrărilor, precum şi de înstrăinare a cotei părţi indivize aferente proprietăţilor individuale din terasa blocului“, se arată în expunerea de motive a MDLPL. „În acest mod, considerăm că ar fi limpede pentru asociaţia de proprietari cum se poate implica în construirea mansardei în condiţiile specificate prin acest text de lege, mai ales că multe asociaţii doresc mansardarea odată cu lucrările de reabilitare termică, susţinute în această perioadă inclusiv cu fonduri de la bugetul de stat şi din bugetul local“, a spus Marian Giubelan, şeful Serviciului coordonare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei Craiova.

El a exemplificat slăbiciunea vechii legi cu situaţii în care nu au putut fi construite mansarde din pricină că unii dintre proprietarii din bloc nu-şi puteau exercita opţiunea, fiind plecaţi din ţară, sau în care alţii nu aveau dreptul de a vota, fiindcă erau parte în procese de succesiune a proprietăţii din respectivul imobil.

 

Craiova, săracă în mansarde

 

În Bănie, au fost autorizate până acum doar cinci mansarde, în afară, bineînţeles, de cele amenajate la ridicarea vechilor blocuri, au arătat reprezentanţii Primăriei Craiova. Faptul că obţinerea unei autorizaţii de mansardare a blocului este aproape imposibilă este recunoscut şi de arhitectul Emilian Ştefârţă, fost şef al Comisiei de Urbanism a Consiliului Local Municipal Craiova. „În Bănie sunt foarte puţine, câteva doar. Dacă legea se modifică în sensul dorit de Ministerul Dezvoltării e de bine pentru aceia care vor să mansardeze imobilele, fiindcă le va fi mai uşor să obţină autorizaţiile“, a spus arhitectul Ştefârţă. El este de părere că o mansardă bine construită, după proiect, oferă maximum de siguranţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII