17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjInspectoratul Şcolar Gorj a avut sute de procese cu profesorii

Inspectoratul Şcolar Gorj a avut sute de procese cu profesorii

Pentru că nu le-au fost respectate drepturile, sute de profesori gorjeni au fost nevoiţi să apeleze la instanţa de judecată.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a avut în ultimul an sute de procese cu profesori, care au dat în judecată instituţia, în vederea obţinerii drepturilor băneşti pentru ore efectuate peste norma didactică sau pentru a contesta decizii ale conducerii ISJ.

După cum se menţionează într-un raport al ISJ Gorj, în primul semestru al anului şcolar 2007-2008, activitatea Compartimentului juridic a constat în principal în reprezentarea instituţiei în faţa instanţelor judecătoreşti în 300 de dosare, aflate în diferite stadii procesuale, în care inspectoratul a figurat ca pârât. Majoritatea au avut ca obiect solicitarea achitării unor drepturi salariale către cadrele didactice care îndeplineau condiţiile prevăzute de Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic şi au efectuat ore peste norma didactică. Restul dosarelor au avut ca obiect anularea unor decizii ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, privitoare la mobilitatea personalului didactic, la suspendarea unor contracte individuale de muncă, acordarea primei de instalare etc. Potrivit aceluiaşi raport al Compartimentului juridic, pe parcursul desfăşurării activităţii s-a constatat că în teritoriu nu există o documentare suficientă cu privire la schimbările intervenite în legislaţia învăţământului, la normele legale în vigoare, acestea nefiind aplicate corect sau diferit de la o unitate la alta.

 

Elevii au avocat

 

Dacă profesorii au apelat la instanţele de judecată, elevii au posibilitatea de a se adresa instituţiei „Avocatul elevului“. În unităţile de învăţământ liceal din Gorj a fost lansat din 2008 acest proiect-pilot, care a presupus alegerea avocatului elevului în fiecare liceu şi constituirea Baroului Judeţean Gorj al „Avocatului elevului“. Proiectul este realizat prin parteneriatul dintre Asociaţia „Asistenţă şi programe pentru dezvoltare durabilă – Agenda 21“, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Reprezentanţa UNICEF în România şi îşi propune educarea elevilor pentru cunoaşterea drepturilor şi responsabilităţilor care le revin, crearea în şcoli a climatului necesar pentru promovarea şi respectarea acestora.

Ca parte a Programului Naţional de Educaţie pentru Cetăţenie Democratică, proiectul „Avocatul elevului“ îi ajută pe elevi să identifice situaţiile în care drepturile lor sunt încălcate şi pe care, anterior, ei le considerau normale.

Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean, elevii vor înţelege că prima condiţie pentru a putea lupta pentru drepturile lor este tocmai recunoaşterea nerespectării acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS