19 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocal Oltchim, privatizat cu un fond de investiţii

Oltchim, privatizat cu un fond de investiţii

Conducerea SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea susţine că soluţia cea mai bună pentru privatizarea combinatului este varianta cu fondurile de investiţii, pentru a avea garanţia dezvoltării economice şi a creşterii capacităţii de producţie, şi nu cu un investitor strategic.

 

 

 

În sala de şedinţe a Primăriei Râmnicu Vâlcea a avut loc, miercuri seară, o conferinţă de presă susţinută de Constantin Roibu, directorul general al SC Oltchim SA, şi de Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim. În cadrul întâlnirii, directorul general a vorbit de privatizarea Oltchim şi de investiţiile care se vor face în următorii ani în combinat. „Susţin privatizarea Oltchim cu fondul de investiţii, şi nu cu un investitor strategic. Pledez pentru fondul de investiţii, fiindcă avem garanţia dezvoltării şi putem creşte capacitatea de producţie a combinatului. Consider că soluţia cea mai bună de privatizare a Oltchim e varianta fondurilor de investiţii, pentru că, în acest fel, nu va exista interesul să fie distrusă societatea, ci să fie dezvoltată. În prezent, suntem în discuţii cu foarte multe fonduri de investiţii care sunt interesate să ia pachetul de acţiuni de la stat, dar trebuie rezolvată problema litigiilor pe care le avem cu acţionarii minoritari“, a declarat Constantin Roibu. Tot acesta a precizat că Oltchim are o datorie de 200 de milioane de dolari către Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), care reprezintă ratele către băncile de investiţii cu care societatea a avut contracte. „Avem datorii din cauza modificărilor legislative din România. Acestea nu reprezintă taxe şi impozite neplătite faţă de stat, pentru că noi am achitat tot timpul până la ultimul leu. Nu am beneficiat de scutiri de taxe ori datorii şterse din partea statului. Restanţa către stat poate fi rezolvată prin conversia datoriilor în acţiuni şi, în acest fel, societatea poate fi vândută fără datorii. Altă soluţie ar fi ca statul să vândă pachetul de 53% din acţiuni împreună cu datoria viitorului cumpărător“, a spus Roibu. În ceea ce priveşte privatizarea societăţii, directorul general a afirmat că are toată susţinerea din partea AVAS. „Legea privind privatizarea Oltchim a trecut de toate comisiile de privatizare şi de industrii, de Senat şi Camera Deputaţilor, iar în prezent este la preşedinţie. Există o reclamaţie făcută de acţionarul minoritar PSS, care se analizează. Am convingerea că legea va trece şi la preşedinţie, că tot ceea ce s-a făcut e conform legislaţiei şi normelor Uniunii Europene“, a menţionat Constantin Roibu.

 

Vor fi retehnologizate toate instalaţiile de la Oltchim

 

Conducerea Oltchim este în tratative cu Petrom şi vrea să preia activitatea rafinăriei Arpechim din Piteşti. „Intrăm în negocieri şi cu statul pentru că vrem să cumpărăm Exploatarea de Sare Vâlcea şi, împreună cu CET Govora, vrem să construim o centrală electrotehnică pentru a asigura consumul de energie al combinatului. Dacă preluăm Arpechim, împreună cu Oltchim vom avea o cifră anuală de afaceri de 2,5 miliarde de euro“, a precizat Constantin Roibu. Acesta a susţinut că, în perioada 2008 – 2010, vor fi retehnologizate toate instalaţiile de la Oltchim, valoarea investiţiei fiind de 364 de milioane de euro, sumă din care 40 de milioane vor fi repartizate pentru rezolvarea problemelor de mediu. Atât Constantin Roibu, cât şi Mihai Diculoiu sunt supăraţi pe anumiţi politicieni vâlceni, pentru că încearcă să pună beţe în roate dezvoltării economice a combinatului. „Văd că anumiţi politicieni din Vâlcea nu sunt pentru dezvoltarea economică a Oltchim. Am spus şi o repet că se va face privatizarea Oltchim pe uşa din dos doar dacă va da o maşină peste mine. Mă doare cel mai tare să văd că încearcă să mă distrugă oamenii din Vâlcea şi, în special, cei care au mâncat o pâine de la Oltchim. Dezamăgirea e că vâlcenii sunt cei care ne vor răul şi nu vor să ne dezvoltăm“, a explicat Roibu. Mihai Diculoiu a afirmat că la Oltchim investitorul privat care va prelua combinatul trebuie să ofere un salariu mediu brut de angajat, în valoare de 2.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU