13.1 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024

Scurte ştiri

BNR ar putea urca dobânda-cheie la 9,5%

Banca Naţională a României (BNR) ar putea decide în şedinţa de astăzi majorarea dobânzii-cheie cu 0,5 puncte procentuale, până la 9,5%, susţin unii analişti, în timp ce alţii anticipează o creştere, dar consideră că pasul corect ar fi menţinerea dobânzii, pentru a nu mai încuraja creditarea în valută şi pentru a sprijini corecţia deficitului extern.

Economiştii argumentează că efectele majorării dobânzii de politică monetară se transmit cu o întârziere de câteva luni asupra preţurilor, astfel că măsura de astăzi ar urma să influenţeze inflaţia din lunile următoare, când aceasta s-ar putea situa, deja, sub 6%. În plus, mulţi dintre analişti susţin că eventuala majorare a dobânzii – cheie cu o jumătate de punct procentual ar putea fi ultima mişcare de înăsprire a politicii monetare în acest an, în cazul în care nu apar presiuni inflaţioniste suplimentare sau de depreciere a leului.

Potrivit NewsIn, unii analişti estimează că este posibil ca BNR să ia şi noi măsuri administrative în cadrul şedinţei consiliului de administraţie al BNR de astăzi, precum scăderea rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei, apreciind că unele bănci se confruntă, în prezent, cu o lipsă a lichidităţii. Altă soluţie considerată oportună de piaţă ar fi majorarea dobânzilor plătite pentru RMO-urile pe care băncile trebuie să le constituie lunar, în condiţiile în care acestea sunt mult mai mici în România faţă de cele din alte state din regiune.

Adrian DINU

 

Egalitatea de şanse, în prim-plan

În baza protocolului de colaborare încheiat între Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse, mâine se va organiza o acţiune care urmăreşte facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a femeilor aflate în situaţie de risc sau marginalizare. „Acţiunea va consta într-o vizită în comuna Galiciuica, judeţul Dolj, a reprezentanţilor AJOFM Dolj, a celor ANES – Compartimentul Teritorial Dolj, precum şi a autorităţilor locale“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Potrivit informaţiilor primite, această primă acţiune realizată în baza protocolului se va axa pe informarea privind egalitatea de şanse, discriminarea directă şi indirectă pentru încadrarea în muncă, precum şi promovarea ocupării în rândul femeilor supuse riscului marginalizării. De asemenea, vor fi prezentate cursurile la care acestea pot participa.

Andreea HORCONE

 

Aproape 2.000 de târgujieni, scutiţi de impozit

Aproximativ 2.000 de persoane din municipiul Târgu Jiu vor beneficia în acest an de diverse facilităţi fiscale, nivelul total al scutirilor acordate fiind de 214.746 de lei. 485 de persoane, dintre care 254 sunt pensionari, ale căror venituri lunare pe membru de familie sunt mai mici decât salariul minim brut pe economie, în sumă de 440 de lei, sau constau în exclusivitate din ajutorul de şomaj şi/sau pensii de asistenţă socială, beneficiază de 50% reducere la impozitul pe clădiri şi terenul aferent acestora. Alţi 365 de târgujieni care sunt scutiţi de impozitul pe clădiri, teren şi mijloace de transport sunt veterani şi văduve ale veteranilor de război, 228 sunt persoane persecutate de regimurile instaurate în România, cu începere de la 6 septembrie 1940 până pe 6 martie 1945 şi 17 eroi martiri şi luptători care au contribuit la Revoluţia din decembrie 1989. Acestora li se adaugă 813 persoane cu handicap grav şi accentuat, prevăzute de Legea nr. 448/2006.

Mihaela FLOROIU

 

 

 

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS