25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de vâlceni, depistaţi anual cu TBC

Sute de vâlceni, depistaţi anual cu TBC

Sute de vâlceni sunt diagnosticaţi anual cu tuberculoză în urma investigaţiilor medicale. Datele statistice furnizate de Dispensarul TBC din Râmnicu Vâlcea arată că, anul trecut, numărul celor cu TBC a crescut, în comparaţie cu 2006.

 

 

VÂLCEA. Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Vâlcea a organizat ieri, de Ziua Mondială a Tuberculozei, o conferinţă de presă, în cadrul căreia s-au prezentat date statistice cu privire la numărul persoanelor afectate de această maladie, în ultimii doi ani. În 2008, Ziua Mondială a Tuberculozei este sărbătorită sub sloganul: „Împreună învingem tuberculoza“. Medicul primar pneumoftiziolog Viorica Mincu, coordonatoarea Dispensarului TBC din Râmnicu Vâlcea, a declarat că la nivelul judeţului s-au înregistrat, în 2006, 413 cazuri noi de TBC. „În 2007 se observă o creştere, depistându-se 435 de persoane cu TBC. Aceasta nu reprezintă o cifră alarmantă, dar ne pune pe gânduri faptul că sunt mai multe cazuri“, a spus Viorica Mincu.

În Râmnicu Vâlcea s-au înregistrat, în 2006, 171 de persoane cu TBC, iar anul trecut – 223. „Pot spune că aceste cifre situează Vâlcea între judeţele de mijloc din România în ceea ce priveşte incidenţa acestei boli. Mai grav, şi nu ne mândrim deloc cu acest lucru, este faptul că tuberculoza afectează şi copiii. În 2006 am avut 15 copii cu TBC, iar anul trecut – 19“, a precizat medicul primar pneumoftiziolog.

Conform statisticii întocmite pe lunile ianuarie şi februarie 2008, în Vâlcea s-au înregistrat, în această perioadă, 37 de cazuri noi de TBC. Viorica Mincu a afirmat că se observă o scădere în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2007, când au fost 55 de persoane afectate de TBC.

 

9,2 milioane de cazuri noi de TBC în 2006

 

Cristina Gândăcioiu, medic în cadrul ASP Vâlcea, spune că raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că, la nivel global, în 2006, s-au înregistrat 9,2 milioane de cazuri noi de tuberculoză, dintre care 700.000 la persoane deja infectate cu virusul HIV. Se estimează că în 2006 tuberculoza a ucis 1,5 milioane de persoane, la care se adaugă şi cei 200.000 de seropozitivi HIV decedaţi din cauza coinfecţiilor. „Cu prilejul Zilei Mondiale a Tuberculozei se impune o creştere a determinării în lupta împotriva coinfecţiei tuberculoză-HIV, având în vedere că tuberculoza este prima cauză de deces la persoanele infectate cu virusul HIV“, a spus Cristina Gândăcioiu. Raportul OMS arată că, până în prezent, măsurile luate împotriva acestei epidemii nu s-au dovedit suficiente. „Trebuie ţinut cont că există ţări care dispun de mijloacele limitate de laborator şi de serviciile de tratament, astfel încât se estimează că doar 10% din cazurile de tuberculoză multirezistentă vor putea fi tratate în 2008. Raportul ne informează că suntem încă departe de asigurarea accesului universal la servicii de calitate în prevenţie, de diagnostic, de tratament şi de îngrijiri pentru tuberculoză“, a menţionat Gândăcioiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS