13.1 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCurăţenia, în criză la Spitalul de Urgenţă

Curăţenia, în criză la Spitalul de Urgenţă

Cele 190 de îngrijitoare care fac curăţenie la Spitalul de Urgenţă Craiova sunt în conflict cu firma angajatoare. Ele acuză conducerea SC Cridor Imobiliara SA că refuză să le plătească integral drepturile salariale şi recurge la intimidări pentru a le obliga să renunţe la a-şi mai cere aceste drepturi.

 

 

 

Aproximativ 30 din cele 190 de îngrijitoare s-au adunat ieri-dimineaţă la sediul Sindicatului SANITAS de la Spitalul de Urgenţă Craiova ca să se plângă de firma angajatoare, SC Cridor Imobiliara SA. Femeile le-au spus sindicaliştilor că firma Cridor face tot felul de presiuni asupra lor pentru a le obliga să se desolidarizeze de Sindicatul SANITAS, care a dat în judecată firma de curăţenie pentru
neachitarea tuturor obligaţiilor salariale către îngrijitoare, preluate de la spital în urma externalizării serviciului de curăţenie. „Se fac presiuni asupra angajatelor, s-a recurs şi la ameninţări, pentru a le determina să renunţe la proces. Ele spun că au fost convocate personal de patron şi puse să semneze că se desolidarizează de acţiunea sindicatului care le reprezintă interesele“, a declarat Ion Cotojman, liderul SANITAS de la Spitalul de Urgenţă Craiova.

„Când a semnat
contractul, a ştiut ce semnează“

 

Motivul litigiului dintre SANITAS şi Cridor îl constituie salariul de stabilitate şi premiul lunar de 2% care se acordă angajaţilor din sistemul sanitar. Îngrijitoarele preluate de la spital de firma Cridor ar fi trebuit, potrivit sindicaliştilor, să primească aceste drepturi salariale, chiar dacă nu mai sunt angajate ale unităţii sanitare, în baza angajamentelor asumate prin contractul semnat cu spitalul la preluarea serviciului de curăţenie, în vara lui 2007. Sindicatele revendică acum aceste drepturi în numele angajatelor, pentru toată perioada lucrată de acestea la Cridor. „Când a semnat contractul, a ştiut ce semnează. Noi nu îi cerem decât să-şi respecte angajamentele luate“, a mai spus Cotojman.

Îngrijitoarele s-au plâns ieri, la discuţia cu liderii de sindicat, că restanţele salariale solicitate în instanţă nu ar fi singurele datorii pe care firma de curăţenie le are faţă de ele. Femeile spun că, în ultimele luni, în sistemul sanitar au fost introduse şi alte drepturi salariale de care ar trebui să beneficieze şi ele acum, cum ar fi sporul de prevenţie de 11%, cel pentru condiţii deosebite de muncă, acesta ajungând la 50-100% pentru secţiile de terapie intensivă şi urgenţe şi de care beneficiază mai nou şi secţiile de chirurgie generală, precum şi cele de urologie, dar în procent mai mic, de 15%.

„Am plătit toate
drepturile salariale“

 

Conducerea Cridor a refuzat să vorbească despre cât de îndreptăţite sunt îngrijitoarele să primească sporurile solicitate. Patronul firmei, Cristian Creangă, a declarat: „În prezent suntem în litigiu. Va judeca instanţa dacă trebuie plătite sau nu sporurile de 2% şi cealaltă solicitare a lor. Eu pot să spun doar că noi am plătit la timp şi integral toate drepturile salariale, în conformitate cu contractul individual de muncă. A fost o singură problemă luna aceasta, legată de acordarea cu câteva zile mai târziu faţă de data obişnuită a tichetelor de masă, în rest nu văd care ar fi problemele“.

Creangă mai spune că de vină ar fi Sindicatul SANITAS pentru situaţia conflictuală creată şi refuză să creadă că propriile angajate ar fi nemulţumite: „Nu am obligat pe nimeni să semneze nici un act. Este un conflict creat artificial de SANITAS. Nu se poate spune că nu respectăm drepturile salariaţilor; avem angajate care câştigă şi 18 milioane de lei (vechi – n.r.) pe lună“.

 

Normă prea mare

Altă nemulţumire este legată de norma pe care o are de făcut fiecare angajată a serviciului de curăţenie şi de orele suplimentare. Unele îngrijitoare s-au plâns că trebuie să cureţe pe mai mult de 1.000 de metri pătraţi, în timp ce norma ar fi de 250 mp, iar orele lucrate în weekend ar fi neplătite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII