15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalStudenţii, puşi la coadă

Studenţii, puşi la coadă

Zeci de studenţi ai Universităţii din Craiova se înghesuie de o săptămână la casieria din Complexul Agronomie ca să îşi plătească taxele. Data-limită este 20 ianuarie, iar studenţii nu pot intra în examene dacă nu îşi achită taxa.

În casierie, zeci de studenţi, taxe de zeci de milioane, sute de chitanţe de completat şi numai două casiere. Afară, la uşa păzită de un gardian, alte zeci de studenţi aşteptau să intre în clădirea Direcţiei Administrative a Universităţii din Craiova ca să îşi plătească taxele. Toţi cu aceeaşi nemulţumire, fiecare cu povestea lui despre cum a ajuns să îşi plătească taxa acum, pe ultima sută de metri, şi este nevoit să stea la coadă, afară în frig. Unii se agitau, gesticulau nervoşi, alţii vorbeau la telefoane şi povesteau prietenilor prin ce sunt nevoiţi să treacă, alţii, după câteva minute de aşteptare, făceau cale întoarsă şi lăsau plata taxei pe mai târziu.

„Hai să mergem! Dă-o încolo de taxă, că doar nu trebuie să stau ca animalul la uşă! În fond, eu îi plătesc pe ei. Şi dacă nu mă bagă în examen, îl trimit eu să plătească el taxa şi să stea ore în şir la coadă“, a spus un student care a renunţat să îşi petreacă dimineaţa la coada de la casieria Universităţii.

 

Acompaniaţi de scârţâitul uşii

 

Şi toată agitaţia era acompaniată de scârţâitul uşii de la intrare, care se deschidea şi se închidea ori de câte ori intra sau ieşea câte un student „Am reuşit, am reuşit! Am plătit-o. Asta e România, cu cozi comuniste la care stau studenţii UE“, a ţipat un student fluturând chitanţa. A fost apostrofat imediat de gardian, care l-a rugat să facă linişte. În acel momemt, mulţimea de studenţi de afară a început să se agite şi a încercat să forţeze intrarea. Unii au reuşit să treacă dincolo de uşa scârţâitoare, iar alţii au rămas afară, aşteptând să le vină rândul. „Toţi suntem de vină. Cei de la Universitate, că nu aduc mai multe casiere şi că programul e doar de la 8.30 la 12.30 şi nu îl prelungesc nici acum, şi noi, studenţii, că ne îngrămădim toţi să plătim taxa înainte de examen. Asta e! Stăm şi aşteptăm câte două, trei ore“, a spus Iuliana, studentă în anul II la Facultatea de Litere.

 

„Este un cerc vicios din care nu avem ieşire“

 

Alţi studenţi şi-au trimis la coadă bunicii şi părinţii, pentru ca ei să stea liniştiţi acasă şi să înveţe. „Am venit eu, că el are de învăţat. Nu cred că apuc să o plătesc astăzi, că se închide la 12.30. Vin mâine la 8.00 ca să fiu printre primii când se deschide casa“, a spus Violeta Mihuţ, bunica unui student.

„Şi eu stau să îi plătesc taxa fiicei mele, dar nu m-am gândit că e aşa nebunie. Ne ţin la coadă după ce că le dăm atâţia bani. Milioane de lei aruncate pe geam“, a spus Marius Niţă, tatăl unei studente. Au fost şi tineri care aveau explicaţia cozii de câţiva metri de la casierie. „Or fi făcut toţi ca mine! Adică au păpat banii de taxă de câteva ori până acum, pentru că le-a fost lene să vină până la Agronomie să plătească. Acum stăm şi aşteptăm, că doar suntem studenţi la Craiova“, a spus Ionuţ, student în anul III la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerii.

Conducerea Universităţii din Craiova ştie de cozile de la casierie care apar în apropierea fiecărei sesiuni.

„Am făcut acolo încă o casierie, dar este un cerc vicios din care nu avem ieşire. Nu putem să încasăm bani de la facultăţi pentru că trebuie să avem anumite măsuri de siguranţă. Nu putem prelungi programul, pentru că depindem şi noi de programul Trezoreriei, acolo unde trebuie depuşi banii până la o anumită oră. Casieria din centru este în lucru. Tot anul casierele stau degeaba, că rar vine câte un student să plătească taxa. Acum, că sunt presaţi de profesori şi nu pot intra în examen dacă nu au taxa plătită, se înghesuie toţi şi stau la coadă“, a precizat Lucian Buşe, prorectorul Universităţii din Craiova.

 

Contract cu o bancă

 

Singura soluţie ca să dispară cozile de la casierie ar fi un contract între instituţie şi o bancă pentru ca studenţii să îşi poată plăti taxele şi în altă parte. „Am avut un contract cu CEC, dar au fost probleme pentru că erau introduse date greşite în calculator, cereau comisioane foarte mari. Acum avem un sistem al nostru intern şi atunci când studentul a plătit taxa îl descarcă şi din baza de date de la facultate, şi de la contabilitate. Am auzit că ASE-ul din Bucureşti încearcă să încheie un contract cu o bancă şi, dacă ei vor reuşi, suntem şi noi tentaţi să plătim ca să avem un soft comun cu o bancă, iar studenţii să poată plăti şi altundeva taxa“, a explicat Buşe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII