18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBlocaţi în troiene

Blocaţi în troiene

Circulaţia s-a desfăşurat ieri cu dificultate în Oltenia. În municipiul Craiova, transportul rutier a fost aproape paralizat, iar aeroportul a fost închis.

Deşi conducerea Serviciului Public de Salubritate Craiova a susţinut că 60 de utilaje au acţionat nonstop încă de marţi, ieri, circulaţia rutieră se desfăşura cu dificultate în oraş. Chiar dacă mulţi conducători auto şi-au montat lanţuri pe autoturisme, pe unele străzi nu se putea circula din cauza stratului gros de zăpadă. Sorin Ciobanu, directorul Serviciului de Salubritate, a explicat că problemele au fost cauzate de cantitatea mare de zăpadă căzută. „Avem probleme pe mai multe drumuri din cauza cantităţii mari de zăpadă căzute, însă lucrăm fără oprire pentru a menţine drumurile în stare practicabilă“, a declarat Sorin Ciobanu. Directorul Serviciului de Salubritate a menţionat că se acţionează cu prioritate pe străzile principale din Craiova. Societăţile Sondrio SRL şi AND SRL au câştigat licitaţia pentru deszăpezirea străzilor Craiovei. Conform directorului Sorin Ciobanu, cele două firme primesc între 300.000 de lei şi două milioane de lei vechi pe oră pentru fiecare utilaj închiriat de Serviciul de Salubritate. Cu alte cuvinte, craiovenii au scos din buzunare pentru a nu putea circula ieri cu maşinile cel puţin 288 de milioane de lei vechi, dacă Salubritatea a închiriat de la cele două firme numai 40 de utilaje, care au lucrat 24 de ore, cu 300.000 de lei vechi pe oră.

 

Condiţii de iarnă pe drumurile naţionale

 

Potrivit directorului Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, Adrian Lumezeanu, până ieri, la ora 13.00, nici un drum naţional nu a fost blocat. Probleme au fost înregistrate pe DN 65C, între localităţile Bălceşti şi Horezu, unde zăpada a fost viscolită în noaptea de marţi spre miercuri, mai multe utilaje intervenind în zonă. „Până acum, utilajele au făcut faţă. Se circulă destul de greu, în condiţii de iarnă, pe majoritatea drumurilor“, a explicat Adrian Lumezeanu. Acesta a adăugat că, în noaptea de miercuri spre joi, viscolul va afecta sudul şi sud-vestul Olteniei, însă utilajele sunt pregătite. DRDP Dolj a intervenit ieri cu aproximativ 45 de utilaje în Dolj, în total, aproape 200 de utilaje fiind scoase pe drumurile naţionale din Olt, Dolj, Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea.

 

Drumurile judeţene, sub zăpadă

 

Cele 43 de utilaje ale Societăţii Comerciale de Lucrări Drumuri şi Poduri (SCLDP) Dolj care au acţionat ieri pe cei 1.200 de kilometri de drumuri judeţene din Dolj au făcut faţă cu greu cantităţii mari de zăpadă. Conform preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, mai multe utilaje au fost modificate.

„Utilajele nu pot face faţă unei cantităţi atât de mari de zăpadă. Am decis să montăm plugurile pe utilaje mai mari, mai ales camioane, însă şi cu acestea se intervine greu“, a declarat Ion Prioteasa. Preşedintele CJ Dolj a spus că intervenţia utilajelor a fost îngreunată şi de traficul rutier. Zăpada a creat probleme chiar şi utilajelor SCLDP Dolj. Două s-au răsturnat pe drumurile din comunele doljene Pieleşti şi Amărăşti, iar două, în zona localităţii Cetate, acestea fiind ridicate cu ajutorul macaralelor.

 

Fără aeroport şi curent electric

 

Alimentarea cu energie electrică este întreruptă total sau parţial în 30 de localităţi din judeţul Dolj, în urma ninsorilor căzute în ultimele ore. Reprezentanţii CEZ Distribuţie au precizat că mai multe echipe sunt pe teren pentru a remedia defecţiunile. „În 30 de localităţi din judeţul Dolj s-au semnalat probleme. În prezent, cinci echipe de intervenţie lucrează pentru a remedia defecţiunile“, a declarat, pentru Gazeta de Sud, Cristina Toma, purtătoarea de cuvânt a CEZ Distribuţie.

Din cauza condiţiilor meteo, au fost afectate total două linii de înaltă tensiune şi, parţial, o linie, precum şi 77 de posturi de transformare. Ieri-dimineaţă, Aeroportul Internaţional din Craiova a fost închis, până când condiţiile meteo vor permite aterizarea şi decolarea în siguranţă a aeronavelor. O cursă charter de la Verona (Italia) a fost amânată pentru sfârşitul săptămânii, iar altă cursă, care ar fi trebuit să plece din Timişoara şi să ajungă la Craiova, a fost amânată.

„Când s-a constatat că nu poate fi deszăpezită pista, s-a luat decizia închiderii aeroportului până când avioanele vor putea ateriza şi decola în siguranţă“, a mai declarat Ion Prioteasa.

Drumuri blocate

Ministerul Internelor şi Reformei Administrative a anunţat ieri că în judeţul Dolj se înregistrau drumuri blocate la Filiaşi – DJ 606 B, Greceşti-Cernăteşti, DC 606, Greceşti-Secu, iar în apropierea oraşului Craiova: DJ 641, Craiova-Mischii, DJ 641 A, Gherceşti-Melineşti, DC Craiova-Gherceşti, DC Bucovăţ-Lazu. La intervenţie au fost trimise 34 de utilaje, în Dolj fiind blocate şapte drumuri judeţene şi trei comunale.

Cod galben

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare pentru perioada 1 ianuarie, ora 22.00 – 3 ianuarie, ora 22.00. Va ninge în majoritatea regiunilor, iar local, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi jumătatea sudică a Moldovei ninsorile vor fi abundente şi viscolite, viteza vântului atingând 70 – 80 km/h. Intensificări ale vântului se vor semnala temporar şi în Transilvania şi în zona montană. După acest interval, în următoarele trei-patru zile, vremea se va răci accentuat, devenind geroasă în estul, centrul şi sudul ţării, mai ales dimineaţa şi noaptea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII