18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjStrada cu şase biserici

Strada cu şase biserici

Pe strada Principală din satul Mătăsari, din comuna gorjeană cu acelaşi nume, se află şase locaşuri de cult. Biserici ortodoxe, penticostale sau catolice, toate şi-au găsit un loc pe această stradă lungă de aproximativ un kilometru.

Gorj. Comuna Mătăsari s-a numărat de curând printre cele mai curate localităţi din Gorj. Ajuns la faţa locului, nu ai mai putea spune acelaşi lucru: peisajul trist îţi împrumută ceva din culoarea sa gri, unele dintre blocurile din centrul comunei, de pe strada Principală, sunt dărâmate şi multe apartamente au fost devastate de hoţii de fier vechi. Am întâlnit cu ani în urmă un inginer din localitatea hunedoreană Brad. Omul fusese detaşat la Mătăsari, la o carieră minieră. Îmi povestea cum obişnuia seara, înainte de a merge la culcare, să pună la uşa garsonierei în care locuia temporar un drug de fier, astfel încât să se simtă în siguranţă. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult de atunci. Sărăcia este la ea acasă la Mătăsari, iar în blocurile construite în vremea când Nicolae Ceauşescu visa să facă din satul Mătăsari una dintre cele mai înfloritoare localităţi din Gorj, locuiesc oameni veniţi din mai multe colţuri ale ţării: au venit să muncească în sectorul minier şi au rămas aici.

Fiecare cu biserica lui

Pe strada Principală din localitatea Mătăsari există şase biserici: două ortodoxe, una catolică şi alte trei – protestantă, adventistă şi penticostală. Cele câteva sute de locuitori ai localităţii Mătăsari îşi găsesc alinarea mergând la unul dintre aceste locaşuri de cult. Cei mai mulţi cetăţeni din localitate sunt de rit ortodox, iar la celelalte biserici sosesc numeroşi credincioşi şi din alte sate învecinate. „De vreo zece ani au început să apară celelalte biserici, înainte nu erau decât ortodoxe. Fiecare are dreptul să fie cum vrea. Eu am fost cantor, de zeci de ani cânt în strană, sunt ortodox. M-am obişnuit cu atâtea biserici şi atâţia oameni de alte credinţe. Nu am nimic cu ei“, a spus Constantin Căruntu, de 75 de ani. „Fiecare se duce la biserica lui, este mai bine aşa. Dumnezeu este acelaşi. Nu sunt prea mulţi de alte credinţe, dar cred că este foarte bine că au şi ei o biserică. Este păcat că uneori pocăiţii îi ademenesc pe cei mici, pe copii, este păcat să-ţi schimbi religia“, a afirmat Constantin Săftan, de 72 de ani.

Ioana Tucă are 54 de ani şi s-a născut în Dobrogea, dar din anul 1989 locuieşte în Mătăsari. Nici ea nu este deranjată de faptul că sunt atâtea locaşuri de cult în satul Mătăsari: „Tot ortodoxă sunt şi eu, dar nu am nimic împotriva altora. Fiecare cu ce religie vrea“.

Pe o distanţă de aproximativ un kilometru, pe strada Principală din localitate, locaşurile de cult îşi aşteaptă tăcute enoriaşii. Grijile cotidiene nu i-au făcut pe oameni să renunţe la credinţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS