11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDouă sate şi un cătun din Berleşti au rămas izolate

Două sate şi un cătun din Berleşti au rămas izolate

Podul de peste râul Scurtu a fost înghiţit de apă, iar cei peste 200 de săteni din localităţile Bârzei, Scurtu şi cătunul Pârâul Viu au rămas izolaţi. Primăriţa Maria Dumitraşcu a cerut ajutorul autorităţilor judeţene.

GORJ.  Zeci de elevi nu au mai mers ieri la şcoală din cauza inundaţiilor care au izolat două sate şi un cătun aparţinând comunei gorjene Berleşti. De câteva zile, în numeroase localităţi din judeţul Gorj a plouat foarte mult. „De fiecare dată când plouă foarte mult, aceste sate rămân izolate şi elevii nu mai merg la şcoală. Acest pod trebuie refăcut, am apelat la autorităţile judeţene. Să vină la faţa locului şi să vadă situaţia. De fiecare dată când plouă, vin cu poliţiştii şi stau aici ca să nu treacă elevii. Cu câţiva ani în urmă, un copil s-a înecat. Azi-dimineaţă la ora şapte (ieri-dimineaţă – n.r.) i-am întors pe copii din drum“, a spus edilul comunei Berleşti. Subprefectul Constantin Dumitrescu, prezent ieri în localitate, a declarat că va interveni la guvern pentru a rezolva cât mai repede această situaţie. „A fost făcut un proiect pentru refacerea a trei poduri din această comună. Este vorba despre 18 miliarde de lei vechi. O să intervin la guvern pentru ca patru miliarde de lei vechi să fie deblocate. Este nevoie să fie făcut acest pod ca oamenii să nu rămână izolaţi. Se va rezolva cât mai repede problema“, a afirmat Dumitrescu.

„Aşa se întâmplă la fiecare ploaie puternică“

Cei peste 200 de săteni din cele trei localităţi izolate din cauza inundaţiilor se tem de fiecare dată când plouă. „Aşa se întâmplă la fiecare ploaie puternică. Vai de noi! Dacă, Doamne fereşte, chiar în ziua aia avem nevoie de o salvare, nu are cum să treacă. Nepoţii nu au mers la şcoală“, a afirmat Maria Zorlescu din satul Scurtu. „Am sunat la şcoală să o învoiesc pe fata cea mare. Nu se putea trece în satul unde este unitatea şcolară. Apa înghiţise podul de peste pârâul Scurtu. Copiii s-au bucurat că mai stau acasă“, a spus una dintre localnice. Dumitru Corbu locuieşte de mulţi ani în satul Scurtu. Bărbatul spune că de foarte multe ori se întâmplă ca oamenii din cele trei sate să rămână izolaţi. „Nici duminică nu am putut trece de apă pentru că era mare. Podul nu se mai vedea luni dimineaţă, când au venit autorităţile pe aici. A plouat mult şi se mai scurge şi de pe dealuri“, a spus bărbatul.
Pe Valeria Ciubotaru am întâlnit-o pe drumul ce uneşte satele izolate de restul lumii: „Trebuie să duc la poştaş un pachet,         să-l trimit la o rudă. Am trecut prin apă, că s-a mai retras acum. Am cizme de cauciuc, dar tot m-am udat. Este greu şi rău de noi. Vine apa mare şi rămânem uitaţi“. Apărându-se de ploaia care nu mai contenea, femeia şi-a continuat drumul, lăsând în urmă pârâul Scurtu, a cărui apă îi separă pe săteni de restul comunei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS