19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInfractorii se ascund în şcoli

Infractorii se ascund în şcoli

Responsabilii cu siguranţa din şcolile doljene au luat ieri lecţii de prevenire a delincvenţei juvenile de la reprezentanţii poliţiei şi jandarmeriei. Deşi dascălii nu s-au arătat prea interesaţi de discursurile oamenilor legii, la final, şi cei de la prezidiu, şi cei din sală au ajuns la concluzia că este mai bine să previi decât să combaţi.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean, cei ai Jandarmeriei şi cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj le-au prezentat responsabililor cu siguranţa din şcoli măsurile care trebuie luate pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii juvenile. Această acţiune a făcut parte din manifestările organizate de autorităţi în Săptămâna Combaterii Criminalităţii. Cu toate că interesul manifestat de directorii şcolilor doljene pentru siguranţa în instituţiile de învăţământ nu a fost prea mare, poliţiştii şi jandarmii au încercat să explice de ce este importantă prevenirea infracţiunilor care au loc în interiorul şcolii.

„Suntem printre judeţele care conduc în clasamente la agresiuni şi furturi în şcoli. Nu suntem un judeţ ferit nici de traficul de droguri sau de fiinţe umane, anul trecut Doljul ocupând primele locuri la traficul de minori. De aceea trebuie să colaborăm cu toţii, poliţişti, jandarmi şi profesori, pentru a preveni aceste fapte. Ştim, de exemplu, că anul trecut au fost peste zece cazuri de profesori agresaţi de elevi, dar nu am putut să luăm nici o măsură împotriva lor pentru că nici unul dintre profesori nu a depus plângere. Auzim că seara, în faţa liceelor, elevele sunt acostate de diferiţi indivizi în maşini, dar nici un director nu a chemat jandarmii ca să patruleze în zonă“, a precizat Sorin Tulpaz, ofiţer în cadrul Poliţiei de Proximitate.

Curtea şcolii, parcare sau loc de păscut vaca

Dintre cele 242 de unităţi de învăţământ doljene, numai 21 au raportat poliţiei că şi-au montat camere de supraveghere, iar majoritatea şcolilor din mediul rural nu au pază şi nici nu sunt împrejmuite.

„Unităţile de învăţământ din mediul rural nu sunt împrejmuite şi oricine poate trece prin curtea şcolii. Consiliile locale trebuie să asigure fonduri pentru împrejmuirea spaţiilor de învăţământ. Curtea şcolii nu trebuie să fie nici loc de parcat maşina, nici loc unde să pască vacile. Şi aici trebuie să existe oameni care să asigure paza“, a explicat prof. Petre Cojocaru, inspector şcolar responsabil cu siguranţa în şcoli din cadrul ISJ Dolj. Şcolile doljene ar trebui supravegheate de paznici în uniformă, care să fie înarmaţi cu bastoane pentru a fi uşor de recunoscut atât de oamenii legii, cât şi de infractori. În plus, atât dascălii, cât şi elevii trebuie să înveţe să colaboreze cu poliţia şi jandarmeria şi să sune la 112 atunci când sunt martori sau victime ale agresiunilor.

Mii de apeluri zilnic la 112

Operatorii de la Serviciul 112 Apel de Urgenţă primesc 160.000 de apeluri pe lună, majoritatea elevilor sunând în pauze sau după terminarea orelor. Toate aceste lucruri nu prea i-au interesat pe dascălii responsabili cu siguranţa în şcoli, singura întrebare pe care aceştia au adresat-o la finalul întâlnirii fiind cine la va ştampila şi semna ordinele de deplasare.

Cât despre prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile, „degeaba vorbesc ăştia aici, că în şcoli suntem noi şi elevii şi ştim noi cum să ne descurcăm cu ei“, a concluzionat un dascăl plictisit de discursuri şi statistici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII