17.3 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjEvaziune fiscală de peste 27 de miliarde de lei

Evaziune fiscală de peste 27 de miliarde de lei

O societate din Târgu Cărbuneşti, care are ca obiect de activitate intermedieri de produse industriale, a adus statului un prejudiciu de peste 27 de miliarde de lei vechi.

 

Reprezentanţii a două firme din Târgu Cărbuneşti s-au ales cu sesizări penale întocmite de comisarii Gărzii Financiare Gorj, după ce s-a constatat că au prejudiciat statul cu peste 27 de miliarde de lei. În urma unor verificări efectuate la una dintre firmele în cauză, care are ca obiect de activitate intermedieri de produse industriale, comisarii gărzii au depistat că în evidenţele contabile erau înregistrate, în luna mai 2007, două facturi fiscale emise către altă societate în valoare de 92 de miliarde de lei vechi, decontate în numerar prin trei chitanţe de casă. „Având în vedere că au fost emise aceste chitanţe, au fost extinse verificările şi s-a constatat că prima societate şi-a schimbat administratorul şi deţinătorul părţilor sociale în luna iunie 2007. De asemenea, fostul administrator a depus la organele fiscale declaraţii şi deconturi în care pentru semestrul I 2007 nu a desfăşurat activitate şi a prezentat procese-verbale de predare-primire a documentelor societăţii din care reieşea că facturile identificate la cealaltă societate nu aparţineau firmei la predarea şi primirea documentelor“, a spus comisarul-şef de divizie din cadrul Gărzii Financiare Gorj, Ion Pupăzan.

 

Noul administrator a dispărut

 

Noul administrator al societăţii este căutat în prezent nu doar de către comisarii gărzii, ci şi de organele de poliţie pentru infracţiuni economice. „Analizând cele două facturi fiscale şi chitanţele de casă, s-a constatat că acestea au fost tipărite de către o terţă societate. S-a solicitat acestei societăţi să prezinte copii după documentele în baza cărora au fost tipărite şi livrate facturile, constatându-se că documentele au fost tipărite şi livrate noului administrator al primei firme de la care s-a început verificarea pe 10 iulie 2007, adică la o lună faţă de data înregistrării în contabilitate, în speţă, luna mai 2007“, a menţionat Ion Pupăzan. Cele două facturi nu atestă tranzacţii reale.

 

Verificările vor fi extinse

 

De asemenea, echipa de control a mai stabilit că administratorul uneia dintre firme nu ştia nimic despre tranzacţie, în fapt este implicate alte persoane, printre care una este reprezentanta administratorului cu procură. Prejudiciul a fost estimat la peste 27 de miliarde de lei, lucru pentru care comisarii gărzii au întocmit act de sesizare penală atât reprezentantului primei firme de intermediere a produselor industriale, cât şi reprezentanţilor celei de-a doua firme. Ion Pupăzan a adăugat că verificările vor fi extinse pe tot circuitul mărfii către beneficiarul final. „S-a constatat că documentele de livrare a mărfii aferente acestei intrări sunt contabilizate în luna iunie, deşi sunt datate în luna mai, urmând să se extindă verificările în circuitul de comercializare a mărfii cu scopul de a se determina care este motivul acestei stări de fapt. S-a mai constatat că există necorelări între balanţa de verificare a lunii iunie pusă la dispoziţie echipei de control şi cea identificată la raportările semestriale, fapt ce a condus la concluzia că evidenţele contabile ale lunii mai au fost refăcute ulterior depunerii raportărilor, întărind astfel concluziile noastre“, a declarat Pupăzan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS