22.8 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Miroase a pradă“ la Play

„Miroase a pradă“ la Play

„Recitaluri dramatice – o alternativă la «cultura barurilor»“ este proiectul pe care vi-l pun la dispoziţie trei tineri actori craioveni şi un regizor la fel de tânăr.

Sunt când delicioase, când răutăcioase. Mânuiesc arta cuvântului şi a expresiei, sunt trei la număr şi îşi spun povestea soţilor cui le ascultă. Raluca Păun, Ramona Drăgulescu şi Adela Minae, căci despre ele este vorba, joacă teatru. Pe scena Naţionalului craiovean, pe scenele altor teatre din ţară. Ba chiar şi pe scene hamburgheze. Povestea soţiilor cu suflete îngheţate o despică însă-n patru la un pahar de vin sau la o alună de seară. Adică într-un bar, aparent ca oricare altul, în care craioveanul iese de obicei să-şi surzească urechile de bunăvoie şi nesilit de nimeni, să danseze pe fel de fel de ritmuri şi să-şi omoare timpul cum ştie mai bine. Pentru prima oară însă, craioveanul cramponat în „cultura barurilor“ are o alternativă: să bea o bere, vizionând o piesă de teatru. Sau invers. De vineri, 28 septembrie şi până la anu’-n primăvară, şi, de ce nu, şi mai încolo, o mână de tineri actori şi la fel de tânărul regizor Alexandru Boureanu vor încerca să dea viaţă câtorva personaje mai spumoase în ceea ce se doreşte a fi primul teatru independent din Bănie. Scena le va fi cafe-teatrul „Play“, situat în centrul Craiovei pe strada G-ral Fortunescu nr. 17, iar critici le vor fi chiar spectatorii, consumatori ai „culturii barurilor“.

Proiectul „Recitaluri dramatice – o alternativă la «cultura barurilor»“ aparţine Asociaţiei Dimanche şi a fost singurul care le-a atras într-atât atenţia oficialilor de la consiliul judeţean încât aceştia au şi pus mâna pe condei şi le-au acordat fonduri nerambursabile pentru a-l pune în practică.

 

Miroase a pradă, un succes

 

Conceput să ademenească tinerii în mrejele Thaliei, chiar din spaţiul lor intim şi confortabil – cafeneaua, proiectul presupune reprezentarea a trei spectacole de autori diferiţi. Primul se numeşte „Miroase a pradă“, textul este semnat de Michele Lowe şi a avut premiera vineri, 28 septembrie. Un spectacol savuros, reuşit, într-o interpretare deosebită, care concurează şi chiar depăşeşte din multe puncte de vedere unele spectacole ale Naţionalului craiovean. Primul care îmi vine în minte, ultima premieră „Grăsana“, după un text de Neil LaBute, în regia lui Mircea Cornişteanu. O Raluca Păun în rolul Grăsanei nu convinge atât de mult cum o face aceeaşi actriţă în rolul din „Miroase a pradă“. Prietena înşelată de soţ, care cu greu recunoaşte adevărul în faţa celorlalte soţii nefericite, amicele ei, de altfel, este un rol reuşit. E drept, şi subiectul este unul mai interesant în cazul celei de-a doua piese, deşi ambele au la bază aceleaşi gen de personaje, îngrozitor de umane, care ar vrea să aibă convingeri, dar care, în cele din urmă, preferă să facă impresie bună. Se derulează sub ochii spectatorului o poveste ce pare reală, cu problemele unor cupluri moderne: când el e prea preocupat de sine şi de afaceri, de furtişaguri, escrocherii, când ea încearcă să reziste unui regim de viaţă care nu încântă, n-o face fericită. Pozează în femeia împlinită, care are de toate. Şi totuşi, într-o zi, lucrurile se schimbă: adevărul iese la iveală, este rostit răspicat, iar coşmarul pare că se termină…

 

Fiecare sezon, cu premiera lui

 

Al doilea spectacol, care se va juca în Play, se numeşte „Mady-Baby.eu“ de Gianina Cărbunariu şi va prinde viaţă în luna aprilie 2008, iar cel de-al treilea se numeşte „Poveşti de familie“, este scris de Bjiana Sârbovici şi va putea fi vizionat la Cafe-teatrul „Play“ din luna iunie 2008. Spectacolele vor avea minimum 25 de reprezentaţii, inclusiv în judeţ, iar după fiecare reprezentaţie actorii şi-au propus să se dea pe mâna publicului. Iar spectatorii, indiferent că vor fi din Craiova sau de aiurea, nu vor regreta nici un moment alegerea făcută. Ei vor avea ocazia să vadă la doi paşi şi să le simtă emoţia celor trei actriţe care au pornit în acest demers: Raluca Păun, Ramona Drăgulescu şi Adela Minae. Toate trei sunt absolvente ale Departamentului de artă teatrală din Craiova, clasa profesor Ilie Gheorghe. Raluca Păun este actriţă a Naţionalului craiovean din 2003, colaboratoare a Teatrului „Anton Pann“ din Râmnicu Vâlcea, deja premiată la festivaluri, dar şi preparator la Departamentul de artă teatrală din Craiova din 2002. Ramona Drăgulescu colaborează cu Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ încă de pe vremea lui Purcărete, mai precis, din 1995 şi a devenit actriţă a Teatrului „Anton Pann“ din Râmnicu Vâlcea din 2001. La rândul său, Adela Minae este cunoscută publicului craiovean amator de teatru din 2003, dar şi de pe micul ecran, fiind moderatoare la TVR Craiova, la emisiunea săptămânală de cultură „Arte“. Ultima premieră a Adelei a avut loc pe scena teatrului Thalia din Hamburg, Germania. Proiectul „Recitaluri dramatice – o alternativă la «cultura barurilor»“ nu putea prinde contur însă fără cel care se va face „vinovat“ de interpretarea scenică a celor trei actriţe. Şcolit la Paris, în Elveţia, la Bucureşti şi la Sankt Petersburg, regizorul Alexandru Boureanu este membru fondator al Asociaţiei Dimanche şi şi-a propus să demonstreze că Thalia îi poate vrăji pe craioveni oriunde şi oricând. Iar obiectivul are toate şansele să fie atins. Este de ajuns să le vedem jocul Adelei, Ralucăi şi al Ramonei în decorul imaginat de cunoscuta scenografă Lia Dogaru. Aşa că nu uitaţi! De vineri se dă Play la …„Miroase a pradă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU