20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRespectul pentru consumatori nu s-a inventat

Respectul pentru consumatori nu s-a inventat


Deşi plătim bani grei pentru serviciile proaste pe care ni le oferă instituţiile statului, ale oraşului sau cele private, ne-am obişnuit să le primim aşa, fără să cârtim, ameninţaţi fiind cu rezilierea contractelor încheiate cu noi de pe poziţii de monopol.

Apa şi curentul sunt două facilităţi fără de care nu mai putem să zicem că avem o minimă decenţă în viaţă. Cu toate acestea, furnizorii lor ni le dau când vor, cât vor şi ni le iau când poftesc, fără să ne anunţe, fără să ne întrebe măcar dacă mai avem sau nu nevoie de ele. Aşa s-a întâmplat zilele trecute în oraşul Balş, când din cauza unor lucrări efectuate la reţeaua oraşului toată strada Cireşului a rămas fără apă, fără ca locuitorii ei să fie anunţaţi. Pe această stradă îşi are sediul şi fundaţia „I nostri bambini“, înfiinţată la iniţiativa italianului Antonio Ellero, care găzduieşte copii bolnavi sau suspectaţi a fi infestaţi cu virusul HIV, născuţi din mame purtătoare ale virusului. Copiii au nevoie de îngrijiri speciale şi nu poate funcţiona fără apă curentă, iar singura sursă este reţeaua stradală, spartă în nu se ştie câte locuri de firma care reabilitează reţeaua de apă.

Apă cu nămol pentru copii

Rămas fără apă la aşezământul pe care-l are în grijă, Antonio Ellero a luat legătura cu regia de apă a primăriei, Aquatrans, cu care are contract de furnizare, şi a solicitat lămuriri. „Mi-au spus că îmi dau apă peste două luni. Le-am spus că nu pot să stau cu copiii nespălaţi şi nemâncaţi atâta timp şi că am un contract cu ei pe care sunt obligaţi să-l respecte. Ei mi-au zis că reziliază contractul. Eu le-am spus că nu permit nimănui să-şi bată joc de munca mea şi că vreau să-mi dea apă, pentru că eu, ca parte în contract, mi-am plătit la timp toate obligaţiile. Ei mi-au zis că au spărturi pe reţeaua de apă, dar pe mine ca şi consumator nu mă interesează acest lucru. Dacă ar fi serioşi, chiar dacă s-a întâmplat ceva la reţea, ar putea face pe conductă un by-pass peste spărtură şi atunci s-ar fi rezolvat problema. Dacă nu-i duce capul, este treaba lor, dar eu vreau apă. După ce am făcut scandal mi-au spus că-mi dau apă două ore pe zi, dar la robinet a început să curgă apă maro cu nisip şi cu mâl. Ce să fac eu cu ea? Şi asta nu este singura problemă. Cei care ne furnizează curentul electric ni-l iau când vor ei şi nici nu ne anunţă, fapt pentru care de atâtea ori mi s-a stricat mâncarea pentru copii în frigidere. În Italia, dacă unitatea vrea să întrerupă curentul zece minute mă anunţă cu cinci zile înainte. Aici nu le pasă de nimeni“, a spus Antonio Ellero.

Să mori cu dreptatea în mână!

Italianul din Balş are toată dreptatea din lume, dar nu prea are cine să i-o dea. Primarul Vitalie Stanciu ştie că s-a întrerupt apa pe strada Cireşului, dar nu pare preocupat de asta şi promite remedieri urgente. „Avem un program de înlocuire a conductelor de apă de pe strada Cireşului, iar utilajul care a lucrat la decopertare a rupt patru racorduri ale cetăţenilor făcute pe acea stradă şi apa s-a scurs de ieri acolo. Am avut ceva probleme, dar azi am trimis pe cei de la regia de apă a primăriei să remedieze situaţia şi în câteva ore va veni apă pe conductă. Nu am fost niciodată la acea fundaţie a italianului pentru că nu ţine de noi, de primărie. L-am ajutat dându-i clădirea pe care, este drept, el a reabilitat-o în aşa fel de n-o mai recunoaşte nimeni“, a spus primarul. Deşi pare o furtună iscată într-un pahar cu apă, Antonio Ellero, fondatorul şi directorul fundaţiei „I nostri bambini“, are tot dreptul să se supere. Într-o ţară membră a Uniunii Europene, cu pretenţii de civilizaţie, ar trebui ca furnizorii serviciilor sau utilităţilor să dea dovadă măcar de un comportament civilizat, dacă nu reuşesc să menţină o relaţie contractuală corectă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS