21.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalParastasul Prinţului Carol Mircea Grigore

Parastasul Prinţului Carol Mircea Grigore

Zeci de credincioşi au participat ieri, la Mănăstirea Cozia, alături de Prinţul Paul de România şi Principesa Lia, la parastasul de un an al ASR Prinţul Carol Mircea Grigore al României, fiul regelui Carol al II-lea. Slujba a fost oficiată de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi.

VÂLCEA. Slujba a început în jurul orei 11.00, la Mănăstirea Cozia, şi a durat aproape trei ore. La ceremonie au participat Prinţul Paul de România şi Principesa Lia, prieteni ai acestora, credincioşi din oraşul Călimăneşti şi turişti veniţi în vizită la Cozia. Unii s-au înghesuit să fie cât mai aproape de feţele regale pe care le-au fotografiat cu telefoanele mobile, alţii să îl atingă şi să pupe mâinile ÎPS Teodosie. Din cauza aglomeraţiei din biserică, ultima parte a parastasului a fost oficiată afară, în faţa mănăstirii. „Este primul parastas care se face după un an, de când a fost înhumat Prinţul Carol Mircea Grigore, conform canoanelor bisericeşti“, a declarat Loredana Manolache, responsabilul de imagine al Prinţului Paul.

Regele Mihai a lipsit de la parastas

Rămăşiţele pământeşti ale Prinţului Carol Mircea Grigore au fost înhumate pe 12 august 2006 în cimitirul Mănăstirii Cozia din oraşul Călimăneşti. Prinţul Carol Mircea Grigore a trăit printre străini, existând foarte multe dispute între el şi restul familiei regale. Carol Mircea Grigore a luptat întreaga viaţă pentru a-şi dovedi descendenţa familială. „Prinţul Carol Grigore a avut bucuria ca înainte de a muri să-i fie recunoscut un drept natural, şi anume descendenţa din familia regală, drept care, în mod constant, i-a fost refuzat în România, din considerente politice“, a spus Loredana Manolache. Prinţul Carol Mircea Grigore s-a întors în ţară, la bătrâneţe, având ca ultimă dorinţă să fie înhumat în pământ românesc. Pe 27 ianuarie 2006, prinţul Carol Mircea Grigore a decedat la vârsta de 86 de ani. Rudele acestuia au solicitat reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române ca el să fie înhumat în cimitirul Mănăstirii Curtea de Argeş, alături de rămăşiţele pământeşti ale tatălui său. Din cauza neaprobării cererii de înhumare în incinta cimitirului Mănăstirii Curtea de Argeş, trupul Prinţului Carol Mircea Grigore a fost păstrat în custodia unei societăţi funerare din Londra, fiind readus pe pământ românesc abia după ce autorităţile au aprobat înhumarea sa în cimitirul Mănăstirii Cozia. Prinţul Carol Mircea Grigorie e înmormântat la zece metri de mormântul voievodului Mircea cel Bătrân. „Ultima dorinţă a lui a fost să fie înhumat la Mănăstirea Curtea de Argeş, lângă mormântul regelui Carol al II-lea, tatăl lui, dar din cauza unor complicaţii nu s-a putut. Deocamdată nu s-au mai făcut demersuri pentru a fi mutat de la Cozia la Curtea de Argeş şi acestea se vor face la momentul potrivit“, a afirmat Loredana Manolache. Regele Mihai, fratele Prinţului Carol Mircea Grigore, nu a fost prezent la parastas, lipsind de altfel şi de la înmormântare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS