26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBani frumoşi pentru lucrări proaste la Metalurgic

Bani frumoşi pentru lucrări proaste la Metalurgic

Grupul Şcolar Industrial Metalurgic Slatina beneficiază, printr-un program PHARE, de investiţii în renovarea clădirilor şi atelierelor. Lucrarea, în valoare de 390.000 de euro şi licitată la nivel central, a fost adjudecată de senatorul PSD Ioan Toma, prin firma Scadt.

OLT. De la visul de a avea o şcoală ca nouă şi ateliere moderne, profesorii şi elevii au ajuns acum să îşi dorească să aibă unde intra la toamnă, când începe şcoala. Lucrările ar fi trebuit să demareze în februarie 2007, dar au început spre sfârşitul lunii iunie, după au fost mai întâi probleme cu proiectarea. Proiectanţii, nişte oameni, probabil, distraţi de felul lor, au reuşit să propună şarpantă la corpul cuprins în proiect, care are deja acoperiş, dar să lase în plata Domnului atelierele, unde în fiecare anotimp ploios apar probleme. S-a trecut peste, s-a făcut modificarea, dar nu în favoarea şcolii, care tot n-a obţinut acoperiş pentru ateliere.
În primăvară, firma lui Toma a venit în sfârşit cu anunţul că trebuie eliberate sălile de clasă din corpul de clădire unde se vor face lucrări de renovare, asta până la mijlocul lunii mai. Şcoala s-a conformat, şi-a înghesuit elevii în clasele rămase la dispoziţie, pentru ca firma să se prezinte la lucru, aproape în iulie.

„De când au reparat, plouă mai rău“

Prima lucrare executată – hidroizolaţia la ateliere. La prima ploaie din iulie, maiştrii s-au trezit cu apa peste ei prin tavane. „Au făcut ei ce-au făcut, că de când au reparat plouă mai rău. Mai bine lăsau treaba cum era. Dar aşa sunt firmele, să treacă lucrările scumpe, să-şi ia banii
şi-atât. De la acoperiş câştigă, am înţeles, 20.000 de euro. Nu ştiu dacă au diriginte de şantier, că nouă nu ne spun nimic, deşi noi suntem beneficiarii. Cred că ar trebui să-i controleze cineva şi pe ei“, a declarat unul dintre maiştri.
De vreo două săptămâni, lucrătorii, care se pare că nu sunt doar de la firma lui Toma, pentru că lucrează şi altă societate, nu se ştie în ce regim, s-au apucat în sfârşit de lucrări la sălile de clasă. O parte dintre ei execută izolarea pereţilor, alţii interioarele… Administratorul liceului a început deja să se plângă conducerii şcolii de calitatea lucrărilor. Dacă tot vor trece în deviz zugrăveli interioare, muncitorii au început să le facă. Nu oricum, ci peste vechile straturi de vopsea, deşi li s-a atras atenţia. „Am înţeles că, dacă li se atrage atenţia, ei au un singur răspuns: «Aşa e proiectul, noi nu facem altceva». Când li se cere proiectul, nu vor să-l prezinte“, a spus directoarea adjunctă a şcolii, Mariana Pătru.
În corpul B, unde se execută lucrări, trebuie schimbată tâmplăria, inclusiv uşile, trebuie făcute termoizolaţii, montat parchet în sălile de clasă, schimbată instalaţia sanitară, zugrăvit, vopsit. De ateliere încă nu s-au apucat, dar au încercuit zona cu plasă de sârmă şi au transmis că trebuie eliberat spaţiul. „Au zis să ne scoatem bancurile de lucru. Unde să le ducem, nu ştim, că ei au în proiect să toarne şapă. Aşa că ei vor spaţiu să intre cu betoanele. Dar nu înţeleg de ce. E mozaic, e în stare bună…“, a afirmat acelaşi maistru, supărat de ce a văzut pe şantier.
Şi directorul şcolii, prof. Sorin Buşcă, s-a arătat nemulţumit de modul cum s-a realizat hidroizolaţia. „Ei licitează suprafeţe, volume de beton, iar cu cât e mai mult, cu atât e mai bine. Le-am cerut să ne lase soclul de la ateliere, pe care îl vopsim singuri, din doi în doi ani, pentru că rezistă mai bine la murdărie. E proiectul altfel, ne spun. Să vedem“, a afirmat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS