13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLegea votului uninominal zace în sertare

Legea votului uninominal zace în sertare

Membrii comisiei electorale au intrat în vacanţă, în vreme ce legea privind introducerea votului uninominal zace în sertarele politicienilor care se întrec în declaraţii şi alegaţii, acuzându-se reciproc că blochează reforma electorală.

Deşi au depăşit cu mult termenele stabilite iniţial pentru dezbaterea şi adoptarea legii care vizează introducerea votului uninominal, majoritatea membrilor comisiei, indiferent de culoarea politică, au plecat în vacanţă, pornind şi de la ipoteza că dezbaterile sunt total blocate din cauza divergenţelor de opinii cu privire la tipul de scrutin uninominal.

Delegaţie parlamentară cu destinaţia Mexic

Preşedintele comisiei, liberalul Mihai Voicu, este plecat într-o delegaţie parlamentară, condusă de şeful Camerei Deputaţilor, colegul său de partid, Bogdan Olteanu, şi de alţi lideri de grup parlamentar, destinaţia fiind Mexic şi Chile.
Vicepreşedintele comisiei, democratul Valentin Iliescu, este în concediu. Contactat telefonic de NewsIn, democratul a spus că este în drum spre Zagreb, în vacanţă. „Din câte ştiu eu, comisia este în vacanţă. A rămas să mai vorbim cu Mihai (Voicu- n.r.)“.
Şi vicepreşedintele pesedist al comisiei, deputatul Florin Iordache, a declarat că este puţin probabil ca membrii comisiei să se întâlnească mai devreme de 15 august, atâta vreme cât majoritatea colegilor sunt plecaţi din ţară.
Pesedistul Anghel Stanciu, unul dintre cei care au încercat să tergiverseze dezbaterile din comisie încă de la început, a sugerat că oricum este tardivă intenţia de a pune comisia la muncă, pe perioada verii. El l-a acuzat pe preşedintele comisiei, Mihai Voicu, că nu a făcut nimic de la înfiinţarea comisiei şi ar vrea să recupereze timpul pierdut pe ultima sută de metri. „Nu a făcut nimic timp de un an de când a fost înfiinţată comisia şi vrea să o convoace acum“, a comentat maliţios deputatul pesedist.

Legea trebuia adoptată de Senat la începutul lunii septembrie

Deputatul pesedist Valeriu Zgonea îi avertizase pe colegi încă de săptămâna trecută că el vrea să plece în concediu şi le-a reproşat membrilor comisiei că îi strică programul şi îl cheamă la şedinţe ca să asiste la un spectacol în care fiecare doreşte să puncteze doar de ochii presei.
Alţi membri ai comisiei nici măcar nu au mai răspuns la telefon. Mihai Voicu afirmase încă de săptămâna trecută că o nouă şedinţă ar fi oarecum inutilă, în condiţiile în care este tot mai evident că nu există voinţa politică necesară pentru a promova proiectul de lege privind introducerea votului uninominal. Iniţial, legea trebuia să fie dezbătută şi adoptată de Senat la începutul lunii septembrie, liderii parlamentari vorbind despre o sesiune extraordinară menită să accelereze procesul de adoptare a ei, pentru ca apoi ea să fie trimisă la Camera Deputaţilor, Cameră decizională.

Joc de imagine

În condiţiile în care membrii comisiei nici măcar nu au reuşit să ajungă la un numitor comun privind principiile care vor sta la baza legii şi care se referă, în esenţă, la tipul de scrutin uninominal şi modul de repartizare a mandatelor, este greu de crezut că dezbaterile vor fi deblocate.
În vreme ce legea zace în sertarele parlamentarilor, pesediştii, pediştii şi liberalii au început un joc de imagine, fiecare încercând să se legitimeze ca adevăratul promotor al reformei electorale şi acuzându-i pe ceilalţi de tergiversare şi blocaj. Parlamentarii par să repete experienţa din legislatura 2000-2004, atunci când, la nivel declarativ, PSD, PNL şi PD pretindeau că sunt în favoarea votului uninominal, însă legea a fost blocată la vot, sub diverse pretexte.
Parte a aceluiaşi joc de imagine, parlamentari PSD şi PD i-au cerut preşedintelui Băsescu să convoace imediat referendumul pentru votul uninominal. Cu toate că şeful statului avertizase parlamentul că va chema populaţia la urne dacă legea nu este adoptată până în septembrie, Băsescu nu a mai comentat asupra oportunităţii convocării unui referendum, deşi le-a vorbit recent tinerilor democraţi despre avantajele acestui sistem electoral. În schimb, liberalii şi pesediştii se tem că şeful statului intenţionează să convoace referendum o dată cu alegerile pentru Parlamentul European, cu scopul de a face campanie electorală în favoarea PD.

Utilitatea discuţiilor, pusă sub semnul întrebării

Comisia electorală a ajuns săptămâna trecută într-un blocaj total privind votul uninominal, parlamentarii certându-se mai bine de două ore fără să avanseze cu dezbaterile, din cauza pesediştilor care au contestat hotărârile anterioare ale comisiei referitoare la alegerea deputaţilor şi senatorilor în sistem mixt, aşa cum prevede proiectul Asociaţiei Pro Democraţia.
Pesediştii au încercat marţi să întoarcă votul precedent al comisiei care stabilise ca alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului să se facă în circumscripţii uninominale, în sistem mixt prin compensare, urmând ca modul de repartizare a mandatelor să fie discutat în şedinţa de marţi. Tot săptămâna trecută, comisia respinsese propunerea PSD privind introducerea sistemului de vot uninominal pur, în două tururi de scrutin, după modelul primarilor.
PSD şi-a schimbat poziţia şi, după ce, la şedinţa precedentă, susţinuse varianta Pro Democraţia, reprezentanţii partidului au afirmat că au fost mandataţi să promoveze propria propunere de introducere a votului uninominal pur la Senat şi a sistemului mixt la Camera Deputaţilor.
În lipsa oricărei decizii, şedinţa comisiei a fost suspendată, după un schimb de acuzaţii reciproce PSD, pe de-o parte, PD şi PNL, de cealaltă parte, fiecare dintre cele două tabere arătând cu degetul spre adversari ca fiind responsabili de blocarea votului uninominal.
Preşedintele Comisiei pentru elaborarea Codului Electoral, Mihai Voicu (PNL), a declarat că membrii comisiei sunt într-un blocaj evident. „Este clar că dacă nu există o voinţă politică mult mai puternică decât în prezent, nu se poate avansa în această comisie. (…) Trebuie ca partidele să ia încă o dată foarte în serios acordarea unui mandat ferm membrilor comisiei“, a comentat Voicu, la finalul dezbaterii.
El i-a rugat pe parlamentari să îi transmită când vor primi mandat de la partid pentru o nouă şedinţă a comisiei, cu toate că, în condiţiile date, Voicu a pus sub semnul întrebării utilitatea reluării discuţiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII