11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024

Ştiri IT&C

GPS-ul, benefic pentru conducătorii auto

Dispozitivele de navigaţie cu sistem GPS sunt din ce în ce mai populare şi mai folosite în rândul şoferilor. La prima vedere, avem tendinţa de a crede că sistemele de navigaţie distrag atenţia şoferului în timpul mersului din cauza ecranului aprins în permanenţă şi a indicaţiilor vocale emise în mod regulat. Însă, un studiu efectuat în Franţa la cererea companiilor de asigurare Delta Lloys şi Aon a relevat că de fapt GPS-ul are efecte pozitive asupra conduitei conducătorilor auto.

Concluzia la care au ajuns cei care au efectuat studiul a fost că sistemele de navigaţie nu numai că nu distrag atenţia, ci dimpotrivă, chiar fac şoferii mai atenţi. Mai mult decât atât, GPS-ul reduce stresul. Aproape două treimi dintre utilizatorii de sisteme de navigaţie au declarat că se simt mai puţin tensionaţi de când folosesc GPS-ul şi sunt mai atenţi la drum pentru că nu mai sunt îngrijoraţi de traseul pe care trebuie să îl parcurgă. În plus, 78 la sută dintre aceştia au declarat că se simt mai stăpâni pe situaţie datorită GPS-ului.

În general, sistemele de navigaţie prin satelit îmbunăţesc conduita şoferilor. Utilizarea GPS-ului scade la jumătate incidenţa alegerilor nepotrivite pe traseu, ca de exemplu trecerea cu vederea a indicatoarelor rutiere sau refacerea unei rute greşite. Conducătorii auto care se lasă ghidaţi de sistemele GPS fac mai puţine manevre în trafic, mai puţine opriri şi se rătăcesc mai rar decât cei care folosesc hărţile clasice.

Sistemul de navigare cu GPS permite şoferilor să parcurgă distanţele propuse în cel mai scurt timp posibil. Studiul estimează că GPS-urile reduc cu 16% numărul de kilometri parcurşi şi cu 18% durata călătoriei atunci când şoferul se îndreaptă spre o destinaţie necunoscută, pe un drum pe care nu l-a mai parcurs până atunci. Prin urmare, sistemele GPS sunt mai economice şi mai ecologice, având în vedere că, în aceste condiţii, se consumă mai puţin carburant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS