11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŢăranii nu mai fac răscoală, ci miting

Ţăranii nu mai fac răscoală, ci miting

Câţiva agricultori din comuna Coşoveni, reuniţi sub sigla Sindicatului agricultorilor şi pensionarilor din localitate, au protestat ieri în faţa primăriei împotriva deciziei consiliului local de a închiria 30 ha de izlaz unui „investitor strategic“, crescător de animale.

Mitingul anunţat de Sindicatul agricultorilor din Coşoveni a eşuat, în faţa primăriei venind mai mulţi poliţişti şi jandarmi hotărâţi, decât agricultori nemulţumiţi. Cei câţiva săteni ajunşi în faţa Primăriei Coşoveni reclamau faptul că oamenii primarului au împrăştiat în sat manifeste prin care-i anunţau că s-a amânat mitingul Sindicatului agricultorilor şi că din cauza aceasta cetăţenii au rămas la casele lor. Agricultorii din Coşoveni prezenţi la aşa-zisul miting de protest s-au declarat nemulţumiţi de faptul că edilul-şef a permis unui cioban să-şi ridice o casă neutorizată pe izlazul comunal, că a influenţat consiliul local să închirieze o parte din izlaz unui crescător de animale şi că, în atare situaţie, ei nu mai au unde să-şi pască animalele.

Trenul taie caprele din Coşoveni

Costel Coşoveanu, preşedintele Sindicatului agricultorilor şi pensionarilor din comuna Coşoveni, este nemulţumit de recenta hotărâre a consiliului local prin care 30 ha de izlaz comunal au fost închiriate unui investitor, în condiţiile în care cetăţenii localităţii nu mai au unde să-şi pască animalele. „Deţinătorii de animale nu vor să fie concesionat izlazul nostru pentru că nu avem unde să paştem vitele. Eu am şapte vaci, dintre care trei au certificat de origine şi sunt înscrise la cota de lapte. Nu am plătit anul acesta taxa de păşunat pentru că nici nu ştiu cât s-a stabilit“, a spus acesta.
Fostul viceprimar al comunei, I. Stănescu, demis de consiliul local, deşi nu deţine animale, s-a hotărât să protesteze şi el împotriva concesionării izlazului. „Eu nu am animale, dar pot să spun că izlazul are 800 de hectare şi este degradat. Nu mai există fântâni de unde să adape oamenii animalele, este un dezastru. Primarul şi nepotul lui au avut în 2005 – 2006 peste 120 de viţei şi vrem să vedem şi noi chitanţa cu taxa de păşunat pe care a plătit-o el“, a spus fostul viceprimar.
Florin Băloi, agricultor şi participant la protest, se plânge că trenul le taie caprele pentru că ciobanii le pasc lângă calea ferată. „Primarul l-a lăsat pe un cioban să-şi facă o casă pe izlazul comunal şi acesta a vândut-o unui patron care ne goneşte de pe izlaz spunând că l-a închiriat pe 50 de ani. Ciobanii din sat pasc caprele pe marginea căii ferate şi anul trecut ne-a tăiat trenul caprele. Nu mai vrem să se întâmple aşa ceva“, a spus omul nemulţumit.

Manevră politică sau nemulţumiri adevărate?

Ilie Dumitru, primarul comunei Coşoveni, persoana către care se îndreptau mai pe faţă, mai pe dos acuzele protestatarilor, crede că protestul este o comandă politică a liberalilor şi se înscrie în strategia acestora de a compromite oamenii PD. „Eu sunt primar pedist şi cei care s-au strâns în faţa primăriei sunt aţâţaţi de eşalonul doi de la liberalii din Craiova, ale căror maşini s-au văzut aseară în localitate. Sunt singura persoană din comună care a plătit taxa de păşunat pentru viţeii pe care-i am anul acesta. În Registrul Agricol sunt înscrise doar 100 de capete de bovine, iar izlazul comunal are 108 ha.
Nemulţumirea unora a plecat de la faptul că în urmă cu ceva timp societatea Euro-Helix SRL a venit aici şi a dezvoltat o fermă de animale care are 60 de vaci. Patronul a solicitat să-i închiriem 30 ha de izlaz, iar consiliul local a aprobat cererea lui. Contractul de închiriere încă nu a fost parafat pentru că hotărârea consiliului trebuie să primească aviz de legalitate de la prefectură. Discuţia din consiliu a fost că pentru cele 30 ha de izlaz fermierul trebuie să plătească anual 45 de milioane de lei în condiţiile în care, dacă ar fi plătit taxă de păşunat pentru cele 60 de capete, ar fi dat doar nouă milioane de lei pe an. Perioada pe care vom închiria este de cinci ani, iar proiectul de contract are o clauză de reziliere care ne permite să ne luăm izlazul înapoi dacă numărul de animale va creşte. Bucata pe care dorim să o închiriem este la dracu' în praznic, lângă satul Lăcriţa, la o distanţă de 7 km, unde ei nu se duceau cu vacile. Pentru 100 de vaci nu are rost să ţin degeaba 108 ha de izlaz. Cu banii pe chirie vom efectua lucrări specifice care vor dubla producţia de iarbă de pe izlazul care va rămâne la dispoziţia comunei. Cei care protestează habar nu au ce vor“, a spus primarul Dumitru.
Dacă protestul eşuat a fost o mişcare politică mascată sau a vrut să exprime o nemulţumire reală a agricultorilor din localitate este greu de spus. Ar fi fost mult mai uşor pentru toată lumea dacă sindicatul, organizator al protestului, ar fi solicitat oficialilor locali lămuriri cu privire la neclarităţile pe care le au agricultorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS