28.3 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn bolnav de hemofilie vrea sa participe la Festivalul „Poarta Sarutului“

Un bolnav de hemofilie vrea sa participe la Festivalul „Poarta Sarutului“

Un bolnav de hemofilie din Târgu Jiu vrea sa participe la un concurs de muzica folk alaturi de sotia sa. Daniel Andrei are 29 de ani si lucreaza ca inspector la Directia pentru Asistenta Sociala din cadrul Primariei Târgu Jiu. Acesta este si vicepresedintele Asociatiei Române de Hemofilie.


Daniel a vrut sa cânte de când era copil, dar boala l-a impiedicat sa faca tot ceea ce ii placea. Totusi, a dat dovada de o vointa foarte puternica si, in liceu, a urmat cursurile Scolii Populare de Arta si a invatat sa cânte la chitara. Acum, el o invata si pe sotia sa, Oxana, sa cânte la chitara si intentioneaza sa participe la Festivalul National de Folk „Poarta Sarutului“, care are loc in fiecare an la Târgu Jiu. „Vrem sa participam in duet la festivalul de folk, dar nu am luat o decizie finala. Acum o invat pe Oxana sa cânte la chitara“, a spus Daniel. Mai nou, acesta invata sa cânte si la saxofon, dar este foarte greu, având in vedere afectiunea de care sufera. „Visul meu a fost sa cânt la saxofon si mi-am facut o promisiune, atunci când treceam prin niste momente foarte dificile, ca daca o sa trec peste ele o sa cânt la acest instrument. M-a ajutat Dumnezeu si am trecut si acum invat sa cânt“.


A absolvit doua facultati


In ciuda bolii de care sufera, Daniel a absolvit doua facultati si un curs de master. Este absolvent al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala si al celei de Psihopedagogie Speciala din cadrul Universitatii „Babes Bolyai“ din Cluj-Napoca. In timpul studentiei a cunoscut-o pe Oxana si in anul III de facultate au decis sa se casatoreasca. „M-a atras caracterul lui puternic si frumos in acelasi timp. Schiopata si mergea greu, dar pe mine nu m-a interesat boala de care sufera. Aflasem de la cineva ca are hemofilie, dupa care mi-a spus si el ca sufera de aceasta boala. Eu nu stiam prea multe despre hemofilie. Mi-a placut pentru ca avea o vointa foarte puternica. Invata mult, statea aproape toata ziua in biblioteca si se implica in tot felul de actiuni de voluntariat, in timp ce studentii care erau sanatosi nu faceau aceste lucruri“, a spus Oxana.


Cei doi au o relatie frumoasa, bazata pe dragoste si respect. Sotia lui il sustine atunci când ii este greu, numai ca Daniel vrea sa o protejeze si nu se plânge atunci când sufera. „Intr-un fel ma deranjeaza putin ca nu se plânge atunci când sufera, dar acum il cunosc foarte bine si nu trebuie sa-mi mai spuna atunci când se simte rau, pentru ca imi dau eu seama. El are un caracter mai puternic si vrea sa ma protejeze ca sa nu sufar si eu alaturi de el“, a povestit Oxana.


Un angajat model


Daniel Andrei munceste la fel ca orice alt angajat, desi acum se deplaseaza cu ajutorul unui baston. Câteodata mai ramâne chiar si peste program pentru a lucra. Nu ii place sa se plânga si nici sa ceara sprijinul altei persoane si chiar sare in ajutorul colegilor lor. Daniel Andrei este considerat un angajat model si un coleg minunat. Este foarte apreciat de conducerea institutiei in care lucreaza pentru devotamentul de care da dovada in tot ceea ce face. Colegii il admira si chiar sunt mândri ca lucreaza alaturi de el. „Sunt mândra ca lucrez cu un asemenea om. Este foarte preocupat de ceea ce face si de multe ori ne mai ajuta si pe noi. Este un om extraordinar. Nu se plânge niciodata, chiar daca vedem ca se simte rau. Il rugam sa-l ducem acasa, dar el vrea sa ramâna la serviciu pâna la terminarea programului. Se implica in rezolvarea problemelor oamenilor mai mult decât ii cer sarcinile de serviciu“, a spus Elena Cretan, colega lui Daniel.


Alina Trusca, sef Serviciu Protectie Sociala, are numai cuvinte de lauda despre Daniel: „Pot sa spun ca este un angajat model. Isi face datoria la fel ca toti ceilalti si chiar ne ajuta si pe noi in activitatea noastra. Despre Daniel am numai cuvinte de lauda“.


15 bolnavi de hemofilie in Gorj


Fratele lui Daniel, Mircea Andrei, de 34 de ani, este si el bolnav de hemofilie. Acesta este casatorit si lucreaza ca inspector la Inspectoratul pentru Persoane cu Handicap Gorj si este si presedintele filialei Oltenia a Asociatiei Române de Hemofilie.


15 gorjeni sunt bolnavi de hemofilie. Pentru acestia, existenta de zi cu zi este o permanenta lupta pentru viata. Tratamentul consta in administrarea de factor 8 sau 9, in functie de tipul de hemofilie de care sufera. Practic, viata unui bolnav de hemofilie depinde de flaconul cu factor. Tratamentul este foarte costisitor si in toate tarile civilizate este asigurat de sistemul sanitar al fiecarui stat. In România, bolnavii de hemofilie sunt dati uitarii an de an. Fondurile alocate anul trecut pentru cei 15 suferinzi din judetul Gorj au fost doar de 820 de milioane de lei vechi, din care o suma de 500 de milioane de lei a fost repartizata pentru spitalizarea bolnavilor, iar restul de 300 de milioane, pentru procurarea de factor. Din acesti bani nu s-a putut achizitiona decât o cantitate infima de factor, suficienta doar pentru tratamentul pe o jumatate de an pentru o singura persoana. Fara acest factor, ei pot sa moara oricând. In ultimii ani, doi bolnavi din Gorj au decedat.


Ce este hemofilia


Hemofilia este o boala congenitala, care consta in lipsa din sânge a factorului de coagulare. Din aceasta cauza, o taietura superficiala, o leziune cât de minora devin grave probleme de sanatate, care se vindeca foarte greu si care, uneori, pot fi chiar fatale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS