22.8 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalTrei institutii de stat nu dau de cap gunoaielor de pe strada Oltului

Trei institutii de stat nu dau de cap gunoaielor de pe strada Oltului

Institutiile responsabile din Olt nu au reusit din 2003 si pâna in prezent sa puna capat depozitarii necontrolate de gunoaie pe un teren situat in apropierea fostei fabrici de otet, la iesirea din Slatina, prin strada Oltului.


Luca Florian, unul dintre proprietarii de terenuri de la iesirea din oras, a depus din 2003 si pâna in 2006, in fiecare an, sesizari catre Comisariat, fara rezultat insa. El a semnalat faptul ca pe un teren de aproximativ un hectar, atât locuitorii din zona, majoritatea romi, cât si firme din oras au aruncat tot felul de gunoaie. La sesizarea din 2003, terenul din vecinatatea proprietatii sale era deja complet acoperit de gunoaie, lucru care nu se putea intâmpla decât in timp. Comisariatul Garzii de Mediu a identificat atunci ca terenul apartine statului si este in administrarea Ocolului Silvic Slatina. Cu ani in urma, ocolul a exploatat pe el o plantatie de salcâmi. Garda a impus doua masuri: salubrizarea pâna la un anumit termen si mentinerea salubritatii pe terenul in cauza de catre Ocolul Silvic Slatina. Pentru evitarea „poluarii solului“, reprezentantii Garzii de Mediu spuneau ca toti locuitorii din zona sunt obligati sa incheie contracte de salubrizare pentru colectarea si transportul gunoaielor de la domiciliu.


In 2004, situatia era si mai grava. Depozitarile de gunoaie s-au extins pe drumul de acces in afara orasului, domeniu public administrat de Primaria Slatina. Garda propunea Ocolului Silvic, pentru nerealizarea masurilor dispuse, sanctionarea padurarului titular si dispunea din nou salubrizarea. Garda impunea Directiei de Administrare a Patrimoniului din primarie, pe lânga „desfiintarea punctului de depozitare neautorizat din vecinatatea strazii Oltului“, care se intindea deja pe 1.500 mp, potrivit constatarilor facute de comisari, si obligarea proprietarilor din zona sa incheie contracte de salubrizare.


Din nou nu s-a intâmplat nimic, iar in 2005, dupa un nou control al celor trei institutii, Garda de Mediu a dispus masuri si termene. Primaria trebuia sa oblige locuitorii sa incheie contracte de salubrizare, iar ocolul trebuia sa puna placute de avertizare. In mai, primaria a salubrizat aproximativ 600 mp, iar o luna mai târziu gunoaiele erau aruncate la loc. Ocolul a prezentat Garzii, o luna mai târziu, o factura in valoare de 20,6 milioane de lei vechi, contravaloarea incarcarii si transportarii a 95 mc de gunoi.


In 2006, aceeasi problema a fost semnalata Garzii de Ion Marian, alt proprietar din vecinatatea „depozitului“ de gunoi. De aceasta data, Garda a dispus aceleasi masuri numai pentru primarie.


Terenul in cauza este si in prezent plin de gunoaie. Nimeni nu a fost amendat, nimeni nu a fost prins aruncând gunoaie. Halda improvizata „creste“ la loc imediat ce incepe sa fie golita. Masurile ramân pe hârtie, nimeni nu este tras la raspundere sau sanctionat.


Homorean, Anghel si Despina s-au dat batuti


Seful Garzii, Florin Homorean, recunoaste ca nu a aplicat nici o amenda nici uneia dintre cele doua institutii care administreaza terenul transformat in groapa de gunoi, la marginea orasului, blocând un drum de acces.


Ana Anghel, directoarea DADPP, spera ca Politia Comunitara si cea Rutiera sa amendeze poluatorii, dupa intrarea in vigoare a unei recente hotarâri de consiliu local, ce reglementeaza circulatia vehiculelor de peste 3,5 tone pe strazile orasului. Ea spune ca s-a facut curatenie in doua sau trei rânduri, dar fara rezultat, din cauza iresponsabilitatii cetatenilor si a firmelor care continua sa duca gunoaie pe teren.


La rândul sau, Despina Dan, directoarea Directiei Silvice, spune ca, daca ar imprejmui terenul, gardul ar fi furat in câteva zile si n-ar impiedica depozitarea gunoaielor acolo. „Numai sa punem jandarmi cu mitraliera de paza…“, a afirmat, in gluma, Despina.


Amenzile ar fi totusi un inceput…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS