15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia Film privatizeaza ce nu are

România Film privatizeaza ce nu are

Privatizarea cinematografelor din România continua sa nasca dispute intre Ministerul Culturii, RADEF România Film si persoanele care au cerut retrocedarea cladirilor sau terenurilor unde se afla astfel de unitati. In Craiova, statul, prin intermediul RADEF, a „ratacit din pix“ circa 1.000 mp de teren in centrul orasului, loc in care a functionat gradina de vara a cinematografului „30 Decembrie“, in timp ce revendicatorii au ramas cu ochii in soare.


Peste 300 de gradini si sali de cinematograf, aflate in proprietatea statului si administrarea RADEF, vor fi scoase anul acesta la privatizare. Mai mult de jumatate din acestea nu mai au destinatia initiala, in ele desfasurându-se tot felul de activitati care nu au legatura cu cinematografia. Modalitatea de vânzare a stârnit adevarate batalii intre sindicatele din domeniu, conducerea RADEF si cea a Ministerului Culturii pentru ca fiecare avea metoda lui de privatizare pe care o considera cea mai buna. Luna trecuta, guvernul a aprobat, la initiativa ministerului de resort, strategia de privatizare a salilor si gradinilor de cinematograf, strategie conform careia regia nu se va mai transforma in societate comerciala, cum s-a vrut initial, ci va organiza licitatii cu strigare pentru toate activele pe care le are inscrise in listele de patrimoniu. Pentru acest lucru, activele care vor fi scoase la privatizare ar trebui sa aiba regimul juridic bine definitivat, sa nu fie grevate de cereri de retrocedare.


S-au incurcat la numaratoare ca Pristanda


Obiectivele care vor intra pe lista de privatizare a RADEF sunt inscrise in anexa Ordonantei nr. 39/2005 devenita Legea nr. 328/2006. In anexa ordonantei, la pozitia 159 figureaza cinematograful „Jean Negulescu“ din Craiova, care nu ar fi trebuit sa se regaseasca pe lista deoarece a fost retrocedat mostenitorilor pe baza legilor. In aceeasi lista mai figureaza la pozitia 160 gradina de vara a cinematografului amintit, situata pe strada M. Kogalniceanu, nr. 2-4. De aici incepe nebunia pentru ca acest cinematograf nu a avut niciodata gradina in Kogalniceanu, la locul cu pricina figurând dintotdeauna gradina de vara a cinematografului „30 Decembrie“, si el retrocedat mostenitorilor de la care fusese confiscat cu numele de „Select“. In anii ’60, vechea gradina de vara a cinematografului din M. Kogalniceanu si-a schimbat un pic amplasamentul pentru ca prin sistematizarea intersectiei din fata restaurantului „Minerva“ gradina, amplasata in fata cinematografului, a fost inghitita de strada, iar edilii din acea vreme au amenajat drept gradina un spatiu din spatele cinematografului in care functiona un depozit ICRTI care a fost demolat. Depozitul cu pricina fusese pe vremuri pravalie si casa de locuit ce-i apartinuse prin cumparare lui Marin Dutulescu.


RADEF România Film inventeaza gradini


Dupa documentele pe care le detine RADEF, ca administrator al averii statului din acest domeniu, gradina in discutie nu a existat niciodata, desi in ea multi craioveni au vizionat filme pâna in urma cu 15 ani. Mai mult decât atât, mostenitorii lui Marin Dutulescu care au cerut pe baza Legii nr. 10/2001 retrocedarea gradinii detin un document oficial din care se poate citi ce s-a intâmplat in anii ’60 cu gradina „30 Decembrie“ si cum s-a format ea. Documentul cu pricina, precum si altele au fost depuse la Primaria Craiova o data cu notificarea prin care se cerea retrocedarea terenului pe care a avut casa Dutulescu si pe care s-a construit gradina cinematografului.
– Mostenitoarea, Eliza Bostan, sotia cunoscutului regizor, a sperat ca-si va obtine proprietatea si a ramas pâna in ziua de azi cu sperantele. Primaria Craiova a scapat repede de notificare trimitând dosarul la RADEF Bucuresti România Film inca din anul 2005. Aici lucrurile s-au impotmolit pentru ca institutia statului nu avea inscris in ultimul inventar al bunurilor pe care le administra gradina de vara a cinematografului „30 Decembrie“ si nici nu a dorit sa transmita solicitantului vreun raspuns oficial. Suprafata de teren solicitata masoara aproximativ 1.000 mp situati in centrul Craiovei. Terenul nu mai figureaza nici in inventarul Primariei Craiova, nici in al RADEF Bucuresti. Practic, acest teren este fara stapân pentru ca nimeni nu crede in gogorita RADEF conform careia acolo s-ar afla gradina de vara a cinematografului deja retrocedat „Jean Negulescu“, iar institutia statului nu poate demonstra cum a pierdut din inventar o gradina si a câstigat alta care n-a existat niciodata. Poate ca acesta este unul din motivele pentru care nici un functionar al RADEF Bucuresti nu a dorit sa vorbeasca despre incurcatura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS