17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraciun trist pentru sinistratii din Cârna

Craciun trist pentru sinistratii din Cârna

Craciunul acesta a fost apasator pentru sinistratii din Cârna. Daca anul trecut, din putinul pe care l-au avut, oamenii au putut sa incropeasca o masa cât de cât imbelsugata, la Sarbatorile de anul acesta speranta oamenilor a stat in ajutoarele venite in sat de la organizatiile de binefacere.


E a doua zi de Craciun, dar mesele gospodarilor din Cârna nu sunt pline ca altadata cu bunatati traditionale. De când a venit apa peste ei in aprilie, nimeni din Cârna nu se mai gândeste la traditie sau la mâncare. Doar la acoperisul de deasupra capului pe care apa a venit intr-o zi si l-a luat.


De atunci, toata existenta sinistratilor din Cârna s-a invârtit in jurul celor doua camere pe care era musai sa le construiasca pâna la venirea iernii cu ajutor de la guvern, ca sa nu-i prinda anotimpul rece in cutiile de tabla trimise drept locuinta. Nu toti au reusit insa. Potrivit primarului Constantin Radu, in Cârna mai sunt si acum oameni batrâni si fara putere care nu si-au terminat la timp casele si locuiesc in locuintele modulare.


Din 264 de case care trebuia reconstruite in comuna, doar 200 au un acoperis, iar 64 de familii se chinuie sa-si duca zilele in frig si lipsuri.


„Au intârziat pâna in luna septembrie cu materialele si nu am reusit sa terminam cazurile sociale la timp, dar eu vreau sa le fac macar o camera in care sa stea pâna trece iarna. Nici nu am putut sa ma bucur de Craciunul asta pentru ca am fost mereu cu gândul la ei, ca sunt oameni necajiti si nu vin degeaba sa se plânga la primarie“, a declarat primarul Constantin Radu.


Edilul din Cârna e sigur ca apa Dunarii nu are cum sa mai vina asa de mare si chiar daca ar veni, oamenii au acum puterea sa lupte cu fluviul.


„Nu-mi mai e frica acum, daca vine apa, ca stim ce avem de facut si nici nu cred sa vina asa de mare cum a fost anul asta. Nu mai vine niciodata asa“, a spus primarul din Cârna.


Familia Dinca a primit cadou de Craciun o casa noua


Primavara aceasta a inceput cosmarul si pentru familia Dinca, unul dintre cele zece cazuri sociale care au beneficiat de locuinta construita cu banii si materialele Mitropoliei Olteniei. Greti Dinca povesteste ca lunile de dupa inundatii au fost o adevarata piatra de incercare pentru toate familia, cu atât mai mult cu cât sotul s-a prapadit in luna iulie si a lasat in urma doi copii si o sotie indurerata. Mos Craciun, altadata cu desaga plina, aproape ca era sa nu mai poposeasca anul acesta la casa familiei Dinca, ci la o casa vecina, la care cei cinci membri au dormit in ultimele luni.


„Era invatat cu de toate, dar anul asta nu a primit decât dulciuri de Craciun de la scoala, ca altceva n-am avut. Bine ca ne-au facut casa, ca nu stiu ce ne faceam cu un milion pe luna, cât avem noi venit. Pâna acum doua saptamâni am stat la rude, alaturi, dar ne-a gasit Craciunul in casa noastra“, a spus Greti Dinca.


Craciun in modulara pentru o parte din sinistrati


Daca unii sinistrati au apucat macar sa se mute in casa noua inainte de sfârsitul anului, sunt si familii care continua sa locuiasca in casele modulare de tabla primite de la guvern. Un astfel de caz este si cel al sotilor Radovici, care nu au apucat sa-si termine locuinta pâna la sosirea iernii si sunt nevoiti acum sa traiasca in casa de 20 metri patrati incalzita cu un calorifer electric.


Singura bucurie a batrânilor in prag de sarbatoare a fost cadoul primit din partea Crucii Rosii, un pachet plin cu bunatati la care oamenii nici nu indrazneau sa viseze, si carnea de porc primita in dar de la vecinii mai instariti.


„S-a dus barbatu-meu si a taiat porci pe la vecini si ne-au dat si noua câte o bucata de carne, ca noi nu am avut porc. Atunci când a venit apa nu am apucat sa luam nimic si acum stam in modulara asta si n-avem de nici unele. Saptamâna trecuta au venit cei de la Crucea Rosie si ne-au adus cadouri, conserve, ulei, cozonac, portocale. Ne-au facut o bucurie imensa, dar tot ce vedeti pe masa asta e capatat, nimic nu e al nostru“, a spus Lidia Radovici.


Oamenii spera ca in primavara, atunci când se va implini un an de când apa nemiloasa le-a luat agoniseala de o viata, se vor putea muta in noua lor locuinta, lasând in urma cosmarul inundatiilor din acest an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS