22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMagazinele, aspiratoare de lei vechi

Magazinele, aspiratoare de lei vechi

Incepând de ieri, comerciantii au devenit aliatii principali ai Bancii Nationale a României (BNR) in strângerea de moneda veche de pe piata. Pâna la 31 decembrie acestia vor primi moneda veche, insa vor da rest numai insemne monetare noi.


Pe 1 iulie 2005, moneda nationala a României, leul, a fost denominata astfel incât un leu nou echivaleaza cu 10.000 de lei vechi. Totusi, potrivit legislatiei in vigoare, leii vechi vor mai avea putere circulatorie pâna la data de 31 decembrie 2006, data pâna la care BNR a incercat inlocuirea treptata a monedei vechi cu bancnotele si monedele din noua serie. Pentru a strânge cât mai multa moneda din piata, BNR a decis ca, de acum inainte, moneda veche sa circule intr-un singur sens – dinspre populatie inspre prestatorii de servicii. „Joi a fost emisa o circulara prin care, in perioada 1-31 decembrie, agentii economici si institutiile nu trebuie sa mai dea rest in monede vechi. Acestia trebuie insa sa le primeasca si sa le depuna la casieriile bancilor comerciale cu care lucreaza“, a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul Sucursalei Judetene BNR Dolj.


„Primim bancnote vechi pâna la sfârsitul lunii“


Multi din reprezentantii magazinelor au pus in practica inca de ieri reglementarea BNR. „Primim bancnote vechi pâna la sfârsitul lunii, astfel ca in casa avem si moneda veche si noua. Clientilor le dam insa numai bani noi“, a spus Simona Dumitrescu, directoarea unui magazin de haine. Comerciantii par destul de impacati cu ideea ca trebuie sa nu mai repuna in circulatie vechea emisiune. „Era normal sa fie asa, mai ales ca de anul viitor vechile monede nu vor mai circula“, a spus Denisa G., comerciant.


Totusi, nu toti comerciantii dau numai monede noi. „Nu mi-a spus sefu’ nimic. Am citit insa in ziare. Oricum, majoritatea clientilor platesc in moneda noua“, a afirmat Mariana P., vânzatoare la un magazin de cartier. Daca primiti insa moneda veche si solicitati sa v-o schimbe nu veti intâmpina probleme, chiar daca vânzatorii nu cunosc aceasta reglementare.


De luna viitoare, leul vechi isi pierde puterea circulatorie


Incepând cu 1 ianuarie 2007, vechile insemne monetare nu vor mai putea fi utilizate ca mijloace legale de plata.


„In luna ianuarie, cine va mai avea bani vechi ii va putea preschimba la orice unitate bancara sau la unitatile Trezoriei Statului. De la 1 februarie 2007, vor mai putea fi preschimbate numai la sucursalele BNR care desfasoara activitati de casierie (Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis)“, a spus Gheorghe Gherghinescu. Potrivit acestuia, preschimbarea se va putea face pe o perioada nelimitata. Totusi, doljenii ar trebui sa se grabeasca, pentru ca preschimbarea dupa 1 februarie 2007 va atrage costuri suplimentare cu deplasarea in localitatile unde sunt sucursalele BNR.


BNR a lansat bancnota de 200 RON


BNR a pus in circulatie bancnota de 200 de lei. Aceasta are pe avers portretul lui Lucian Blaga, iar pe revers imaginea statuii neolitice „Gânditorul de la Hamangia“. 1 Decembrie a fost aleasa drept data pentru a lansa noua bancnota cu scopul de a marca simultan Ziua Nationala, cât si implinirea a 16 ani de la lansarea in circulatie a primului insemn monetar de dupa 1989.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU