11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Nevazatorii“ cu cont la CEC, verificati

„Nevazatorii“ cu cont la CEC, verificati

Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj mentin inca secret numele celor trei persoane din judetul Dolj care au beneficiat ilegal de indemnizatie de nevazator. Pentru elucidarea cazului se asteapta implicarea Inspectoratului de Politie si a Parchetului Dolj.


O mie de „nevazatori“ vindecati peste noapte, o data cu declansarea verificarilor de asistentii sociali ai DGASPC Dolj, directori si functionari destituiti, comisia de expertiza medicala schimbata periodic sunt numai câteva din urmarile anchetei demarate in urma cu un an la toate dosarele nevazatorilor din judetul Dolj. „In acel moment existau in plata aproximativ 3.200 de persoane cu handicap vizual, cu sau fara insotitor. La numai un an, astazi mai avem in plata doar 2.200 de persoane cu handicap vizual, restul nu au prezentat nici pâna in prezent documentatia solicitata la dosar, unii dintre ei au decedat, iar altii au fost pur si simplu taiati de la plata. Anul trecut angajatii nostri au muncit timp de câteva luni foarte mult pentru verificarea fiecarui dosar si solicitarea unei documentatii noi pentru fiecare persoana nevazatoare pe care o aveau in plata. De aceea exista posibilitatea ca aceste cazuri sa le fi scapat neverificate“, a mentionat Florin Stancu, director executiv al DGASPC Dolj.


Din momentul primirii reclamatiei si pâna la verificare, o persoana a decedat


Despre ultimul scandal iscat in urma cu câteva zile in rândul asa-zisilor nevazatori, reprezentantul DGASPC Dolj a precizat ca pe 20 octombrie a anuntat Politia si Parchetul pentru a interveni, cu atât mai mult cu cât intre cei trei exista legaturi de rudenie. „O persoana a sesizat prin luna mai Autoritatea Nationala a Persoanelor cu Handicap (ANPH), care de abia acum a trimis comisiei de expertiza medicala din cadrul institutiei noastre cazul spre verificare. Asistentii nostri sociali au mers la fata locului si au aflat ca este vorba despre un tata, fiul acestuia si socru. Intre timp, in luna iulie tatal a decedat, iar noi i-am si sistat drepturile. Au ramas in plata deci fiul si socrul acestuia, la ei inregistrându-se adevaratele probleme. La vederea asistentilor nostri sociali, socrul a declarat ca el nu are cunostinta despre acuzele primite, mentionând ca aceia care se ocupa de tot ce el are nevoie sunt copiii lui. Aceasta persoana figura ca având gradul de handicap vizual grav, cu insotitor, dar a fost gasit bine mersi la cei aproape 80 de ani pe care ii are plimbându-se singur prin curte. La rândul lui, fiul acestuia a declarat asistentilor sociali ca el nu stia ca este persoana cu handicap si ca nu primea nici un fel de drepturi banesti, ci dimpotriva el munceste ca taximetrist“, a adaugat directorul DGASPC Dolj. Cazul este cu atât mai confuz, intrucât plata drepturilor pentru persoane cu deficiente grave de vedere se facea, conform solicitarii beneficiarilor, in cont deschis la CEC si nu prin mandat postal. Din acest motiv conducerea DGASPC Dolj a dispus cercetarea tuturor celor 200 de nevazatori care-si primesc banii prin cont deschis la Casa de Economii si Consemnatiuni.


Medicul de familie deschide circuitul dosarelor


Reprezentantii DGASPC Dolj se abtin deocamdata sa se pronunte asupra vinovatilor, lasându-i pentru inceput pe politisti sa cerceteze contul in care au fost virati banii pentru a vedea daca acestia au fost retrasi sau nu. In plus, Florin Stancu exclude implicarea de orice fel a comisiei de expertiza pentru persoane cu handicap, sustinând ca circuitul pentru incadrarea unei persoane ca fiind cu dizabilitati sau nu revine in primul rând „medicului de familie care trimite bolnavul la medicul specialist, cel ce intocmeste referatul cu care pacientul se prezinta la comisie“. „La rândul ei, comisia verifica documentele existente la dosar, iar daca observa anumite neconcordante intre cele mentionate in dosar si pacient, bolnavul este trimis inapoi la medicul specialist. Comisia noastra de expertiza este formata dintr-un presedinte de comisie care este medic in medicina muncii, un psiholog, un medic specializat in medicina de familie, un asistent social si un reprezentant al unui ONG. Oricum, actuala comisie nu poate fi acuzata de absolut nici o vina, având in vedere ca in ultimii doi ani membrii comisiei au fost schimbati de cel putin doua ori. Pe 30 octombrie, cei doi, socrul si ginerele, sunt asteptati la comisia de expertiza“, a mai spus Florin Stancu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS