16.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMititelu, evaziune fiscala prin presa

Mititelu, evaziune fiscala prin presa

Adrian Mititelu si grupul de firme pe care il conduce ar putea avea probleme penale nu numai in privinta tranzactiilor cu terenuri. In plângerile trimise Parchetului General, inspectorii fiscului din Dolj arata ca firmele lui Mititelu au practicat pe scara larga evaziunea fiscala si in afacerile din presa sau in cele din vânzarea unor actiuni la societati comerciale si a spatiilor comerciale.


Alegerile generale din 2004 pentru parlament si presedintie au reprezentat o ocazie in plus pentru Adrian Mititelu sa-si rotunjeasca veniturile fara sa plateasca darile catre stat. O ancheta a redactorilor GdS a demonstrat la vremea respectiva ca Mititelu a câstigat licitatia pentru tiparirea buletinelor de vot din Dolj cu o firma specializata in cresterea cailor si catârilor. La aproape doi ani de atunci, finantele au descoperit ca SC Shoping Market SRL a folosit munca la negru in cazul a 179 de persoane care au lucrat la activitatea de tiparire a buletinelor. Conform raportului de control, firma le-a platit muncitorilor 241 de milioane de lei carora le-a retinut un impozit de 10% pe care nu l-a mai virat statului. Desi societatea era obligata sa le incheie acestora carti de munca pe perioada determinata, nici una dintre cele 179 de persoane nu a beneficiat de prevederile legii. In felul acesta, Shoping Market a incalcat mai multe legi si a sustras de la plata obligatiilor fiscale peste 180 de milioane de lei numai in acest caz.


Activitati de presa cu iz penal


Pe lânga munca la negru, firmele din grupul condus de Mititelu au „experimentat“ si evaziunea fiscala. Implicate au fost doua firme, care au editat in ultimii ani cotidianul Editie Speciala pe care il patroneaza finantatorul echipei de fotbal. In plângerea penala trimisa procurorilor de la Parchetul General, inspectorii DGFP Dolj acuza SC Editie Speciala de Oltenia SRL ca a diminuat obligatiile catre bugetul statului cu peste doua miliarde de lei cu scopul sustragerii acestora de la plata. De asemenea, firma este acuzata ca nu a inregistrat veniturile impozabile si ca a retinut, dar nu a virat impozitele si contributiile cu retinere la sursa in valoare de 350 de milioane de lei. Toate acestea s-au intâmplat dupa ce SC Editie Speciala de Oltenia SRL a prestat catre firma care o controla, SC Regional Media SA, servicii de editare in valoare de 8,7 miliarde de lei din care a facturat doar 3,8 miliarde. Ilegalitatile nu se opresc aici. Conform rapoartelor DGFP Dolj, alta firma din cadrul grupului condus de Mititelu, SC Editie Speciala SRL, a calcat strâmb in fata fiscului. Societatea a inregistrat in contabilitate 2,7 miliarde de lei fara sa aiba documente justificative. In felul acesta, firma s-a sustras de la plata a aproximativ 440 de milioane de lei pe care trebuia sa le vireze statului. Totodata, SC Editie Speciala este acuzata ca in perioada 2002-2005 a retinut si nu a virat la bugetul consolidat al statului impozite si contributii cu stopaj la sursa, desi a avut disponibilitati banesti, sume care au fost utilizate in scop personal de anumite persoane. Conform inspectorilor, acestea ar fi ridicat banii in numerar de la casieria societatii. Nici SC Europaper SA nu a inregistrat sau declarat TVA de plata din tranzactiile realizate. Firma a ascuns aproape 24 de milioane de lei obtinuti in contul abonamentelor la cotidianul Editie Speciala de Oltenia.


Datorii create artificial pentru fraudarea statului


Aceleasi acuzatii le-au formulat inspectorii finantelor si impotriva SC Maxitec SRL. Societatea a preluat actiunile si controlul unei societati cu capital de stat dupa care i-a vândut bunurile (teren si constructii aferente), iar banii i-a transferat catre persoane fizice si juridice din cadrul grupului prin efectuarea de plati pe baza unor obligatii create fictiv de Adrian Mititelu si SC Regional Media SA. Smecheriile dintre firma si Adrian Mititelu au dus si la pagubirea altei societati, SC Oltchim SA, care nu si-a primit banii pentru marfa livrata. SC Aagirom, alta firma din grupul lui Mititelu, a obtinut venituri din vânzarea de actiuni SC Upsrom SA Petrosani, aflata la un moment dat in procedura de faliment, fara sa le inregistreze in contabilitate, nu le-a declarat si nici nu a platit cota de impozit de 10% reprezentând peste 500 de milioane de lei.


De asemenea, firma nu a retinut la sursa impozitul pe sumele pe care le-a platit persoanelor fizice de la care a cumparat actiuni necotate la preturi supradimensionate, procedura pe care a utilizat-o pentru a scoate, de fapt, bani din firma. Aagirom s-a sustras si de la plata unui impozit pe profit si a unei TVA de un miliard de lei. SC Cetatea Banilor SA, beneficiara actiunilor gratuite primite de la SC Stiinta U Craiova SA, fosta firma care a administrat clubul de fotbal, nu a inregistrat actiunile in evidenta contabila si in situatiile financiare, dupa cum au constatat inspectorii DGFP Dolj. Prin aceasta si prin inregistrarea unor cheltuieli de 273 de milioane de lei fara documente justificative, SC Cetatea Banilor s-a sustras de la plata catre stat a peste 350 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS