19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicii de familie nu cad la pace cu reprezentantii consiliilor locale

Medicii de familie nu cad la pace cu reprezentantii consiliilor locale

Medicii au primit unda verde pentru a-si achizitiona spatiile in care isi desfasoara activitatea, dupa ce, in ultimii ani, au trecut prin formalitatile incheierii mai intâi a contractelor de comodat, urmate de contractele de concesiune. Unde consiliile locale respecta legea si scot la vânzare spatiile medicale, dimensiunile cabinetelor ii fac pe medicii de familie sa sovaie, gândindu-se la perspectiva neautorizarii lor de catre ASP Olt. Unde medicii au investit in ultimii ani si si-au pus spatiile la punct, consiliile locale refuza sa le vânda sau micsoreaza spatiul disponibil pentru vânzare. Cei mai oropsiti sunt medicii care functioneaza in spatii revendicate de fostii proprietari, iar


„Nu stiu daca 65% dintre spatii corespund normelor“


14 august 2006 este termenul prevazut de lege pentru constituirea comisiilor care se ocupa de vânzarea spatiilor medicale catre medici. Desi termenul nu a trecut, e posibil ca nu toate consiliile locale sa-si desemneze reprezentanti in aceste comisii pâna la aceasta data. Pentru ca, spune vicepresedintele Asociatiei Medicilor de Familie Olt, dr. Viorel Radulescu, nu peste tot este privita cu ochi buni legea care le permite medicilor sa-si cumpere spatiile. In localitatile Stoicanesti, Traianu si Visina, medicii de familie se confrunta deja cu refuzul autoritatilor cu privire la vânzare. In Slatina, sunt probleme cu privire la suprafata acestor spatii, mult mai mica fata de standardele impuse prin ordin de ministru. „Normele din România sunt chiar mai dure decât cele din Uniunea Europeana. Nu stiu daca 65% dintre spatii corespund acestora. Noi nu intelegem cum de spatiile erau potrivite pentru aceasta destinatie când acestea se aflau in proprietatea statului, iar acum sunt improprii. In urma discutiilor cu reprezentantii ASP am stabilit, insa, ca medicii sa le amenajeze, pentru ca se spera in modificarea normelor“, a declarat dr. Radulescu.


In functie de rangul fiecarei localitati, medicii de familie vor plati intre 15 si 70 de euro/mp pentru suprafata cabinetelor si un euro pentru fiecare metru patrat (in limita a 250 mp) pentru terenul aferent. Daca terenul aferent depaseste 250 mp, pentru diferenta pretul platit este cel stabilit pe piata libera. Medicii care au nesansa sa-si fi amenajat cabinetul intr-o cladire revendicata fie asteapta ca administratia locala sa identifice alt spatiu, fie au ajuns deja in instanta, asa cum s-a intâmplat la Izbiceni. La Dobrosloveni, in schimb, in aceeasi cladire consililiul local a mai primit si alti chiriasi sau concesionari, intr-o perioada in care, oricum, legea nu permitea schimbarea destinatiei spatiilor medicale.


Pâna la sfârsitul lunii septembrie ar trebui sa se depuna toate actele pentru vânzare (inclusiv actele prin care se dovedeste ca imobilele sunt mai vechi de 30 de ani, cazuri in care medicii obtin o reducere de 10% din pret), iar pâna la mijlocul lunii octombrie ar trebui sa se termine acest proces.


Cât despre posibilitatea schimbarii destinatiei acestor spatii, dupa cumparare, dr. Viorel Radulescu declara ca nu sunt decât idei avansate de persoane care se opun cu inversunare vânzarii. „Vânzarea catre medici impune si clauze foarte riguroase. Schimbarea destinatiei presupune si obtinerea a trei avize distincte, de la Colegiul Medicilor, Autoritatea de Sanatate Publica si consiliul local respectiv, dincolo de faptul ca, in majoritatea cazurilor, este vorba de doi medici pe cabinet, iar celalalt medic are drept de preemptiune“, a mai spus dr. Radulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS