19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRISUG - contraceptiv masculin „miracol“

RISUG – contraceptiv masculin „miracol“

Barbatii au avut de mult timp o paleta destul de limitata de metode contraceptive : abstinenta, coitul intrerupt, prezervativele si vasectomia. Cercetarile in privinta contraceptiei masculine au ca obiectiv gasirea unei metode contraceptive sigure, de durata dar reversibila, lipsita de eventuale efecte secundare si care sa poata fi aplicata la un moment situat inainte de actul sexual propriu-zis. O astfel de metoda ar reduce raspândirea unor boli cu transmitere sexuala si ar trebui sa nu fie nici foarte costisitoare.


Nici un produs aflat la aceasta ora in studii nu intruneste toate aceste conditii in mod cumulativ, dar câteva metode ar putea sa fie de viitor. Visul unei pilule contraceptive masculine sau a unei metode contraceptive eficiente pentru barbati reprezinta dorinta multor cercetatori. Experientele pe termen lung privind contraceptia masculina sunt axate in principal pe modul de functionare a hormonilor blocatori si dezorganizatori care au menirea de a perturba producerea si maturizarea spermei sau aducerea acesteia intr-un stadiu de infertilitate.


Testele pe voluntari ale metodei RISUG vor fi reluate


Metoda RISUG, Reversible Inhibition of Sperm Under Guidance (Inhibitia reversibila si monitorizata a spermei) consista in injectarea unui gel intr-un canal traversat de spermatozoizi dupa producerea lor, punându-i in incapacitatea de a indeplini rolul lor de fecundare. Aceasta metoda este reversibila deoarece administrarea ulteriora a unui agent chimic care dizolva gelul permite inlaturarea acestuia. Procedura dureaza intre zece si 15 minute si are o durata de eficacitate de cel putin zece ani. Numerosi specialisti vad in contraceptia bazata pe inhibitia reversibila a spermei sub control un mijloc sigur si foarte la indemâna pentru cupluri pentru a evita pe termen lung riscul aparitiei unei sarcini nedorite si acest lucru fara ca barbatul sa fie constrâns sa recurga in mod sistematic la prezervativ si nici ca femeia sa ia in mod regulat celebra pilula contraceptiva. Campania de testare a acestei metode pe voluntari a fost inceputa in India in urma cu aproximativ 15 ani. Circa o treime dintre cei care s-au prezentat la teste timp de mai multe saptamâni au prezentat umflaturi in zona testiculelor, fapt care a stârnit o serie de reactii critice, motiv pentru care campania de testare a fost intrerupta. In cursul saptamânii trecute, cercetatorii au primit unda verde pentru recrutarea unui nou grup de voluntari.


„Anul trecut am trimis produsul nostru la un laborator din Statele Unite ale Americii pentru a fi efectuate teste complementare, iar rezultatele au fost convingatoare. De asemenea, am efectuat analize la un centru de cercetari toxicologice din localitatea Lucknow, din India. Suntem fericiti sa oferim aceste garantii in ceea ce priveste securitatea acestei metode“, a declarat doctorul Das, unul dintre coordonatorii programului.


In realitate, cercetatorii sunt fericiti pentru ca isi pot reincepe campania de testare pe voluntari. Cu toate acestea, in ciuda avantajelor pe care le prezinta metoda RISUG, barbatii va trebui sa astepte inca mult timp inainte ca acesta metoda contraceptiva sa fie pusa in functiune la scara larga.


Dificultati de promovare si impunere pe piata


Unele companii ezita sa investeasca in dezvoltarea unor contraceptive pentru barbati din cauza dificultatilor de promovare si impunere pe piata pe care le vor intâmpina. Spre deosebire de femei care se duc de obicei la ginecolog o data pe an, barbatii cel mai adesea nu au nici un fel de relatii cu un doctor de familie sau cu un urolog care ar putea sa le dea de stire atunci când apar noi metode contraceptive. Ca si in cazul oricarui medicament sau tratament potentialele efecte secundare pot semana reticenta printre eventualii producatori. Dar, poate cea mai mare teama a lor este legata de faptul ca aparitia unei astfel de metode contraceptive pentru barbati ar putea induce noi tensiuni intre partenerii sexuali. Femeile trebuie sa aiba incredere in parteneri si sa fie sigure ca acestia utilizeaza metoda contraceptiva respectiva. Indiferent de impedimentele care pot aparea pe drum, cert este ca cercetatorii vor impinge descoperirea unor contraceptive pentru barbati mai departe, deoarece cresterea continua a populatiei mondiale si numarul prea mare de sarcini nedorite pun serioase probleme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS