36.8 C
Craiova
miercuri, 23 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocal „Armagedon“ la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“

„Armagedon“ la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“

Directorul Sandoi este acuzat ca si-a angajat toate rudele la unitatea de invatamint pe care o conduce de mai bine de un deceniu

Un „binevoitor“ a trimis pe adresa redactiei noastre un adevarat „Raport Armagedon“ cu privire la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“ din Craiova. Directorul liceului craiovean, Lucian Sandoi, nimeni altul decit fratele mai mare al cunoscutului fotbalist Emil Sandoi, este acuzat ca a facut din unitatea de invatamint un fel de afacere de familie: „La Liceul Teoretic «Tudor Arghezi», patronat de 14 ani de acelasi Sandoi, sapte dintre angajati sint membrii familiei lui“.

Lista celor sapte

Acuzatorul il trece in capul listei pe Lucian Sandoi, directorul liceului. Enumerarea continua cu cumnata directorului (sora sotiei acestuia) – profesoara de engleza Adina Mihaela Vaduva, paznicul liceului, Marian Bacioiu, care este verisorul primar al directorului, sotia paznicului, Elena Bacioiu, care este femeie de serviciu la aceeasi scoala, Madalina Sandoi, sotia directorului liceului, Minodora Sandoi, cumnata directorului, mai precis sotia fratelui acestuia, si, pe cea de-a saptea pozitie a listei, Cristian Sandoi, fratele cel mic al directorului, care nu e inca angajat al liceului, dar directorul ar dori sa-l aduca in institutia pe care o pastoreste.

Sesizarea trimisa redactiei noastre ridica mari semne de intrebare in privinta modului in care sotia directorului a reusit sa-si pastreze vreme de un deceniu locul de munca la „Tudor Arghezi“, desi n-ar fi titulara unitatii de invatamint: „Dumneaei este educatoare titulara la o gradinita din Craiova, dar de zece ani functioneaza fie ca educatoare (dimineata) si ca profesoara de romana (dupa-amiaza) pe jumatate de norma sau mai putin – deci primeste cite doua salarii, iar altii stateau acasa, absolventi de Universitate (dumneaei a terminat la FF prin ’80) – fie ca profesoara, cum se intimpla de patru ani incoace si, bineinteles, in «ograda» sotului. Intrebarea este CUM? Pentru ca la concurs ea nu participa, iar din 2003 au voie sa primeasca catedre de suplinire sau detasare numai cei care participa la concursul de competenta si numai daca ramin neocupate locuri, abia atunci se pot repartiza celorlalti, dar intotdeauna nu ajung posturile nici pentru ei. Dar, ca peste tot, legea este pentru oamenii de rind, nu si pentru sotia sefului, care, imediat cum incepe scoala, este prezenta la «Arghezi», iar cei care au obtinut note de noua si peste fac naveta la zeci de kilometri, pentru ca la Limba romana sint doua sau trei posturi in oras, daca sint si acestea“.

„Cred ca ne injumatateste, ca are multe neamuri!“

Imediat vin si amanunte cu privire la modalitatea prin care sotia directorului Sandoi ar fi reusit sa-si pastreze catedra de la Liceul „Tudor Arghezi“: „Din 2003 a intrat in concediu de maternitate profesoara de romana Simion. Normal, catedra ei trebuia data la Inspectorat pentru suplinire. Ei bine, n-a fost asa… Cum a inceput anul scolar trecut, doamna a si trecut pe aceasta catedra. Nu din prima saptamina, ci din a doua, desi, dupa ce a venit ea pe catedra, au mai fost doua sau trei sedinte de repartizare a celor care au participat la concurs si nu luasera nimic. Acelasi lucru s-a intimplat si anul acesta. Din a doua saptamina de scoala a venit la catedra pe aceeasi catedra a profesoarei Simion. Oare e corect? Cei care in vara au fost la concurs fac in continuare naveta, iar doamna educatoare face ce vrea. Propun sa se intervina ca, imediat, sa faca schimb de catedre cu cel care a fost la concursul de competenta si nu a luat postul de la «Arghezi», adica cu primul de sub linie, care, sigur, saracul face naveta undeva departe“.

„Armagedonul“ referitor la directorul Lucian Sandoi mai aminteste, la final, de fratele directorului, economistul Cristian Sandoi, care in prezent este contabilul scolilor din comuna doljeana Bratovoesti, „dar este o rusine pentru Sandoi ca fratele lui face naveta. S-a exprimat intr-un cerc de muncitori – domnul director este si patronul unei societati de constructii, vara avind prioritate la reparatiile scolilor – ca, dupa ce o va aduce pe sotia acestuia, ca laboranta, ceea ce a si facut, il va aduce si pe fratele lui. Ori, ca sa-l aduca, trebuie sa dea afara pe una dintre noi“.

Cel care da in vileag relatiile de rudenie dintre directorul Liceului Teoretic „Tudor Arghezi“ din Craiova si citiva subordonati isi incheie intr-un mod de-a dreptul apoteotic acuzatiile la adresa lui Lucian Sandoi: „Nu-mi pot explica cum reuseste sa-i aduca pe toti. Sint ei asa destepti de reusesc la toate concursurile, sau nici nu dau pe la ele? Daca acum isi permite sa faca tot ce vrea, va dati seama ce va face de la 1 ianuarie 2005, cind scolile vor deveni independente de Inspectorat? Cred ca ne injumatateste, ca are multe neamuri!“.

„Jur pe sanatatea familiei mele ca totul e acoperit de lege“

Directorul Lucian Sandoi nu neaga nici o clipa faptul ca persoanele mentionate alaturi de el pe „lista celor sapte“ i-ar fi rude. Precizeaza insa ca toti cei amintiti in „turnatoria“ cu pricina au ajuns perfect legal pe posturile ocupate in prezent: „In primul rind, cel care a scris asa ceva nu este corect informat. Spre exemplu, nu sint de 14 ani director, ci doar de 11, plus inca doi ani ca director adjunct“

Profesorul Sandoi sustine ca toate rudele care se afla in subordinea lui au ocupat posturile in conditii perfect legale: „Jur pe sanatatea familiei mele ca totul e acoperit de lege“. Pe rind, directorul combate toate acuzatiile care-i sint aduse: „Sotia mea activeaza pe catedra de Limba romana a profesoarei Simion, care se afla in concediu de ingrijire a copilului. Doamna Simion a anuntat ca nu se intoarce la catedra dupa data concursului de competenta, asa ca nu aveam cum sa anunt postul pentru suplinire la Inspectoratul Scolar. Asa a ajuns sotia mea pe acest post, fiind de altfel si profesoara de limba romana, deci de specialitate, nu doar educatoare. Sora sotiei mele, profesoara de engleza Vaduva Adina Mihaela, este titulara la noi, ocupind postul prin concursul organizat de Inspectorat, asa ca nimeni n-are ce sa-mi reproseze. Paznicul Bacioiu si sotia lui, femeie de serviciu, au fost luati de Liceul «Tudor Arghezi» prin transfer, in momentul in care ne-am despartit de Grupul Scolar ICM nr.1. Ori, pe cine era sa aleg din personalul auxiliar in momentul divizarii, daca nu pe cei pe care ii stiam… Cit despre cumnata mea, Minodora Sandoi, trebuie sa spun ca a venit la noi prin concurs. Se eliberase postul de laborant in aceasta vara, pentru ca fosta laboranta, Constantin Lucsita Camelia (n.r. – nimeni alta decit sotia lui Constantin Gabriel, poreclit de politisti «Gabi Alunecosul», dupa ce le-a scapat printre degete in mai multe dosare de frauda), a terminat Dreptul si si-a gasit un loc de munca in acest domeniu. Cum era si firesc, am organizat un concurs, anuntat prin afisare la usa scolii. La concurs s-au inscris doi candidati, cel mai bun dintre ei dovedindu-se a fi sora fratelui meu. Trebuie sa mentionez ca in momentul in care s-a tinut concursul nici macar nu eram la scoala. Eram in concediu, de concurs ocupindu-se unul dintre adjunctii mei“.

Cit despre presupusa „racolare“ in rindul personalului liceului a fratelui directorului, Cristian Sandoi, directorul Lucian Sandoi a declarat: „Nici nu poate fi vorba de asa ceva. Va dati seama ce discutii s-ar naste daca eu as fi director, iar fratele meu ar fi contabil-sef, adica cei doi care minuiesc banii scolii sint frati? Nu vreau sa dau ocazia unor asemenea discutii, asa ca fratele meu in nici un caz nu va fi angajat vreodata pe post de contabil-sef la «Arghezi»!“.

Sustinind ca toate rudele sale care se afla in prezent pe statul de plata al Liceului Teoretic „Tudor Arghezi“ au fost angajate in conditii perfect legale, directorul Lucian Sandoi nu-si face probleme. N-ar strica totusi ca Inspectoratul Scolar Judetean Dolj sa verifice legalitatea acestor angajari. Fie si numai pentru linistea directorului Sandoi, care spune ca s-a saturat de atitea „turnatorii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS