26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDenuntatorul lui Petre Ciobotea este vinat de comandourile PSD

Denuntatorul lui Petre Ciobotea este vinat de comandourile PSD

Dupa ce directorul filialei craiovene a Administratiei Nationale a Drumurilor (AND), Petre Ciobotea, a fost arestat, denuntatorul acestuia, Theodor Moga, sustine acum ca este tinta atacurilor pesediste. Prin arestarea lui Ciobotea, se pare ca PSD Mehedinti a pierdut una dintre cele mai importante surse de finantare. La perchezitia efectuata de anchetatori, pe linga fabuloasele sume de bani, in masina lui Ciobotea au fost gasite si contracte in alb pentru sponsorizarea PSD Mehedinti. Cazul „Banii UE, spaga pentru partid“ a intrat deja in atentia Oficiului de Lupta Anti-Frauda (OLAF) al Uniunii Europene.

In calitate de director al filialei AND, Petre Ciobotea avea in derulare proiecte cu finantare ISPA de sute de milioane de euro, fondurile fiind obtinute de Ministerul Transporturilor pentru modernizarea infrastructurii rutiere pe traseul Craiova – Drobeta Turnu Severin. Una dintre aceste lucrari, pe tronsonul Craiova – Filiasi, a fost cistigata de societatea italiana GRASSETO LAVORI, aceeasi care a facut lucrarile deficitare la autostrada Bucuresti – Pitesti. La rindul ei, societatea a incheiat conventii cu diversi subcontractanti, printre care si SC MAI GRUP SA – Slatina, apartinind omului de afaceri Theodor Moga, despre care se spune ca era in relatii amicale cu Ciobotea, drept care i s-a si facut „lipeala“ cu italienii.

In prezent, nu se stie ce l-a determinat pe Moga, care cistiga din aceasta afacere miliarde de lei, sa-l dea pe Ciobotea pe mina procurorilor PNA. El a declarat ca l-a denuntat din cauza spagilor tot mai mari pe care i le cerea Ciobotea.

Cade Mehedintiul, ataca PSD Olt

Itele filierei dintre partidul de guvernamint si familia Ciobotea sint extrem de bine tesute. Sotii Petre si Stelica Ciobotea sint prieteni buni cu familia deputatului Eugen Nicolicea, presedinte al filialei PSD Mehedinti, si apropiatii ministrului transporturilor, Miron Mitrea. Imediat dupa arestarea lui Ciobotea, PSD Mehedinti a intrat in degringolada, nestiind cum sa-si salveze imaginea pentru ca Stelica Ciobotea ocupa locul doi in ierarhia de partid.

Demiterea sotului si autosuspendarea acesteia nu au rezolvat problema. La citeva zile dupa ce directorul Ciobotea a fost arestat de procurorii PNA, administratia PSD din judetul Olt, in frunte cu prefectul Marin Diaconescu, a iesit la atac impotriva denuntatorului Theodor Moga. Intr-o conferinta de presa fulger sustinuta marti, la Prefectura Olt, omul de afaceri slatinean a fost acuzat de autoritatile locale ca firmele pe care acesta le patroneaza lucreaza ilegal pe malul Oltului. Este vorba de o balastiera pe care Moga o are pe malul drept al Oltului, in apropiere de Slatina, in comuna Slatioara, balastiera care furnizeaza pietris catre GRASSETO LAVORI, societatea italiana care se ocupa de reabilitarea DN 6, pe tronsonul Craiova – Filiasi. Administratia sustine ca, pentru lucrarile pe care le face, Moga are nevoie de autorizatie de construire si de aviz de mediu, intrucit pune in pericol de inundatii satele din zona, dar ca nu are aceste acte.

„S-a constatat ca acolo sint executate lucrari de decopertare si excavare sub pinza freatica, pe 2.000 de metri patrati, la sase metri adincime. SC MAI GRUP SA, care apartine lui Theodor Moga, nu a depus nici o cerere pentru obtinerea de aviz in acest sens de la Ape, nu exista proiect pentru executarea de proiect, intr-un cuvint, toata lucrarea se executa cu incalcarea legislatiei in vigoare. Am atentionat ca sint in pericol locuitorii din comunele Salcia, Criva, Slatioara, pentru ca distanta de la locul unde se face excavarea era foarte aproape de malul drept si era posibil ca un filon subtire de apa sa se formeze si sa se transforme intr-o gura de scurgere, iar Oltul poate sa inunde intreaga zona“, a precizat prefectul Diaconescu.

Moga sustine insa ca este hartuit de administratia PSD Olt de mai multa vreme, cam de cind si-a infiintat firma care a inceput sa lucreze cu italienii. I s-au aplicat amenzi si i s-a pus in vedere sa inceteze activitatea. Cei de la Drumuri, care ii cintareau masinile incarcate cu balast il amendau de fiecare data pentru depasire de gabarit. Amenzi pe care Moga zice ca nu le plateste, pentru ca el nu a incalcat nici o lege. La cererea Prefecturii Olt, Judecatoria Slatina a emis o ordonanta prezidentiala, prin care a dispus incetarea lucrarilor de excavare in vecinatatea contracanalului din zona lacului de acumulare Slatina – Olt, precum si redarea destinatiei initiale a terenului. Alaturi de prefectul Marin Diaconescu, au mai sustinut ca Moga lucreaza ilegal si George Popescu, inginer la Directia Agricola Olt, Dorin Rogojinaru, inspector-sef Protectia Mediului Olt, si Dumitru Craciunescu, sef Serviciul de Gospodarire a Apelor Olt. Dumitru Craciunescu a afirmat ca unica autorizatie pe care o detine Moga a fost emisa in mod… ilegal de catre Administratia Nationala a Resurselor Minerale.

Este posibil ca atacurile administratiei oltene sa vina si ca urmare a declaratiilor pe care afaceristul slatinean le-a dat presei in ultimele zile, cum ca a mituit inclusiv functionari publici din zona. Prefectul Marin Diaconescu a amenintat chiar ca il va da in judecata pe Moga pentru calomnie, in calitate de reprezentant al administratiei, daca nu va dezvalui numele functionarilor care au cerut spaga.

Moga: „Nu stiu cu cine se pun!“

Pe de alta parte insa, Theodor Moga, jurist de meserie, a declarat ca prefectul si ceilalti „nu stiu cu cine se pun“, cind a auzit acuzatiile ce i se aduc: „Toate aceste represalii impotriva mea au venit ca urmare a denuntului pe care l-am facut. Pesedistii vor sa ma traga pe roata. Ei habar n-au cu cine se incurca. Sint jurist si ma voi bate cu ei pina in pinzele albe. Recunosc ca am fost si securist. Prefectul asta habar n-are in ce afirmatii se lanseaza. Codul Penal pedepseste infractiunea de alertare a populatiei pentru situatii ireale. Balastiera mea se afla la peste o suta de metri de contracanalul de siguranta. Cum imi spune el mie ca pun in pericol zona, cind eu am construit barajul de pe malul celalalt al Oltului, la Slatina? Am fost verificat si de politie, si de Curtea de Conturi Olt, dar nu au fost gasite nereguli. De asta-i acuza prefectul pe politisti“.

Moga mai spune ca PSD Olt a pus „haitele“ de echipe ale institutiilor statului sa-i opreasca activitatea pentru ca „a deranjat rau puterea“. Afaceristul poseda acte si avize cu care sustine ca poate sa demonstreze la orice ora ca firma SC MAI GRUP SA, la care este actionar majoritar, lucreaza legal. Moga are la dispozitie un aviz de principiu de la Directia Apelor Olt (nr. 5325/15 septembrie 2003) si un aviz definitiv pina la finalizarea exploatarii de minerale de pe malul Oltului.

Interesant este ca firma MAI GRUP SA detinea deja un permis de exploatare eliberat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale Bucuresti, valabil un an. Desi permisul a expirat pe 12 noiembrie anul acesta, Theodor Moga sustine ca a depus deja documentatia pentru a-i fi prelungit. In apararea sa, Moga invoca Legea minelor si a exploatarilor de minerale, precum si legea apelor, potrivit carora nu ar avea nevoie de toate avizele cerute de autoritati, nici macar de la Directia Apelor si cu atit mai putin de autorizatie de construire.

Pina face balta peste…

Mai mult, afaceristul are documentatie prin care zice ca poate sa demonstreze ca el vrea sa faca acolo o exploatatie piscicola. Evident, ca sa faca balta de peste pe pamintul firmei SLAMEC Slatina, care apartine lui Moga, o alta firma trebuie sa sape groapa si sa „scape“ de balast. Care balast este livrat italienilor de la GRASSETO de catre societatea MAI GRUP, unde tot Moga este actionar majoritar. „Cine poate sa-mi demonstreze ca in groapa asta din care scot balastul nu intentionez sa construiesc o exploatatie piscicola? Daca am gasit si o intrebuintare pietrisului, cu atit mai bine“, a spus acesta.

Cert este ca din aceasta afacere incrucisata cu firmele sale Theodor Moga cistiga zeci de miliarde de lei ajutat, se pare, si de relatiile amicale pe care acesta le avea cu Petre Ciobotea, directorul craiovean al filialei Administratiei Nationale a Drumurilor. Omul de afaceri slatinean se considera victima atit a administratiei locale, cit si a celorlalti afaceristi locali care au exploatatii mineraliere pe malul Oltului si ale caror activitati comerciale nu merg asa de bine. Acesta sustine ca sint ignorati concurentii sai de autoritati, in timp ce el este atacat.

Autoritatile locale i-au intocmit dosar de urmarire penala, pe motiv ca firma sa, cea care livra balast italienilor, incalca unele dispozitii ale Legii nr.453/2001, a disciplinei in constructii. Numai ca, pe 13 noiembrie 2003, Parchetul de pe linga Judecatoria Slatina l-a scos de sub urmarire penala pe Theodor Moga, sub motivatia ca „s-a constatat ca fapta privind exploatarea de nisip si pietris in vecinatatea barajului Slatina, pe terenul folosit de catre SC MAI GRUP SA Slatina, nu este prevazuta de legea penala“. Acum este poate de inteles supararea prefectului Diaconescu („organele de cercetare penala dorm“), cind a vazut ca nici asa nu poate fi incoltit Moga. Marti, in conferinta de presa, prefectul a declarat ca a cerut redeschiderea acestui dosar.

De altfel, nu este singurul dosar penal in care afaceristul a fost cercetat. Acum citiva ani, el a fost reclamat inclusiv pentru luare de mita (!), intr-un caz care s-a solutionat prin neinceperea urmaririi penale. Theodor Moga are la activ alte sapte asemenea dosare, plus alte vreo 80 de litigii comerciale in care au fost reclamate firmele sale, dupa cum singur spune.

In privinta anchetei PNA si a persoanelor cercetate, Moga nu a vrut sa comenteze. El a spus doar ca sint mai multe persoane din administratia locala din Slatina care i-au cerut diferite sume de bani, pe care acesta le-a si platit sub forma de spaga, dar nu a vrut sa spuna nici un nume si nici motivele pentru care a dat mita. Cit priveste ordonanta prezidentiala data de Judecatoria Slatina, denuntatorul lui Ciobotea a spus ca o va ataca in instantele superioare, invocind gravele erori procedurale si faptul ca in autorizatiile eliberate de institutiile statului nu exista servituti impuse catre terti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS