25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTerenurile pentru tineri au luat-o din loc

Terenurile pentru tineri au luat-o din loc

• Primaria Drobeta Turnu Severin a concesionat terenul destinat tinerilor pentru locuintele ANL • La Orsova, numarul solicitarilor este redus, pentru ca municipalitatea a repartizat un teren prea departe de centrul orasului

Legea nr. 15/2003, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, a intrat in vigoare de ieri. Tinerii, cu virste cuprinse intre 18 si 35 de ani, pot primi terenuri, cu suprafete cuprinse intre 250 si 500 de metri patrati, daca nu au avut sau nu detin in proprietate o locuinta sau un teren destinat construirii unei case, si nici parintii acestora nu au si nu au avut in proprietate, in ultimii zece ani, un teren cu suprafata mai mare de 500 de metri patrati in mediul urban sau de 5.000 de metri patrati in mediul rural. In Mehedinti, primarii spun ca principala problema in aplicarea legii o vor reprezenta terenurile libere.

Pentru tinerii din Drobeta Turnu Severin, Legea 15 va fi destul de greu de aplicat. Reprezentantii Serviciului de Amenajari Teritoriale si Cadastru, din cadrul primariei, au spus ca in prezent nu exista teren disponibil, care sa fie repartizat tinerilor. Suprafata care le era destinata acestora a fost concesionata de municipalitatea severineana, pentru ridicarea locuintelor ANL, in cartierul Alunis. Potrivit viceprimarului Ilie Pisoi, cererile depuse la primarie vor fi analizate, dupa care va fi cautat un teren disponibil si va fi supusa aprobarii o hotarire in acest sens, intr-una din sedintele consiliului local.

Prea departe de centru

Potrivit Legii nr. 15/2003, tinerii pot beneficia si de credite, dar in conditiile Legii locuintei nr. 114/1996 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Atribuirea terenului aflat in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale se face in folosinta gratuita, pe durata existentei locuintei proprietate personala, prin hotarire a consiliului local al comunei, orasului sau municipiului in care este situat terenul. In Orsova, situatia pare mai buna decit in Drobeta Turnu Severin. Primarul Ioan Vesa spune ca municipalitatea are alocat un teren destinat construirii de locuinte pentru tineri, dar acesta nu este foarte aproape de centrul orasului. Pina la aceasta data, pentru a beneficia de prevederile Legii nr. 15, la Primaria din Orsova au fost depuse opt cereri. „Printre acestea, sint si familii care nu indeplinesc conditiile de virsta. Am stabilit anumite terenuri, urmeaza sa supunem aprobarii consiliului local si sa rezolvam aceasta problema. Avem teren disponibil pentru cererile care au fost depuse pina la aceasta data. Din pacate, terenul este mai departe de centru si nu prea le convine“.

Deficit de pamint

In mediul rural, numarul cererilor depuse este redus, majoritatea tinerilor preferind sa construiasca locuinte pe terenul parintilor. „Cereri din partea tinerilor sint destule, si avem si terenuri pe care le-am dat deja, in satele Burila Mica si Balta Verde. Ne confruntam cu un deficit de teren, pentru ca nu am luat respectiva suprafata SC Zorile Burila Mare, dar am dupus situatia la prefectura. Daca se rezolva aceasta problema, vom avea mai mult teren la dispozitie“, a spus Grecu Nicolae, viceprimarul comunei Gogosu.

Daca in partea de sud a judetului Mehedinti, primariile au teren pe care sa-l puna la dispozitia tinerilor, in partea de nord, consiliile locale spun ca se confrunta cu un deficit. „Nu avem cereri depuse pina in prezent, pentru ca se stie ca dispunem de o suprafata mica de teren. In plus, aproape fiecare isi are proprietatea lui“, a spus primarul comunei Ciresu, Doru Tirlui. Daca in termen de un an de la atribuirea terenului, proprietarul nu incepe construirea casei, acestuia i se retrage dreptul de folosinta. Cererile pentru construirea de case pentru tineri se primesc la registratura primariei si trebuie sa contina: o copie de pe certificatul de nastere, o copie de pe cartea de identitate, precum si doua declaratii pe propria raspundere, inregistrate la notariat, sub raspunderea legii penale privind falsul in declaratii: una a solicitantului si alta a parintilor sai, din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile prevazute de lege in ceea ce priveste proprietatile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS