19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPolitistii ii acuza pe profesori si pe medici de coruptie

Politistii ii acuza pe profesori si pe medici de coruptie

Chestorul principal Florin Sandu, seful Politiei Romane, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca angajatii din sanatate si invatamint sint primii in topul persoanelor corupte din tara. Sandu si-a sustinut afirmatia cu o statistica a politiei, pe primele sase luni ale anului, din care rezulta ca 816 profesori, medici si alti salariati din invatamint sau sanatate sint cercetati in peste 400 de cauze penale, majoritatea in legatura cu promovarea unor examene, eliberarea de certificate medicale sau acordarea de asistenta medicala. Profesorii si medicii sint urmati, la mare distanta, de cei 325 de functionari publici, cei 185 de functionari bancari, cei 99 de vamesi si cei 52 de angajati din domeniul sigurantei nationale, cercetati pentru fapte de coruptie. In primele sase luni ale anului 2003, au mai fost cercetati pentru fapte de coruptie 198 de functionari publici din administratia locala si centrala, pentru cauze legate, in general, de prelucrarea si comercializarea titeiului si a derivatilor sai. Surprinzator, din ianuarie si pina in iunie 2003, numai 32 de politisti au fost cercetati de politie pentru comiterea unor fapte asimilate actelor de coruptie, politia fiind, asadar, cea mai cinstita categorie profesionala din Romania.

Referindu-se la cazurile complexe de infractiuni economico-financiare, chestorul Sandu a anuntat ca in perioada studiata, politistii au instrumentat 558 de cazuri, in care au fost cercetate 220 de persoane, dintre care 165 in stare de arest. Suma totala cu care a fost prejudiciat bugetul de stat, in aceste cazuri, este socanta: 8.276,2 miliarde de lei. Din aceasta, politistii au scos la lumina doar jumatate, restul fiind trecut la capitolul „Pierderi nerecuperate“.

In ceea ce priveste numarul cauzelor cercetate, statisticile politiei sint sumbre. Infractiunile asimilate coruptiei sau care au legatura directa cu aceasta au inregistrat o crestere, in perioada studiata, cu peste 40 de procente fata de perioada similara a anului trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS