22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCEO ar putea ceda minele de lignit Berbeşti şi Alunu către CET Govora

CEO ar putea ceda minele de lignit Berbeşti şi Alunu către CET Govora

Complexul Energetic Oltenia (CEO) ar urma să cedeze minele de lignit Berbeşti şi Alunu către CET Govora, principalul utilizator al cărbunelui din aceste cariere, transmite economica.net citând un proiect de Ordonanţă de Urgenţă iniţiat de Departamentul pentru Energie. „Se autorizează Ministerul Economiei prin Departamentul pentru Energie să mandateze reprezentanţii statului în cadrul adunării generale a acţionarilor de la Societatea Complexul Oltenia S.A. pentru a aproba transferul activelor deţinute de către Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A., aferente Unităţii Miniere de Carieră Berbeşti şi Alunu către Societatea CET Govora S.A., împreună cu titlul creanţei deţinute de către Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. faţă de Societatea CET Govora S.A.”, se arată în proiectul de Ordonanţă.

În nota de fundamentare, iniţiatorii explică faptul că CET Govora este producătorul de energie termică pentru municipiul Râmnicu Vâlcea, dar şi pentru platforma industrială Oltchim. Până acum, CET Govora a cumpărat de la CEO lignitul necesar producerii agentului termic, CET-ul fiind unul dintre principalii clienţi pentru lignitul produs de CEO, provenit în special din carierele Alunu şi Berbeşti. „Activitatea CET Govora depinde indisolubil de furnizarea de lignit de la aceste exploatări ale CEO”, se arată în nota explicativă.

Cele două cariere au avut, încă de la înfiinţarea lor, ca destinaţie principală producţia şi furnizarea de lignit către CET Govora, deservind practic această centrală electrică de termoficare. În acest sens, întreaga infrastructură aferentă carierelor Berbeşti şi Alunu a fost concepută şi executată pentru a transporta lignitul către CET Govora, mai spun iniţiatorii.

„La rândul său, CEO ar beneficia de o serie de avantaje ca urmare a transferării minelor Berbeşti şi Alunu către CET Govora, avantaje dintre care menţionăm: a) reducerea costului unitar al tonei de cărbune de la 66,52 lei/tonă la 56,2 lei/tonă, b) reducerea preţului anual al MWh de la 202,7 lei/MWh la 188,6 lei/ MWh, c) reducerea cheltuielilor cu consumul propriu de energie electrică aferent celor două cariere, d) reducerea cheltuielilor cu certificatele verzi aferente consumului de energie electrică, şi e) îmbunătăţirea fluxului de numerar”, mai precizează documentul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS