14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFactura CEZ se împarte anapoda: 57% energie, 43% taxe

Factura CEZ se împarte anapoda: 57% energie, 43% taxe

Aproape jumătate din suma pe care o achităm pentru facturile CEZ emise anul acesta reprezintă tot felul de taxe datorate de consumatorii finali de energie. Plătim certificate verzi, contribuţia la cogenerare, TVA, accize şi, mai nou, o taxă numită pompos „componenta de piaţă concurenţială“. GdS vă arată ce conţine factura CEZ, defalcată.
Aţi observat că plătiţi din ce în ce mai mult la factura de energie electrică fără să aveţi un consum mai mare? Acest lucru este posibil din cauză că în fiecare an, cu ajutorul statului român, pe facturile de electricitate sunt introduse din ce în ce mai multe taxe suportate de către consumatorul final, şi aprobate de autorităţi, taxe care sunt „vărsate“ în contul celor care investesc în energia „verde“ şi chiar în vistieria statului. Un calcul efectuat de GdS a scos la iveală că energia efectiv consumată de o familie din Craiova într-o lună reprezintă doar puţin peste jumătate din factura totală emisă de operatorul local, CEZ Vânzare. În acelaşi timp, restul sumelor defalcate pe factură reprezintă diverse taxe pe care le plătim, plus abonamentul lunar către CEZ.

Ce plătim efectiv către CEZ? Taxe, taxe, taxe…

Într-o lună oarecare din acest an, 57% din costul facturii de electricitate reprezintă efectiv energia activă consumată de o familie, iar 43% reprezintă diverse taxe. Astfel, din totalul de 120,88 lei, cât este valoarea facturii pe luna trecută, costurile se împart astfel: energia electrică activă (191 kwh) are o valoare (fără TVA) de 68,13 lei; componenta piaţă concurenţială (o taxă nou-introdusă care are cea mai mare valoare pe factură, după energia electrică) – 10,18 lei; rezervare abonament – 6,01 lei; contribuţie cogenerare – 4,9 lei; acciza necomercială – 0,96 lei, certificate verzi – 7,3 lei. În total, 97,48 lei, iar diferenţa până la 120,88 lei este reprezentată de TVA. Dacă din factură energia reprezintă doar 68,13 lei, restul sumei pe care o achită o familie într-o singură lună către operatorul de electricitate este de 52,75 lei, reprezentând orice altceva decât energia electrică ce a fost consumată de gospodăria dată ca exemplu. Deci, pe lângă acciză, TVA şi abonamentul lunar plătit către CEZ, consumatorul casnic mai este obligat să plătească certificate verzi, contribuţia la cogenerare şi componenta de piaţă concurenţială. CEZ colectează taxele, dar multe dintre ele sunt virate mai departe statului, de unde ajung către companiile care investesc în energie regenerabilă.

O nouă găselniţă: „Componenta de piaţă concurenţială“

Pe versoul facturii CEZ, compania ne informează de ce s-a introdus acea componentă, aprobată de ANRE: „Dorim să vă informăm că, începând cu 1 septembrie 2012, datorită unor schimbări de ordin legislativ, la nivel naţional, toţi furnizorii din piaţa reglementată de energie electrică au operat modificări în facturile de energie ale agenţilor economici, în sensul evidenţierii separate a tarifului de energie electrică activă denumită «Componenta de piaţă concurenţială». Începând cu 1.07.2013, pe factura de energie electrică a consumatorilor casnici se va regăsi, separat, tariful de energie electrică activă denumită «Componenta de piaţă concurenţială» – CPC“. CEZ explică pe facturi că CPC reprezintă „mecanismul prin care achiziţia energiei se face la preţuri concurenţiale în scopul liberalizării totale a pieţei de energie“, apoi sunt prezentate actele normative care reglementează respectiva componentă.
Banii plătiţi de consumatori pe CPC ajung la operatorul care ne furnizează energie. Totodată, se mai arată cum se calculează CPC şi care este temeiul legal al acestei componente: „Conform Metodologiei, tariful CPC este calculat de furnizor pe baza achiziției de energie electrică exclusiv din piața concurențială, cuprinde costurile cu achiziția energiei electrice din piețele competitive centralizate, precum și costurile serviciilor asociate ale acestei energii furnizate la consumator, și este avizat de autoritatea competentă (ANRE)“.
Practic, furnizorul este obligat să evidenţieze separat pe factură CPC. Componenta de piaţă concurenţială se calculează în baza unei metodologii aprobate prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi se aplică pentru 15% din consumul de energie electrică activă înregistrat de firme, începând cu data de 1 septembrie 2012. Din iulie 2013 se aplică şi populaţiei. Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei de energie electrică, componenta de piaţă concurenţială va creşte treptat, ajungând la 100% la 1 ianuarie 2014.

Energia nu s-a ieftinit

În ciuda taxelor pe care le plătim pentru a se face investiţii în energia regenerabilă care intră în sistemul energetic naţional, consumatorii casnici nu simt la buzunar vreo ieftinire a energiei electrice consumate. Dimpotrivă, cu toate taxele adăugate, costul energiei urcă vertiginos de la un an la altul, deşi clienţii suportă din buzunar toate investiţiile în energie ale altor operatori din România.

Ce reprezintă celelalte taxe din factura la energie:

– Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă reprezintă „o sumă datorată lunar de fiecare consumator de energie electrică, pentru promovarea și dezvoltarea producerii de energie în sistem de cogenerare de înaltă eficiență, în scopul creșterii eficienței energetice și al îmbunătățirii securității alimentării cu energie, pe piața de energie din România. Prin contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă se pot crea resursele financiare necesare aplicării schemei de sprijin de tip bonus“, se arată pe site-ul unui producător de energie din România. Cogenerare de înaltă eficiență înseamnă producţia de cogenerare care asigură realizarea unor economii de energie primară de un anumit nivel faţă de valorile de referinţă ale producţiei separate de energie electrică şi energie termică;
– Certificatul verde este un titlu ce atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie. „Certificatul se poate tranzacţiona, distinct de cantitatea de energie electrică pe care acesta o reprezintă, pe o piaţă organizată în condiţiile legii, şi reprezintă schema-suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.
Statul român sprijină investitorii în energie verde (regenerabilă) prin intermediul certificatelor verzi şi prin asigurarea cadrului legal de comercializare a acestora. În prezent, fiecare MWh de energie verde produs din surse regenerabile este recompensat cu un număr de certificate verzi. Aceste certificate verzi sunt cumpărate de furnizorii de energie electrică, precum şi de producătorii de energie electrică pentru energia aferentă consumului final propriu, altul decât consumul propriu tehnologic, sau pentru energia electrică aferentă alimentării consumatorilor racordaţi prin linii directe de centrala electrică, companiile de profil fiind obligate să aibă o anumită cotă de energie regenerabilă în coşul de energie electrică livrată consumatorilor“, informează compania CEZ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS