14.4 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCEO încheie primul trimestru pe profit, dar nu scapă de pierderi

CEO încheie primul trimestru pe profit, dar nu scapă de pierderi

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a încheiat primul trimestru al acestui an pe profit, însă nu va putea evita pierderile în următoarele două luni. Anunţul a fost făcut chiar de managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sfârşitul săptămânii trecute, la sediul companiei. În acelaşi cadru, Laurenţiu Ciurel şi-a prezentat şi echipa de directori, o parte dintre aceştia, în frunte cu şeful Diviziei Miniere, Daniel Antonie, provenind de la fostul Complex Energetic Rovinari, condus la un moment dat de Ciurel. Şefii CEO au oferit un scurt bilanţ pe primele trei luni ale acestui an şi au precizat că jumătate din profitul realizat reflectă venituri financiare şi puţin peste jumătate venituri din exploatare. Potrivit datelor din bilanţul aferent primului trimestru al acestui an, Complexul Energetic Oltenia a înregistrat un profit total impozabil de 117 milioane de lei.

Vine seceta, se pornesc aparatele de aer condiţionat

Speranţa de revenire pentru creşterea vânzărilor de energie electrică o va reprezenta pentru Complexul Energetic Oltenia instalarea secetei, începând cu luna iulie. Laurenţiu Ciurel se aşteaptă ca vânzările să atingă un vârf în condiţiile în care estimează o scădere a producţiei de energie electrică în sistem eolian şi hidro. „Un specialist din cadrul DEN anunţa pentru luna mai un moment critic al cererii de curent electric şi al consumului. Va fi un moment foarte greu. Sper să nu se ajungă la acel consum de doar 4.000 de megawaţi în perioada 1 – 10 mai. Nu suntem departe de acest indicator. Zilele acestea, consumul este de 5.800 de megawaţi în România, în condiţiile în care în Germania consumul este de 67.000 de megawaţi, în Franţa – 82.000 de megawaţi. Ne dăm seama din aceste diferenţe uriaşe cât de jos este consumul în România. Dacă se va ajunge la 4.000 de megawaţi, asta înseamnă că 3.500 de megawaţi intră cu prioritate în sistem de la eoliene şi cărbunele, gazul şi hidro, cu un potenţial de 12.000 de megawaţi, vom ajunge să ne batem pe diferenţa de 500 de megawaţi. Ce să fac doar eu, CEO, cu 500 de megawaţi? Aşa nu rezistăm. În aprilie şi mai va fi mai slab. Ideea e că s-a restrâns din ce în ce mai mult consumul şi lucrul acesta nu are cum să ne bucure. Tot mai multe firme nu îşi mai permit să achite energia. Spre norocul nostru se anunţă din iulie încolo 40 de zile cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Asta înseamnă 20 de grade Celsius noaptea. E clar că va creşte consumul. Atunci nici vântul nu mai bate, lacurile au ajuns de acum la 78% din capacitate. Vom rămâne probabil singuri în piaţă. Situaţia nu este atât de gravă, dar îl ţin la curent pe premier cu evoluţia CEO. Dacă încheiem anul pe pierderi, îi creăm premierului o problemă mare. FMI a făcut presiuni pentru privatizare şi s-a convenit ca acest lucru să fie valabil doar în caz de pierderi“, a mai spus managerul Complexului Energetic Oltenia. Ministrul energiei, Constantin Niţă, a declarat însă recent că guvernul a convenit cu FMI ca privatizarea CEO să se producă până în februarie 2014. CEO va scoate însă la vânzare în acest an doar un pachet de 15% din acţiuni. Rămâne de văzut dacă statul îşi va putea menţine controlul acţiunilor la CEO, dacă societatea nu va mai fi pe profit. În actuala configuraţie a sistemului energetic, în care energia eoliană este puternic subvenţionată, este greu de crezut că CEO va rezista.

Hidroelectrica plus CEO

Conform reprezentanţilor Complexului Energetic Oltenia, una dintre variantele în care compania ar putea fi viabilă pe piaţă şi ar depăşi mai uşor problemele în ceea ce priveşte fluctuaţiile de cerere ar fi unificarea cu Hidroelectrica. Comasarea celor două unităţi ar fi posibilă numai cu acceptul Comisiei Europene, respectiv al Consiliului Concurenţei. Astfel de companii mixte se regăsesc însă în Europa, în special în ţările nordice. Un proiect de fuzionare a Complexului Energetic Oltenia cu societatea care exploatează hidrocentralele va fi posibil numai după ce Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă. Managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, a mai spus că în luna mai va pleca în China împreună cu alţi şefi de companii controlate de stat şi din ministere. Posibililor investitori chinezi le vor fi prezentate oportunităţi de investiţii în grupuri energetice, la Tarniţa şi la Halânga.

Pensionări în 2013 şi disponibilizări posibile în 2014

Complexul Energetic Oltenia a realizat o listă cu 242 de salariaţi care anul acesta îndeplinesc toate condiţiile legale de pensionare. În privinţa disponibilizărilor colective cu primirea de salarii compensatorii, în baza Ordonanţei 116, Laurenţiu Ciurel a menţionat că nu vor exista în 2014 mai mult de 500 – 600 de disponibilizări, dacă se va apela la această măsură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS