19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFondul de Garantare a redus comisionul pentru IMM-uri

Fondul de Garantare a redus comisionul pentru IMM-uri

Firmele vor plăti mai puţini bani la stat dacă apelează la garantarea împrumuturilor bancare de către FNGCIMM

Fondul Local de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a diminuat comisioanele percepute firmelor pentru care acordă garanţii, începând de luna aceasta. IMM-urile se împrumută la bănci pentru diverse proiecte de investiţii şi nu deţin suficiente garanţii materiale pentru a pune ipotecă pe ele instituţia de credit. Firmele se adresează FNGCIMM, care garantează împrumuturile în contul IMM-urilor, contra unui comision anual, care se plăteşte anticipat şi se calculează la valoarea creditului. De la 1 iulie, acest comision a scăzut, dar el este perceput diferenţiat în funcţie de firma care solicită garanţia Fondului. Cel mai mare comision este perceput firmelor nou-înfiinţate, iar cel mai mic va fi plătit de către IMM-urile care au activitate de mult timp şi care au şi bonitate. Comisioanele percepute au fost reduse, în medie, cu 0,4%, în funcţie de societate. De exemplu, pentru a garanta un împrumut de 1 milion de lei, se reduce comisionul anual cu circa 4.000 de lei. „Procentele comisioanelor de garantare practicate pentru garanţiile contragarantate se încadrează între 1,60% și 2,60%, pentru IMM-urile cu istoric de funcţionare, iar pentru IMM-urile care se încadrează în categoria start-up, procentul comisionului de garantare este de 3,8%, conform Comunicării Comisiei Europene C155/02/2008“, a declarat Gheorghe Lăpădat, directorul filialei locale a FNGCIMM.

Ajutor de minimis pentru firme

Pe lângă reducerea comisionului de către FNGCIMM, firmele care solicită garantarea creditelor mai primesc un ajutor de minimis, care se transpune tot prin diminuarea comisionului perceput IMM-urilor. Ajutorul de minimis, care este nerambursabil – este de 0,6% din valoarea garanţiei. Practic, se mai face încă o reducere a comisionului plătit de firme, dar sub forma încă unei reduceri de comision. „Prin convenţia pe care am semnat-o cu Fondul Român de Contragarantare, şi IMM-urile beneficiază de un ajutor de minimis reflectat tot în reducerea comisionului perceput, cu 0,6%“, a spus Gheorghe Lăpădat. Prin această măsură, statul vrea să se creeze premisele accesului la creditare al IMM-urilor, respectiv să diminueze costurile cu finanţarea. Reprezentanţii Fondului spun că decizia de diminuare a comisioanelor „este motivată şi de calitatea portofoliului de garanţii actual“, în sensul că garanţiile sunt mai greu de găsit în această perioadă.
În urmă cu o lună şi jumătate, Gheorghe Lăpădat preciza, într-un interviu acordat GdS, că dacă până acum, Fondul garanta împrumuturi pe termen scurt, pentru că IMM-urile contractau credite pe termen scurt, în ultimii doi ani, situaţia a devenit inversă: „În perioada 2011-2012, raportul a fost schimbat datorită componentei pentru fonduri europene. 60-65% din garanții sunt pentru credite pe termen mediu și lung, iar restul garanțiilor, până la 35%, sunt pentru credite pe termen scurt, cum ar fi linii de credit, credite globale de exploatare și credite pentru constituirea de stocuri temporare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS