11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAu scăzut uşor salariile. Unde vă situaţi în grilă?

Au scăzut uşor salariile. Unde vă situaţi în grilă?

În economia privată, salariile cele mai mari erau, în aprilie, de 4.325 de lei net, în industria extractivă, iar cele mai mici erau în hoteluri şi restaurante, 845 de lei, în medie.

În luna mai 2012, câştigul salarial mediu nominal brut pe ţară a fost de 2.109 lei, cu 1,4% mai mic decât în luna aprilie, iar câştigul salarial mediu net a fost de 1.530 de lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 23 de lei (-1,5%), informează Direcţia Regională de Statistică Dolj. Dacă în unele sectoare ale economiei salariile sunt destul de mari, în altele, media salarială este la un nivel destul de redus. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.325 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (845 de lei), spune statistica.
Cele mai însemnate scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în industria metalurgică (17%), în intermedieri financiare (scăderi de 8-10%), respectiv la producţia şi furnizarea energiei electrice, termice şi a gazelor (între 4 – 6,5%).
Creşterile salariale cele mai importante s-au înregistrat în activităţi de servicii anexe extracţiei (creştere de 16%), tăbăcirea finisajelor pieilor (între 4 şi 5%), respectiv în transporturi terestre, transporturi prin conducte, fabricarea calculatoarelor şi produselor electronice (2 – 4%). Există şi explicaţii privind scăderile salariale, în general. „În luna mai 2012, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, exclusiv activităţile din administraţia publică, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic faţă de luna aprilie 2012, când s-au acordat prime ocazionale (prime de Paşte), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), ori s-au realizat producţii şi încasări mai mari în funcţie de contracte. De asemenea, câştigul salarial mediu net din luna mai 2012 a scăzut ca urmare a nerealizărilor de producţie, încasărilor mai mici (în funcţie de contracte), dificultăţilor financiare şi lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unităţi economice“, a precizat Mariana Tănase, director al Direcţiei Regionale de Statistică Dolj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS