15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBăncile nu au decis cum îşi tratează clienţii vechi

Băncile nu au decis cum îşi tratează clienţii vechi

Cele mai multe bănci încă nu au anunţat cum vor proceda cu clienţii care nu au semnat actele adiţionale încheiate pe vechea OUG nr. 50/2010. Legea care a aprobat ordonanţa spune că băncile au 60 de zile la dispoziţie să decidă. Puţine sunt instituţiile de credit care au hotărât cum vor „juca“ de acum încolo cu creditele vechi.

OUG nr. 50/2010 privind creditele pentru consumatori se poate întoarce împotriva celor care nu au vrut să semneze actele adiţionale la contractele de împrumut mai vechi. Până la începutul lunii martie, clienţii bancari care nu şi-au semnat actele adiţionale au de tremurat puţin în faţa „temutelor“ bănci, care au reuşit să modifice OUG nr. 50 în favoarea lor. Băncile au circa 60 de zile la dispoziţie, de la începutul anului, în care pot decide ce vor face cu actele adiţionale considerate acceptare tacită anul trecut. Legea nr. 288/2010, prin care este aprobată OUG nr. 50/2010, stipulează că actele adiţionale încheiate şi semnate până la intrarea în vigoare a legii îşi produc efectele „în conformitate cu termenii contractuali agreaţi între părţi“. În acelaşi timp, actele adiţionale nesemnate de consumatori şi „considerate ca acceptate tacit până la data intrării în vigoare a prezentei legi“, se arată în actul normativ citat, „îşi vor produce efectele în conformitate cu termenii în care au fost formulate, cu excepţia cazului în care consumatorul sau creditorul notifică cealaltă parte în sens contrar, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi“. Cu alte cuvinte, clienţii care au credite mai vechi şi care nu au semnat actele adiţionale la OUG nr. 50 anul trecut pot să ceară băncii ce vor până pe 3 martie, dacă nu cumva le propune lor banca o formulă care să li se aplice de acum încolo. După cum ştim, OUG nr. 50 nu se mai aplică împrumuturilor vechi, ci numai celor noi, încheiate anul acesta, respectiv de acum încolo. Rămâne prea puţin reglementat ce se întâmplă cu creditele vechi, în general. Puţine bănci au stabilit până acum cum vor fi tratate împrumuturile vechi, la care actele adiţionale fuseseră acceptate tacit. Până acum, doar CEC Bank a informat oficial că acei clienţi care nu au semnat actele adiţionale anul trecut au termen până la 3 martie să ceară băncii revenirea la contractele iniţiale. Banca spune că nu intenţionează să modifice din proprie iniţiativă actele adiţionale transmise clienţilor anul trecut. Alte bănci încă nu au decis cum vor fi trataţi clienţii care nu au semnat actele adiţionale. „Până acum nu s-a luat o decizie privind modul cum vom proceda cu clienţii care au credite în sold, dar care nu au semnat actele adiţionale. Până la clarificarea situaţiei, ei vor plăti la fel ca şi până acum“, a spus ieri un bancher craiovean de la o altă bancă.

Ce pierd oamenii
cu credite vechi

Cei care au credite vechi nu vor plăti comision de rambursare anticipată, chiar dacă banca nu vrea să mai ia în calcul actele adiţionale. OUG nr. 50/2010 nu se mai aplică împrumuturilor în curs de derulare, se prevede la articolul 95 al ordonanţei, modificat de Legea nr. 288/2010. Atunci, clientul care are un astfel de credit pierde protecţia pe care o avea în faţa băncilor „hrăpăreţe“. Banca poate solicita să se revină la contractul iniţial de credit (contract care presupune anumite comisioane şi un anumit cuantum al dobânzii variabile), dar dacă nu vă cere expres în 60 de zile de la intrarea în vigoare a Legii nr. 288, atunci este posibil ca banca să fi luat în calcul actul adiţional şi să vă lase contractul de credit aşa cum este acum. Chiar dacă oamenii vor cere băncii să aplice actul adiţional de anul trecut, rămâne la latitudinea instituţiei de credit ce anume va aplica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII