19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInvestiţie BOMBĂ la Filiaşi

Investiţie BOMBĂ la Filiaşi

Oxo Corporation vrea să investească peste cinci milioane de euro într-un centru de neutralizare a muniţiilor, care ar crea între 400 şi 500 de locuri de muncă. UM Filiaşi, fabrica de armament din localitate, este în pragul colapsului.

Oxo Network Corporation Bucureşti vrea să investească peste cinci milioane de euro la Filiaşi pentru construirea celei mai mari fabrici din regiune pentru neutralizarea de muniţii. Firma a obţinut în urma unei executări silite pentru un împrumut jumătate din activele Uzinei Mecanice (UM) Filiaşi şi vrea să dezvolte pe aceste facilităţi viitoarea investiţie. „Vom face investiţii serioase în acest proiect, o cifră cu şase zerouri. Vom utiliza actualele facilităţi, dar şi altele, pentru a dezvolta pe opt hectare următoarea investiţie“, a spus Cornel Purcărea, omul care coordonează Oxo Network Corporation. Anul trecut, firma a preluat 1.884 de tone de arme din Taiwan, pe care le-a neutralizat la UM Băbeni – Vâlcea. În ideea dezvoltării unui parteneriat cu actualul patronat al UM Filiaşi, firma Retrom SA Paşcani, la sfârşitul lui 2008 Oxo Network Corporation a acordat un împrumut de 580.000 de lei pentru repornirea producţiei şi achitarea datoriilor către furnizorii de utilităţi, dar împrumutul a ajuns la scadenţă. „Vrem să investim în asemenea proiecte, pentru că România poate crea peste 12.000 de locuri de muncă din neutralizarea de arme. În prezent, avem mai multe variante de lucru, printre care şi cea de la Filiaşi – unde putem crea între 400 şi 500 de locuri de muncă“, a mai spus Cornel Purcărea.
Din păcate, Retrom Paşcani, firma care deţine 99% din UM Filiaşi, a intrat de curând în faliment, fiind asaltată de creditori, printre care îi enumerăm pe Romtelecom, Bancpost, Consiliul Local Paşcani, BRD – Groupe Societe Generale, E. On România, Autoritatea Feroviară Română (AFER), Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime“ SA Constanţa, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) etc. În aceste condiţii, nu ar fi decât o chestiune de timp până ce lichidatorii Retrom vor scoate la mezat activele UM Filiaşi. Pe de altă parte, UM Filiaşi este asaltată şi de foştii salariaţi, care-şi cer drepturile în instanţă. Atât conducerea executivă, cât şi reprezentanţii patronatului au refuzat să poarte o discuţie cu reporterul GdS pe marginea acestei situaţii. Ciudat este de ce Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), cel care supraveghează contractele de privatizare din industria de apărare, nu are nici o poziţie oficială până acum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII