16.2 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMajorarea TVA a adus „firimituri“ în buget

Majorarea TVA a adus „firimituri“ în buget

Creşterea TVA de la 19% la 24% nu a adus în vistieria statului banii mult visaţi de finanţişti. În Dolj s-au încasat în plus din TVA doar 1,6 milioane de lei – destul de puţin faţă de aşteptările legiuitorilor. În mod firesc, firmele au fentat statul încă din iunie, când au emis facturi mai multe, pentru a prinde TVA de 19%. Cel mai probabil, a înflorit economia subterană.

Majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 1 iulie 2010 nu a adus rezultatele aşteptate de guvernanţi. În primul rând, la nivel naţional, consumul a scăzut cu 10,5%, astfel că TVA plătită la stat a fost sub aşteptări. Situaţia este similară şi la nivel local. Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a încasat în luna august pentru luna iulie – prima lună cu TVA majorată – 32,35 milioane de lei. Ceea ce arată că cele cinci procente în plus la TVA încasate în prima lună de aplicare a TVA de 24% au însemnat doar 1,61 milioane de lei, iar aceşti bani s-au strâns din tot judeţul. Este destul de puţin pentru un judeţ de mărimea Doljului. Acest lucru arată ori că s-a redus consumul în iulie, ori că s-a intensificat activitatea economică „la negru“ sau poate că şi una, şi alta. Majorarea TVA peste noapte a nemulţumit mediul de afaceri. Inconsecvenţa fiscală a guvernanţilor a pus şi mai rău pe jar economia, iar creşterea TVA s-a întors împotriva legiuitorilor, pentru că sumele colectate sunt un mizilic pentru economie. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se lăuda, la începutul lunii septembrie, cu încasări mai mari decât cele programate, puse pe seama creşterilor din TVA. În cifre absolute, TVA încasat din toată ţara în luna august (pentru iulie) a fost de 3,63 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că după majorarea TVA statul a încasat cu 181 de milioane de lei mai mult decât ar fi încasat dacă ar fi existat în continuare cota de TVA de 19%. În iunie, Ministerul Finanţelor estimase că va încasa în plus din TVA 3,5-4 miliarde de lei în semestrul al doilea din 2010, adică o medie de până la 650 de milioane de lei pe lună. În prima lună au fost doar 181 de milioane de lei în plus. Un mizilic pentru bugetul de stat, un mare disconfort pentru mediul privat.

Fiscul recunoaşte că TVA a fost „sub aşteptări“

Directorul Fiscului doljean, Eugen Călinoiu, a declarat, pentru GdS, că încasările din TVA în luna iunie „sunt îmbucurătoare, având în vedere că a fost prima lună în care s-a aplicat TVA de 24%. Totuşi, ne aşteptam ca sumele încasate din TVA pentru luna iulie să fie mai mari. Şi pentru luna august vor fi mici încasările, pentru că a fost perioadă de concedii, iar activitatea economică a fost mai slabă. Abia în septembrie ne aşteptăm ca aceasta să se regleze“. Trebuie spus că marii contribuabili şi cei mijlocii din judeţ îşi plătesc impozitele la Bucureşti, deci nu sunt luaţi în calcul la nivel local.

Cum au fentat firmele majorarea TVA

Cum era de aşteptat, societăţile care au livrat marfă în iunie (sau au prestat servicii) s-au grăbit să emită facturile în aceeaşi lună, pentru ca partenerii lor de afaceri să nu plătească TVA majorată. Este o chestiune firească, iar Fiscul trebuia să anticipeze că aşa se va întâmpla. Emiterea facturilor în valuri, pe finalul lunii iunie, a adus surprize în ograda Fiscului abia luna următoare, când, în mod normal, bugetul a încasat mai mult. “În luna iunie, când s-a aflat că se va majora TVA, s-au emis mai multe facturi. În iulie a fost un val mare de încasări către buget, pentru activitatea economică din iunie. În iulie ne-am depăşit planul de încasări cu 4-5%”, a spus directorul Fiscului doljean, Eugen Călinoiu. Astfel, firmele doljene au plătit la Fisc în iulie TVA de 38,3 milioane de lei, în comparaţie cu aprilie (tot lună de trimestru, ca şi iulie), când s-a declarat şi plătit la stat TVA de 25 de milioane de lei. Lună de trimestru înseamnă o lună în care au obligaţia să declare şi să plătească atât firmele care au o cifră de afaceri de peste 100.000 de euro, cât şi cele mai mici, cu cifre de afaceri sub 100.000 de euro, acestea din urmă având obligaţia legală să-şi plătească impozitele din trei în trei luni. Potrivit datelor furnizate de DGFP Dolj, de la începutul anului şi până acum firmele din judeţ au plătit către buget TVA de 232 de milioane de lei, indicând o activitate economică mai slabă decât în alte zone ale ţării. Cea mai slabă lună a fost martie, cu activitate economică extrem de slabă şi TVA plătit la stat de doar 18 milioane de lei. În urmă cu câteva luni, finanţiştii doljeni afirmau că, după cifrele din primele trei luni ale anului, ei considerau că în acea perioadă a fost „vârful crizei în Dolj“. Cifrele din iulie şi august arată clar că economia din judeţ s-a dezmorţit, dar rămâne totuşi la un nivel scăzut.

Puţine firme plătesc de bunăvoie

Dintre toate societăţile care au obligaţii de plată, doar 76,85% merg benevol să îşi declare şi să îşi plătească impozitele şi taxele la stat. „Gradul de conformare voluntară aferent lunii iulie 2010 a fost de 76,85%, faţă de ianuarie 2010 – 74,73% şi aprilie 2010 – 77,40% (ca luni similare, de trimestru)“, informează Fiscul doljean. Şeful DGFP Dolj susţine că pentru restul de 23,15% dintre contribuabilii care nu îşi plătesc la termen datoriile pot fi luate măsuri de executare silită. „Vom vedea ce măsuri de executare silită vom lua“, a spus Călinoiu.

Cât a încasat statul din TVA în 2010, de la firmele doljene*:

Luna              TVA încasat ( lei )

Ianuarie          39.709.030
Februarie        20.332.158
Martie             18.810.591
Aprilie             25.670.911
Mai                  28.304.527

Luna              TVA încasat ( lei )

Iunie               28.923.571
Iulie                 38.331.708
August            32.357.954
Total              232.440.451
*Date furnizate de DGFP Dolj

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII