25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024

Zăpăceală fiscală

Firmele sunt destabilizate de avalanşa de taxe şi ordonanţe care schimbă continuu mediul economic. Oamenii de afaceri cer guvernului o strategie fiscală pe minimum trei ani.

Mediul de afaceri este derutat de avalanşa de ordonanţe de urgenţă date de guvern peste noapte şi revenirile asupra acestora, care se adaugă problemelor cauzate de criza financiară. Pe lângă costurile aferente cu plata tuturor celor peste 450 de taxe şi impozite, patronii sunt supuşi la costuri suplimentare cu angajarea consultanţilor, avocaţilor şi specialiştilor în domeniu pentru a le explica eventualele neînţelegeri survenite în urma ordonanţelor de urgenţă date de guvern privind introducerea altor taxe. Întreprinzătorii se confruntă cu aceeaşi problemă, indiferent de guvernanţii care sunt la putere, şi anume lipsa unei strategii fiscale. Aceştia susţin că an de an li se promite o legislaţie privind implementarea unei strategii fiscale pentru o mai bună predictibilitate privind bugetul de stat şi a modului de cheltuire a banului public, dar aceasta nu a apărut nici până în prezent, ceea ce duce la un mediu de afaceri instabil.
În aceste condiţii, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) cere guvernului şi Ministerului Finanţelor să elaboreze o strategie fiscală pe cel puţin trei ani, argumentând că declaraţiile contradictorii ale reprezentanţilor executivului privind diferite variante de măsuri fiscale în 2009 şi 2010 creează confuzie.
AOAR reaminteşte Ministerului Finanţelor că a promis mediului de afaceri şi societăţii, încă din ianuarie 2009, realizarea unei programări bugetare multianuale, pentru o mai bună predictibilitate privind bugetul de stat şi a modului de cheltuire a banului public.

Ordonanţele de urgenţă vin pe bandă rulantă

Oamenii de afaceri consideră ca inacceptabilă continuarea emiterii de ordonanţe de urgenţă care promovează modificări ale Codului Fiscal, ale Codului de Procedură Fiscală şi alte reglementări. „Reamintim că, în cadrul dialogului social şi al numeroaselor întâlniri cu reprezentanţii mediului de afaceri, Ministerul de Finanţe s-a angajat să iniţieze discuţii şi să dea publicităţii, în trimestrul doi al acestui an, propunerile pentru modificarea Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală, astfel încât, pe baza dezbaterii publice, să fie aprobate legal noile reglementări care vor fi aplicate începând cu 1 ianuarie 2010. Realitatea arată că se adoptă pe bandă rulantă decizii care se aplică retroactiv de la 1 ianuarie 2009 sau luarea în considerare a unor cifre de afaceri realizate în anul 2008“, se spune într-un comunicat al AOAR.

Transparenţa Finanţelor, în scădere continuă

Reprezentanţii oamenilor de afaceri susţin că transparenţa activităţii Ministerului Finanţelor a scăzut, îndeosebi în ceea ce priveşte finanţarea investiţiilor publice, iar această situaţie reprezintă un semn major de îngrijorare faţă de cheltuirea banului public în vederea susţinerii economiei pentru o ieşire cât mai rapidă din criza economică. „Mediul de afaceri românesc este suficient de matur, informat şi responsabil pentru a lua în discuţie orice tip de măsuri fiscale, sau de altă natură, în condiţiile existenţei unor analize profesioniste, corecte şi bazate pe realităţile anului 2009 şi în condiţiile în care, în mod onest, se doreşte fiscalizarea echitabilă a tuturor sectoarelor de activitate, indiferent de interese personale sau de partid“, potrivit comunicatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU