14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024

Buget străveziu

În 2009, nu vor fi modificări semnificative în structura veniturilor proprii din bugetul Craiovei. Asta, în ciuda faptului că încasările în primele două luni ale anului le-au depăşit pe cele din ianuarie şi februarie 2008.

Finanţiştii craioveni sunt mai rezervaţi decât anul trecut în privinţa estimărilor bugetare pentru 2009. Dacă în 2008 previzionau venituri proprii de circa 120 de milioane de lei, dar aduceau în buget sub 100 de milioane de lei, în acest an ei îndrăznesc să anunţe încasări din taxe şi impozite locale de până la 110 milioane de lei. „În bugetul pentru acest an propunem la capitolul venituri proprii suma de 107 milioane de lei, ceea ce, raportat la încasările din 2008, înseamnă o creştere de circa 10%“, a declarat directorul executiv adjunct al Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale, Eugen Călinoiu. Specialiştii explică şi de ce sunt mai cumpătaţi decât în anii trecuţi: impozitele nu cresc în 2009, pe de o parte, iar explozia imobiliară din ultimii ani are corespondent în taxele şi impozitele din comunele învecinate, pe de altă parte. Totuşi, la început de an, încasările depăşesc veniturile din ianuarie şi februarie 2008, a mai arătat directorul executiv adjunct al Direcţiei de Taxe şi Impozite. Finanţiştii nu sunt însă entuziaşti datorită acestui fapt. Ei cred că mulţi craioveni s-au speriat de anunţatele creşteri ale impozitelor sau vor să beneficieze de bonificaţia de 10% din valoarea impozitului pe clădire şi a taxei pe teren plătite integral până la 31 martie 2009. În privinţa întregului buget al Craiovei, directorul Călinoiu a declarat că aşteaptă alocaţiile de la bugetul de stat pentru a putea face estimările.

Reducerea stimulentelor, creştere sigură

Dacă în privinţa taxării întregii mase impozabile a Craiovei şi a capacităţii marilor contribuabili de a-şi achita dările economiştii nu pot miza pe cifre certe, o economie bugetară sigură şi deloc de neglijat se va face în 2009 din stimulentele acordate funcţionarilor de la taxe şi impozite. Conform unui regulament recent adoptat de consiliul local municipal, inspectorii direct implicaţi în recuperarea creanţelor prin executare silită vor putea primi stimulente lunare în cuantum de până la un salariu, şi nu de până la trei salarii, aşa cum se proceda până anul trecut. În cifre, această reducere înseamnă o economie de până la 600.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU