11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDeficit bugetar de 5 la sută din PIB

Deficit bugetar de 5 la sută din PIB

Un analist al agenţiei de rating Standard & Poor's crede că deficitul bugetar pe 2009 va fi mai mult decât dublul celui previzionat de guvern.
Deficitul bugetar al României va fi în acest an mai degrabă de 5% din produsul intern brut (PIB), faţă de ţinta guvernului, de 2% din PIB, însă nivelul va depinde de măsurile fiscale care vor fi adoptate şi de momentul aplicării acestora, a spus ieri, la The Money Channel, analistul Marko Mrsnik, de la agenţia de rating Standard & Poor's (S&P).
Acesta a explicat că trebuie luat în calcul faptul că veniturile vor scădea puternic, iar cheltuielile va trebui restricţionate. În caz contrar, deficitul ar putea fi „foarte mare“. Totuşi, el nu a dorit să comenteze iniţiativele guvernului în privinţa bugetului.
„Nu pot comenta iniţiativele guvernului, pentru că nu suntem consilieri guvernamentali. În ceea ce priveşte ratingul, ştim că unele programe internaţionale sprijinite de instituţii financiare internaţionale au avut succes, altele nu. Totul depinde în mare măsură de angajamentul guvernului de a-şi îndeplini obligaţiile pe care le are în cadrul acestei înţelegeri“, a mai spus Mrsnik.
Analistul a subliniat însă nevoia unor politici orientate spre stabilitate macroeconomică. „Suntem conştienţi că e o situaţie instabilă. E clar că este mare nevoie de politici orientate spre macrostabilitate, precum şi de construirea unor amortizoare în cazul unei deteriorări a situaţiei economice“, a spus el.

Agricultura ar putea scăpa de criza financiară

Mrsnik a explicat că România are în prezent un rating cu perspectivă negativă de la S&P, ceea ce reflectă posibilitatea unei retrogradări în cazul unei stopări bruşte a finanţării externe.
„România este vulnerabilă la un scenariu de oprire bruscă (a finanţării – n.r.), care ar necesita ajustări economice drastice. Ratingul de credit al României ar fi sprijinit de condiţii financiare externe, de o guvernare mai bună, de un mix de politici mai coerent după alegerile de anul trecut. În ansamblu, riscurile sunt în scădere, dar există şi unii factori care sprijină această situaţie“, a mai spus Mrsnik.
În privinţa indicatorilor macroeconomici din 2009, analistul mizează pe o creştere a economiei româneşti cu 1-2%, chiar dacă sunt riscuri la adresa acestui scenariu.
„Agricultura este un sector care ar putea să nu fie atât de afectat. Cele mai afectate sunt sectoarele legate de export, întrucât cererea externă scade puternic şi, în acelaşi timp, entităţile care au acumulat datorii în perioada de creştere vor suferi din cauza crizei de lichidităţi“, a spus analistul de la S&P. Însă inflaţia nu va mai fi o problemă atât de mare, în ciuda deprecierii leului, iar deficitul extern se va comprima, ca efect al scăderii cererii, mai estimează Mrsnik.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS